Η ετήσια επίσκεψη της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Ενα από αυτά είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επιλογή των ανθρώπων που θα εκπροσωπούν το ΤΧΣ στα ΔΣ των συστημικών τραπεζών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016, το ΤΧΣ έβγαλε ανακοίνωση για διαγωνισμό μέσω της διεθνούς εταιρείας συμβούλων STANTON CHASE, της οποίας ηγείται ο κ. Μάνος Πανώριος, για την αντικατάσταση των εκπροσώπων του ΤΧΣ στα ΔΣ των τραπεζών.
Προηγουμένως, το ΤΧΣ είχε δημοσιοποιήσει τα σχετικά κριτήρια επιλογής (elligibility criteria) που αφορούν όλα τα μέλη ΔΣ των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η οδηγία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια (Capital Requirements Directive - CRD IV) προβλέπει ελάχιστα κριτήρια για την «αξιολόγηση της ικανότητας και της καταλληλότητας», τα οποία πρέπει να πληρούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προκειμένου να κρίνονται κατάλληλα για την άσκηση των καθηκόντων που αφορούν τη θέση τους.
Τα συγκεκριμένα κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας και της καταλληλότητας καθορίζονται στις διατάξεις με τις οποίες έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ η CRD IV και μπορούν να υπερβαίνουν τα ελάχιστα κριτήρια που προβλέπονται στην οδηγία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αναφερθεί στο θέμα, σε απάντηση που είχε δώσει σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Χουντή στο παρελθόν.
Ο ελληνικός νόμος που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (γνωστός ως «Νόμος ΤΧΣ») περιλαμβάνει πρόσθετα κριτήρια για την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν λάβει αξιόλογη κρατική ενίσχυση από το ΤΧΣ τα τελευταία χρόνια.
Αυτά τα πρόσθετα κριτήρια συμφωνήθηκαν μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το φθινόπωρο του 2015, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, αφού ελήφθη υπόψη η ειδική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Από τότε μέχρι σήμερα και ενώ έχουν γίνει οι συνεντεύξεις και έχει καταρτιστεί η short list, έγινε μόνο μία τοποθέτηση στην Alpha Bank. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι γίνεται με τις υπόλοιπες τοποθετήσεις.
Αν οι τωρινοί εκπρόσωποι του ΤΧΣ, των οποίων η θητεία έχει λήξει, πληρούν τα κριτήρια, γιατί έπρεπε να γίνει ανοικτός διαγωνισμός πριν από οκτώ μήνες και πλέον; Αν δεν πληρούν τα κριτήρια, γιατί δεν ολοκληρώνεται η επιλογή των προσώπων με βάση τον διαγωνισμό;