Η κίνηση του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να πουλάνε εξαρτήματα και να συνάπτουν συμφωνίες για λογισμικό, όπως η Android της Google, με τη Huawei έχει ταράξει τα νερά, αυξάνοντας την ένταση στις αμερικανο-κινεζικές εμπορικές σχέσεις.
Αν η 3μηνη παράταση που δόθηκε στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Huawei μειώνει κάπως την ένταση, η κίνηση αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό τι συμβαίνει στον κλάδο.
Το 1ο τρίμηνο του 2019, η κινεζική Huawei ξεπέρασε την Apple στις πωλήσεις smartphones παγκοσμίως, δείχνοντας τα δόντια της. Η Samsung είναι πρώτη.
Η κατακόρυφη άνοδος της Huawei αποτυπώνεται στο μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με την Gartner, το μερίδιο της κινεζικής εταιρείας αυξήθηκε στο 13% το 2018 από μόλις 1,5% το 2010. Αν και δεν κατάφερε να βάλει πόδι στις ΗΠΑ, η μπράντα της έχει ηγετική θέση στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες ενώ είναι δημοφιλής στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια το δυοπώλιο που υπάρχει στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων για smartphones.
Κι αυτό γιατί το Android και το iOS κυριαρχούν πλέον στην αγορά, με το Android να έχει μερίδιο αγοράς 85,1% και τo iOS μόλις 14,5%.
Για μέτρο σύγκρισης, το 2010, το Android είχε το 23,3% της αγοράς και η iOS 15,6%, με την Blackberry στο 16% και το Windows Phone στο 4,9%, σύμφωνα με το IDC.
Είναι λοιπόν πιθανό η Huawei να βγάλει στην αγορά το δικό της λειτουργικό σύστημα, αν μέχρι τις 19 Αυγούστου, που λήγει η 3μηνη παράταση, δεν έχει βρεθεί λύση.