Στην Ελλάδα έχει περάσει απαρατήρητο. 'Ομως, η Βρετανία "γιόρτασε" την πρώτη της εβδομάδα από την δεκαετία του 1880 με παραγωγή ηλεκτρικής που δεν προερχόταν από κάρβουνο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει τελείως από το σύστημα τα τελευταία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με το BBC, η πρώτη κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε το 1882 στο Holborn Viaduc του Λονδίνου.
Το 46% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προέρχεται από το φυσικό αέριο, το 21,2% από την πυρηνική ενέργεια, το 10,2% από τις ανεμογεννήτριες, το 9,9% από εισαγωγές, το 6% από βιομάζα και το 5% από ηλιακή ενέργεια.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και φυσικό αέριο απελευθερώνει επίσης διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά είναι το μισό περίπου από εκείνο που εκλύει η καύση του κάρβουνου.
Φυσικά, η βρετανική αγορά είναι πιο απελευθερωμένη από την ελληνική και οι συγκρίσεις είναι εις βάρος μας. Εκτός από τα περιβαλλοντικά, εδώ η ΔΕΗ έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Και φυσικά είναι να απορεί κανείς-αν δεν γνωρίζει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες-πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό όταν η κύρια πρώτη ύλη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλ. λιγνίτης και υδροηλεκτρικά, ήταν διαθέσιμη σχεδόν δωρεάν επί δεκαετίες.