Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρά ”τζαρτζαρίσματα” 5 οίκων για ΟΤΕ

Η κίνηση της UBS να αναβαθμίσει τη σύσταση για τον ΟΤΕ αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο στην αλυσίδα ”αντιφατικών” εκθέσεων που εκπόνησαν κορυφαίοι οίκοι του εξωτερικού για τον Οργανισμό το τελευταίο πενθήμερο. Προηγήθηκε η παρέμβαση- βόμβα της Citigroup η ”υποστηρικτική” ανάλυση της Morgan Stanley, αλλά και οι ”ουδέτερες” επισημάνσεις των CSFB-Merrill Lynch. Συνολικός απολογισμός: Απώλειες 9,91%.

Σκληρά ”τζαρτζαρίσματα” 5 οίκων για ΟΤΕ
του Δημήτρη Γλύστρα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς αντικρουόμενες εκθέσεις ξένων οίκων με αφορμή το μέρισμα του 2003 και τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2004 ”τάραξαν” τα ύδατα, προκαλώντας τη σημαντική πτώση του τίτλου κατά 9,91% με συναλλαγές 8,7 εκατ. τεμάχια.

Την Παρασκευή, 21 Μαΐου, η UBS αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή σε ”neutral 1” (ουδέτερη θέση) από ”reduce 1” (μείωση θέσεων), διατηρώντας την τιμή– στόχο των 10,50 ευρώ. Δεν ήταν όμως αυτή, ούτε η μόνη, ούτε η σημαντικότερη έκθεση για τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών το τελευταίο πενθήμερο.

Πριν από δύο ημέρες, την Τετάρτη, η Citigroup με μια έκθεση- καταπέλτη, καταφέρθηκε κατά της διοικητικής αστάθειας του Οργανισμού, εντόπισε ”μισοτελειωμένες δουλειές”, υποβάθμισε την τιμή στόχο στα 9,3 (από 12,5) ευρώ, μείωσε τη σύσταση σε ”sell” (πώληση) από ”hold” (διακράτηση), προκαλώντας την υποχώρηση του τίτλου κατά 4,5% και πιέζοντας χαμηλότερα το σύνολο της αγοράς.

Μικρή επίπτωση στη συμπεριφορά της μετοχής είχε η ”απάντηση” της Morgan Stanley την ίδια ημέρα, μέσω της οποίας ο οίκος διατύπωσε την εμπιστοσύνη του στον ΟΤΕ, διατηρώντας την τιμή στόχο στα 12,2 ευρώ και τη σύσταση ”equal weight”.

Η υποστήριξη της UBS ήταν σαφώς στιβαρότερη. Στην έκθεσή του με ημερομηνία 21 Μαΐου 2004 και τίτλο ”Short term pain- long term gain” (”βραχυπρόθεσμα κόπος- μακροπρόθεσμα κέρδη”) ο ελβετικός οίκος αποδίδει την ανοδική αναθεώρηση της σύστασής του στην υποαπόδοση της μετοχής του Οργανισμού έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Και αν και η ίδια επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ φαίνεται να είναι σε δύσκολη θέση λόγω του ”κανιβαλισμού” από την κινητή, της χαμηλής έκθεσής του σε αυτήν ακριβώς τη δραστηριότητα και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στη σταθερή τηλεφωνία στη Ρουμανία, η UBS υπογραμμίζει τις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης, που, όπως λέει σκοπεύουν στην αντιμετώπιση των ανωτέρω. Τις χαρακτηρίζει δε ”σκληρά μέτρα” και ”γρήγορες αλλαγές”.

Η ”επόμενη ημέρα” δεν ήταν καλύτερη για τους επενδυτές στον ΟΤΕ της κεφαλαιοποίησης των περίπου 5 δισ. ευρώ. Στους κλυδωνισμούς της παρέμβασης της Citigroup ήλθε να προστεθεί η απόφαση της διοίκησης να περικόψει κατά 50% το μέρισμα της χρήσης του 2003, έναντι της προηγούμενης.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης, ο ΟΤΕ θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση που έληξε, ύψους 0,35 ευρώ, ματαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι πειθόμενοι τοις ρήμασι της απελθούσας διοίκησης ανέμεναν μέρισμα ίδιο με το περσινό, των 0,70 ευρώ. Η αγορά δεν καλοδέχτηκε την είδηση και πίεσε τη μετοχή χαμηλότερα κατά 5,66%.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που είχε η εξέλιξη αυτή για την αγορά είναι άλλωστε το η έκθεση της UBS- μια προφανής ”κίνηση υποστήριξης” του σφυροκοπημένου τίτλου, επιχείρησε να ”δικαιολογήσει” την υποβάθμιση της μερισματικής απόδοσης, χαρακτηρίζοντας την περικοπή του μερίσματος ”σωστή απόφαση”. Και αυτό, την ίδια ώρα που ημεδαποί και αλλοδαποί επενδυτές ”έσπαγαν το κεφάλι τους” να καταλάβουν τι πρόκειται να κάνει ο ΟΤΕ τα χρήματα που δεν θα διανείμει στους μετόχους.

Την επόμενη, η CSFB στην πρωινή της ενημέρωση παρέθετε τρεις λόγους για έναν εκ των οποίων, κατά την εκτίμηση, ο ΟΤΕ ανέλαβε το ρίσκο να απογοητεύσει του μετόχους: Χρηματοδότηση ενός ουσιαστικού προγράμματος εθελουσίας εξόδου, υποβολή προσφοράς για την απόκτηση του 41% της Cosmote ή χρηματοδότηση μιας ”νέας προσπάθειας” για τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία.

Περισσότερο ουδέτερη στάση τήρησε η Merrill Lynch. Ο οίκος, με έκθεσή του την Πέμπτη, κρίνοντας ότι πρέπει ”να δώσει το παρόν”, μετά την έκθεση της Citigroup και τις ανακοινώσεις για το μέρισμα, υιοθέτησε... κατευναστική στάση, διατηρώντας της σύσταση neutral, αλλά και επισημαίνοντας τους κινδύνους για τις ταμειακές ροές του Οργανισμού, που- όπως έλεγε- θα ήταν πιθανό να οδηγήσουν σε νέα υποχώρηση της μετοχής.

* Η αναλυτική αρθρογραφία του euro2day.gr δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Διαβάστε Επίσης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v