Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα διαθέτει ρευστότητα και απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη από τους θεσμούς παραπέμπουν σε παράταση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση σε βάθος χρόνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγονος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι είναι δύσκολο να υπάρξει πολιτική συμφωνία και «θα μας φτάσουν με το πιστόλι στον κρόταφο μέχρι τη λήξη των ομολόγων τον Ιούλιο...».
Ομως, άλλοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες στέλνουν άλλο μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί δεν θα έρχονταν στην Αθήνα αν δεν υπήρχε προεργασία και θεωρείτο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν έτοιμη να νομοθετήσει από τώρα για τα νέα μέτρα μετά το 2018.
Το «αγκάθι» της ισχύος των προνομοθετημένων μέτρων από το 2019 και όχι το 2018 όπως ζητούσαν αρχικά οι θεσμοί διευκόλυνε αρκετά τη διαδικασία, ισχυρίζονται. Κοινώς, η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα έχει προδιαγεγραμμένο θετικό αποτέλεσμα.
Η σημερινή ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από τις Βρυξέλλες, η οποία επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωζώνης, συμφωνεί μ' αυτή την άποψη.
«...το Staff Level Agreement είναι περίπου έτοιμο -παρά τα όσα λέγονται περί διαπραγμάτευσης στην Αθήνα- και ότι οι θεσμοί θα χρειαστούν μόλις μία εβδομάδα για να το "κλείσουν", αν όλα πάνε όπως έχουν συμφωνηθεί», γράφει.
Φυσικά, η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ομως, γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει από τη σημερινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τη κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες.