One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2019

Τα μετρητά στις συναλλαγές κρατάνε καλά στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά απέχει ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με κριτήριο τον αριθμό των συναλλαγών που γίνονται χωρίς μετρητά και τη συνολική αξία τους.

Η χώρα βρέθηκε στη 18η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) το 2017, με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σύμφωνα με την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων ανα χώρα από τη Statista.

Η Βρετανία βρέθηκε στην κορυφή, με κάπου 30.000 εκατ. συναλλαγές χωρίς τη χρήση ρευστού στην ΕΕ και ακολούθησαν η Γαλλία με 22.000 εκατ. και η Γερμανία λίγο πιο πίσω. Τη 10άδα συμπλήρωσαν η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα, με 1.067 εκατ. συναλλαγές, ήταν πίσω από την Ουγγαρία και μπροστά από τη Σλοβακία. Η Κύπρος και η Μάλτα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα.

Ομως, ο πληθυσμός κάθε χώρας δεν λαμβάνεται υπόψη καθώς είναι λογικό οι χώρες με τους περισσότερους κατοίκους να καταγράφουν συνολικά περισσότερες συναλλαγές χωρίς τη χρήση μετρητών. Επίσης, ο σχετικός πίνακας δεν αναφέρει την αξία των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, π.χ. κάρτες, ηλεκτρονικές μεταφορές.

Ομως, από την επεξεργασία άλλων στοιχείων προκύπτει πως η Ελλάδα κατέλαβε την 20ή θέση ανάμεσα στις 28 χώρες το 2017, με βάση την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι τελευταίες ανήλθαν σε 800 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έναντι 1,6 τρισ. ευρώ της Πορτογαλίας και 3 τρισ. ευρώ της Αυστρίας, που έχουν πληθυσμό 10,3 εκατ. και 8,77 εκατ. αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή χωρίς μετρητά θεωρείται πως έχει τις ρίζες της στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940, όταν οι οδηγοί αγόραζαν καύσιμα χωρίς μετρητά. Η χρήση των πιστωτικών καρτών για πληρωμές ξεκίνησε στις ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία αλλά διαδόθηκε ευρέως στον υπόλοιπο κόσμο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v