Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η τουρκική λίρα συνεχίζει την διολίσθησή της έναντι του ευρώ, ενισχύοντας τον πληθωρισμό αλλά και τις τουρκικές εξαγωγές.

Η ισοτιμία ευρώ/τουρκικής λίρας έχει ανατιμηθεί στο 6,8 από 6,0 στα τέλη του 2018 κι αφού είχε σταθεροποιηθεί μεταξύ 5,90 και 6,30 μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη καθιστά φθηνότερα τα τουρκικά προϊόντα στις χώρες της ευρωζώνης. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα ψάρια ιχθυοτροφείων.

Η Τουρκία είναι πλέον η μεγαλύτερη παραγωγός σε τσιπούρα, λαβράκι και λιγότερο φαγκρί με κάπου 160 χιλ. τόνους ετησίως έναντι κάπου 106 χιλ. τόνους της Ελλάδας.

Η κίνηση του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να πουλάνε εξαρτήματα και να συνάπτουν συμφωνίες για λογισμικό, όπως η Android της Google, με τη Huawei έχει ταράξει τα νερά, αυξάνοντας την ένταση στις αμερικανο-κινεζικές εμπορικές σχέσεις.

Αν η 3μηνη παράταση που δόθηκε στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Huawei μειώνει κάπως την ένταση, η κίνηση αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό τι συμβαίνει στον κλάδο.

Το 1ο τρίμηνο του 2019, η κινεζική Huawei ξεπέρασε την Apple στις πωλήσεις smartphones παγκοσμίως, δείχνοντας τα δόντια της. Η Samsung είναι πρώτη.

Ποιος θα είναι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες; Το ερώτημα απασχόλησε πολλούς την περίοδο που τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους μαζί με τη φερεγγυότητα του χρέους ήταν στην επικαιρότητα.

Το ΔΝΤ εκτιμούσε και εκτιμά πως ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1%, με την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους δανειστές να ισχυρίζονται ότι θα είναι υψηλότερος.

'Εχουν λοιπόν ενδιαφέρον τα στοιχεία του Trading Economics, που δείχνουν ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ 1996 και 2018 ήταν μόλις 0,90%, δηλαδή κοντά στην πρόβλεψη του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά απέχει ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με κριτήριο τον αριθμό των συναλλαγών που γίνονται χωρίς μετρητά και τη συνολική αξία τους.

Η χώρα βρέθηκε στη 18η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) το 2017, με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σύμφωνα με την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων ανα χώρα από τη Statista.

Η Βρετανία βρέθηκε στην κορυφή, με κάπου 30.000 εκατ. συναλλαγές χωρίς τη χρήση ρευστού στην ΕΕ και ακολούθησαν η Γαλλία με 22.000 εκατ. και η Γερμανία λίγο πιο πίσω. Τη 10άδα συμπλήρωσαν η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Στην Ελλάδα έχει περάσει απαρατήρητο. 'Ομως, η Βρετανία "γιόρτασε" την πρώτη της εβδομάδα από την δεκαετία του 1880 με παραγωγή ηλεκτρικής που δεν προερχόταν από κάρβουνο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει τελείως από το σύστημα τα τελευταία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το BBC, η πρώτη κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε το 1882 στο Holborn Viaduc του Λονδίνου.

Το 46% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προέρχεται από το φυσικό αέριο, το 21,2% από την πυρηνική ενέργεια, το 10,2% από τις ανεμογεννήτριες, το 9,9% από εισαγωγές, το 6% από βιομάζα και το 5% από ηλιακή ενέργεια.

v