One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Είμαστε αρχές Αυγούστου και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε το νου μας στις διακοπές και τα μπάνια. Όμως, σε λιγότερο ένα μήνα από σήμερα θα ξεκινήσουν εκ νέου οι επαφές και οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, ελπίζοντας, εν τω μεταξύ, ότι οι εκκρεμότητες της πρώτης θα έχουν διευθετηθεί. 

Πως βλέπουν τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση οι του ΔΝΤ; Δύσκολες και με διάρκεια είναι η απάντηση που παίρνουμε.

Πως αυτό μεταφράζεται σε χρόνο; Νοέμβριος το νωρίτερο και το πρώτο τρίμηνο του 2017 το αργότερο.

Οι πωλήσεις του κλάδου που σχετίζεται με τα ζώα συντροφιάς εκτιμώνται σε λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο κλάδος αποδείχθηκε ένας από τους πιο ανθεκτικούς κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αφού η μείωση των πωλήσεων ήταν λελογισμένη, σύμφωνα με άτομα που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν.

Η αγάπη των ανθρώπων για τα ζώα συντροφιάς εξηγεί αυτή την εξέλιξη.

Ομως, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν λογικά. Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που τα ζώα, π.χ. τα σκυλιά, τα οποία μένουν έξω ταλαιπωρούνται από τσιμπούρια, σκνίπες κ.τλ.

Στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης μίλησε πριν λίγο καιρό ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας.

Ο υποδιοικητής ήταν προσκεκλημένος του Κοσμήτορα του Business School, kαθηγητή Glenn Hubbard, πρώην επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου επί προεδρίας George W. Bush.

Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν οι επιπτώσεις του Brexit στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όμως ο κ. Μουρμούρας αναφέρθηκε επίσης στο ελληνικό χρέος όπως προκύπτει από αναφορές και αναρτήσεις στο Columbia.

Συμμετείχε η Μαρινόπουλος σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας πριν μερικά χρόνια;

Η απάντηση είναι καταφατική, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που έχει ιδία γνώση του θέματος. Ο ίδιος συμπληρώνει πως η προβληματική εταιρεία έβαλε μερικά εκατομμύρια ευρώ στην αύξηση της Εθνικής, χωρίς να διευκρινίζει πόσα.

Θυμίζουμε ότι η Εθνική προχώρησε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2012-2013, το 2014 και το 2015, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η Μαρινόπουλος φέρεται να συμμετείχε στην αύξηση του 2013.

Το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ φέτος από 0,7% πέρυσι (σ.σ. ο στόχος ήταν έλλειμμα 0,25%). Η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλοι πιστεύουν ότι θα πιαστεί σχετικά εύκολα.

Όμως, κάποιοι μέσα στους θεσμούς συνεχίζουν να αμφιβάλλουν. Με προεξάρχον το ΔΝΤ. Όταν τους ζητάς να σου δώσουν ένα παράδειγμα, διστάζουν μεν αλλά στο τέλος το κάνουν.

Ποιο είναι; Ο ΛΑΓΗΕ.

Πέρυσι, λένε, το πλεόνασμα ήταν 150 εκατ. ευρώ και βάλε. Όμως, οι προβολές για φέτος δείχνουν έλλειμμα 160 εκατ. ευρώ, αν δεν ληφθούν μέτρα, τονίζουν. Η διαφορά φθάνει στο 0,2% του ΑΕΠ. Δεν είναι μικρή για το πλεόνασμα, προσθέτουν.

v