One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το νέο πακέτο για το συνταξιοδοτικό που προωθεί η κυβέρνηση είναι αναντίρρητα βαρύ. Ιδιαίτερα, για κάποιες κατηγορίες νυν και μελλοντικών συνταξιούχων.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι είναι το σωστό πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων.

Όμως, μια ακαδημαϊκή έρευνα της Χρύσας Λεβέντη από το πανεπιστήμιο του Εσσεξ και του Μάνου Ματσαγκάνη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έρχεται να αναδείξει τις παθογένειες του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος.

Από την έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία του ΙΚΑ για τις κύριες συντάξεις γήρατος και σε κάποιες υποθέσεις, π.χ. την ετήσια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και το επιτόκιο προεξόφλησης των μελλοντικών συντάξεων, προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ο σεισμός στην Ισημερινό ήταν της τάξης του 7,8 στην κλίμακα ρίχτερ, φέρνοντας την καταστροφή στις περιοχές που χτύπησε.

Αργά χθες το βράδυ, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ξεπερνούσε τα 400 άτομα.

Τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, αν είχε χτυπήσει με δύναμη την πρωτεύουσα της χώρας. Πολλά από τα κτίρια της τελευταίας πάνε πίσω στο 1600 και επομένως η καταστροφή θα ήταν πιθανόν μεγαλύτερη.

Όμως, οι κάτοικοι της φτωχής χώρας έχουν κι άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Για την ακρίβεια, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Στις συνεντεύξεις που έδωσαν στην Ουάσινγκτον, τόσο η κ. Λαγκάρντ, όσο κι ο κ. Τόμσεν, υποστήριξαν ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι πολύ υψηλός και είναι ανέφικτο να πιστεύει κάποιος πως θα επιτυγχάνεται επί σειρά ετών.

Ενας άλλος τρόπος να το διαπιστώσει κάποιος είναι να ανατρέξει στο παρελθόν, για να εξετάσει αν η Ελλάδα έχει πετύχει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Ανατρέχοντας στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπιστώσαμε κατ' αρχάς πως το 2014 ήταν η μοναδική χρονιά που τα έσοδα ξεπέρασαν τις δαπάνες χωρίς τους τόκους από το 2001.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό την επόμενη εβδομάδα έχει τραβήξει την προσοχή των δανειστών και άλλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Δικαιολογημένα, γιατί πάγια τακτική στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών ήταν να υπάρχει πρώτα συμφωνία και μετά να αποτυπώνεται σε νομοσχέδιο ή νομοσχέδια που θα έρχονταν στη Βουλή.

Ομως, η καχυποψία των δανειστών για τις προθέσεις των ελληνικών αρχών δεν είναι κάτι καινούργιο. Για την ακρίβεια, διαρκεί χρόνια.

O Λόιντ Μπλανκφέιν, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, εισέπραξε το ποσό των 30 εκατ. δολαρίων υπό διάφορες μορφές το 2015 και ανακηρύχθηκε ο καλύτερα αμειβόμενος διευθύνων σύμβουλος ανάμεσα στις 6 μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ελληνοαμερικανός Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, με λίγα εκατ. δολάρια λιγότερα.

Η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη στο κ. Μπλανκφέιν.

Εχει επισκεφθεί τη χώρα μας στο παρελθόν και μερικές φορές ήλθε εδώ με την ιδιότητα του υψηλόβαθμου στελέχους της Goldman Sachs για επαφές με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

v