One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2016

2008-2014: Η κατρακύλα των ελληνικών ποσοστών αναπλήρωσης

Το ασφαλιστικό θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς από σήμερα καθώς θα προσπαθήσουν να κλείσουν τα ανοικτά θέματα, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι ένα από τα ζητήματα του ασφαλιστικού στα οποία δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού θα καθίσει η μπίλια στο τέλος, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Όμως, έχουν ενδιαφέρον κάποια στοιχεία του ΟΟΣΑ για τα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες-μέλη του το 2008 και το 2014.

Σημειωτέον πως ο ΟΟΣΑ δεν προσμετρά τις επικουρικές συντάξεις και άλλα βοηθήματα, π.χ. μερίσματα, που εισπράττουν ομάδες συνταξιούχων στον υπολογισμό των ποσοστών αναπλήρωσης. Μόνο οι κύριες συντάξεις λαμβάνονται υπόψη.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα έπρεπε να αυξηθούν περαιτέρω, αν οι επικουρικές συντάξεις προστίθεντο. Εχουμε λοιπόν και λέμε:

Το 2008, η Ελλάδα ήταν δευτεραθλήτρια με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό αναπλήρωσης ξεπερνούσε το 90% των εισοδημάτων πριν τη συνταξιοδότηση στην Ελλάδα, με την Ισλανδία να κρατά τα σκήπτρα.

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι Ελλάδα και Ισλανδία αντιμετώπισαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια, έστω κι αν αυτά οφείλονταν σε διαφορετικούς λόγους.

Η Ολλανδία βρισκόταν στη τρίτη θέση το 2008.

Εξι χρόνια αργότερα, το 2014, τα δεδομένα αλλάζουν. Η Ολλανδία περνά στη πρώτη θέση, με το ποσοστό αναπλήρωσης στο 90%, την Ισπανία στη δεύτερη θέση και την Αυστρία στη τρίτη. Η Τουρκία σκαρφαλώνει στην 5η θέση, με ποσοστό άνω του 70%.

Η Ελλάδα πέφτει στη 10η θέση ανάμεσα σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ, με ποσοστό 68% περίπου.

Και φυσικά έπεται συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v