Την ίδια περίοδο που το αποκαλούμενο «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο προσκήνιο στην Ελλάδα, ένα συνέδριο για τις «πράσινες» χρηματοδοτήσεις λάμβανε χώρα στο κτίριο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank ή Buba, στη Φρανκφούρτη, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο συνέδριο, το οποίο έγινε υπό την αιγίδα της BIS (Bank of International Settlements) και της Bundesbank, μίλησαν διάφοροι υψηλόβαθμοι τραπεζίτες, όπως ο Jens Weidmann, διοικητής της Buba, και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από διάφορες χώρες.
Στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό αλλά η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εξέδωσε κρατικό «πράσινο» ομόλογο ήταν η Πολωνία. Η χώρα άντλησε 3,4 δισ. ζλότι ή 789 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικά πρότζεκτ.
Ακολούθησε η Γαλλία, με τη μεγαλύτερη έκδοση «πράσινων» ομολόγων, ύψους 7 δισ. ευρώ, που φέρουν επιτόκιο 1,75% και λήγουν τον Ιούνιο του 2039, δηλαδή σε 22 χρόνια.
Γαλλικά και ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αγόρασαν τα γαλλικά «πράσινα» ομόλογα.
Επειδή λοιπόν οι εκδόσεις κρατικών «πράσινων» τείνουν να γίνουν της μόδας, οι σύνεδροι στη Φρανκφούρτη συζήτησαν διάφορες προτάσεις, ιδέες και σκέψεις για τo «regulation» της συγκεκριμένης αγοράς.
Η σημερινή τιμολόγηση λαμβάνει κυρίως υπόψη τον κίνδυνο της χώρας όπως αναφέρθηκε.
Είναι πιθανό ότι η BIS και άλλοι θα υιοθετήσουν κάποιες από τις προτάσεις που ακούστηκαν στο συνέδριο.
Πάντως, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος είχε αρχικά δηλωθεί πως θα μιλήσει, δεν έδωσε τελικά το παρών.