Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο προς την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εμφανίζεται το ΔΝΤ.
Το Ταμείο, ως γνωστόν, ζητά να ικανοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα που συνδέονται με το δικό του ελληνικό πρόγραμμα (MEFP). Διαφορετικά, δεν μπορεί να προωθήσει το πρόγραμμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο (ΔΣ) για έγκριση.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τόμσεν είχε αναφερθεί σε κάποια από αυτά, π.χ. διαβεβαιώσεις για τη μη αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που νομοθετήθηκαν, στα πρακτικά του Eurogroup του Μαΐου που είχαν διαρρεύσει.
Κι αυτό γιατί γνώριζε από την εμπειρία που έχει αποκτήσει, ασχολούμενος με την ελληνική κρίση από το 2010 μέχρι σήμερα, πως τα ελληνικά δικαστήρια μπορούν να ανατρέψουν μνημονιακούς νόμους.
Φυσικά, η στάση του ΔΝΤ καθυστερεί την εκταμίευση της δόσης από τον ESM, γιατί χωρίς την τζίφρα του δεν ολοκληρώνεται τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.
Όμως, το ΔΝΤ δεν σταματά εκεί, καθότι δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στο Ταμείο θεωρούν πως αν οι Ελληνες «σηκώσουν» λεφτά από τις αγορές, θα σηκώσουν μπαϊράκι και θα είναι λιγότερο πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.
Όμως, το ΔΝΤ δεν έχει βάλει λεφτά στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και αυτό θεωρητικά αποδυναμώνει τη θέση του.