Κερδισμένοι και χαμένοι στο εννεάμηνο

Κοινό τόπο αποτελεί η διαπίστωση πως τράπεζες και τηλεπικοινωνίες καταγράφουν σημαντικά κέρδη στο εννεάμηνο, καθώς συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των θεσμικών (κυρίως ξένων) επενδυτών. Ωστόσο, από το σύνολο των 370 εισηγμένων μετοχών, μόλις 53 κατέγραψαν κέρδη. Οι αποδόσεις των δεικτών. Οι ”νικητές” και οι ”χαμένοι”, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Magna Trust.

Κερδισμένοι και χαμένοι στο εννεάμηνο
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς στο εννεάμηνο του 2004 προκύπτουν από την ενδελεχή ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων που επεξεργάσθηκε το τμήμα ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η αγορά εμφανίζει απόδοση κατά 2,86% έναντι υπεραπόδοσης του δείκτη των blue chips (κέρδη 8,21%), ενώ στην αντίπερα όχθη βρέθηκε η περιφέρεια, με τον Small Cap 80 να καταγράφει απώλεις 26,92%.

Συζητείται μεν, αλλά αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της Magna Trust, πως τράπεζες και τηλεπικοινωνίες συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των ενεργών θεσμικών επενδυτών (κυρίως ξένων).

Ετσι οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 12,03% στο εξεταζόμενο διάστημα έναντι κερδών 5,41% των τηλεπικοινωνιών.

Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κλαδικών δεικτών εμφανίζει ο Δείκτης της ”ακραίας παριφέρειας”, ήτοι ο Δείκτης Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 55,95%.

Σημαντική υποχώρηση και συγκεκριμένα της τάξεως του 48,79% εμφανίζει και ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ κάμψη 43,29% παρουσιάζει ο κλάδος των ασφαλειών. Πτωτικά κινήθηκαν και οι κατασκευές, καταγράφοντας απώλειες 37,94%.

Από τις μετοχές που συμμετέχουν στον FTSE 20, και πάντα με βάση τα στοιχεία της Magna Trust, εννέα μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, ενώ οι υπόλοιποι έντεκα τίτλοι εμφάνισαν κέρδη.

Τα υψηλότερα κέρδη από τα blue chips εμφανίζει η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά 36,7%.

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των πρωταθλητών της ανόδου καταλαμβάνει η μετοχή της Τιτάν με κέρδη 28,8%, ενώ την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο τίτλος της Cosmote, με αυξημένα κέρδη για τη μετοχή κατά 23,4%.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα της τάξεως του 43,6% εμφανίζει η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας, με τον τίτλο της Intracom να ακολουθεί καταγράφοντας απώλειες 44,5%.

Στην τρίτη θέση των ”χαμένων” της υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολουθεί η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, η οποία στο εννεάμηνο υποχώρησε κατά 24,6%.

Από τον FTSE 40, μόλις 8 τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο στο εννεάμηνο, με τους υπόλοιπους 32 να παρουσιάζουν απώλειες από 47,2% μέχρι 1,3%.

Τις τρεις πρώτες θέσεις, με θετικές αποδόσεις, καταλαμβάνουν οι Γενική Τράπεζα, Χαλκόρ και Ελαΐς, που ενισχύθηκαν κατά 11,2%, 8,5% και 6,4% αντίστοιχα.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση μεταξύ των μετοχών των εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα της τάξεως του 47,2% παρουσιάζει η μετοχή της ΓΕΚ. Επίσης, απώλειες 46,4% εμφανίζει η ΤΕΡΝΑ, ακολουθούμενη από τη μετοχή της Τηλέτυπος που κινήθηκε κατά 44,7% χαμηλότερα.

Σε ό,τι αφορά τον FTSE 80, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των Κωτσόβολου, Δάιου και Φουρλή, οι οποίες ενισχύθηκαν στο εννεάμηνο κατά 71,1%, 65,1% και 52,7% αντίστοιχα.

Από τον ίδιο δείκτη, σημαντική υποχώρηση και συγκεκριμένα της τάξεως του 85,5% εμφανίζει η μετοχή της Έμπεδος. Στην πτώση τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η μετοχή της Sex Form με απώλειες 76,4%, ενώ χαμηλότερα κατά 73,9% κινήθηκε η μετοχή της Lannet.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 80 συνολικά τίτλους που συμμετέχουν στον εν λόγω δείκτη, μόλις 11 κατέγραψαν κέρδη στο εννεάμηνο, καθώς 69 κινήθηκαν πτωτικά.

Από το σύνολο πάντως των 370 μετοχών που διαπραγματεύονται στο ταμπλό της Σοφοκλέους μόλις 53 έκλεισαν με θετικές αποδόσεις, ήτοι η αναλογία διαμορφώνεται στο 7/1 υπέρ των πτωτικών.

Η Flexopack καταλαμβάνει την πρώτη θέση, από το σύνολο των τίτλων, καθώς στο εξεταζόμενο διάστημα ενισχύθηκε κατά 159,60%.

Στην πεντάδα των ”κερδισμένων” της Σοφοκλέους στο εννεάμηνο ακολουθούν οι: Κωτσόβολος (71,05%), Δάιος (65,14%), Φουρλής (52,70%) και Καρδασιλάρης (43,79%).

Ωστόσο, πρωταθλητές της πτώσης είναι οι: Έμπεδος (-85,49%), Κεραμεία Αλλατίνη (-84,63%), Μπαλάφας Συμμετοχών (-82,84%), Περσεύς (-78,81%) και Informatics (-78,46%).

* Τα στατιστικά στοιχεία της Magna Trust δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v