Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλά επιτόκια και ευρώ ”λιπαντικό” στα ομόλογα

Τα χαμηλά επιτόκια έδωσαν την ευκαιρία σε κυβερνήσεις και εταιρίες να αναζητήσουν ”φθηνό” δανεισμό με την έκδοση ομολόγων. Το ευρώ αποτέλεσε το δυναμικό πρωταγωνιστή της αγοράς, ενώ η Citigroup ξεπέρασε για τρίτη διαδοχική χρονιά σε πωλήσεις ομολόγων την Deutsche Banκ.

Χαμηλά επιτόκια και ευρώ ”λιπαντικό” στα ομόλογα
Η υποχώρηση των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 45ετίας, διευκόλυνε τους μεγάλους βιομηχανικούς και τεχνολογικούς κολοσσούς και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναζητήσουν ”φθηνό” χρήμα από την έκδοση εταιρικών και δημοσίων ομολόγων.

Η ιστορική υποχώρηση των επιτοκίων των αμερικανικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων, περιόρισε το ουσιαστικά οικονομικό κόστος για την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους για τις εθνικές κυβερνήσεις, διευκολύνοντας παράλληλα την ενίσχηση της έκδοσης εταιρικών ομολόγων για την κάλυψη των χρεών των μεγάλων εταιριών.

Η υποχώρηση των επιτοκίων των γερμανικών 10ετών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποτέλεσε μια ευκαιρία για την εταιρία μας, τόνισε ο Rutbert Reisch, ο οικονομικός διευθυντής της Volkswagen.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε τον προηγούμενο Μάιο στη μεγαλύτερη έκδοση εταιρικών ομολόγων σε ευρώ το 2003, εκδίδοντας χρεόγραφα αξίας 4,5 δισ. ευρώ (περίπου 5,6 δισ. δολάρια).

Οι πωλήσεις ομολόγων σε ευρώ εκτινάχθηκαν το 2003 στα 1,01 τρισ. ευρώ, περίπου 1,25 τρισ. δολάρια, από τα 790 δισ. ευρώ του 2002, ενώ οι πωλήσεις ομολόγων σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αμερικανικής αγοράς, έφθασαν στα 1,28 τρισ. δολάρια το 2003, σε σχέση με τα 1,05 τρισ. δολάρια το 2002.

Η έκδοση ομολόγων σε ευρώ στις διεθνείς αγορές αυξήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του 2004, τόνισε ο Mark Bucknall, ο διευθυντής του τμήματος διεθνών πιστώσεων της HSBC του Λονδίνου.

Η πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών εταιριών να ανατρέξουν στην έκδοση εταιρικών ομολόγων για να καλύψουν κυρίως τα προηγούμενα χρέη τους ή να πραγματοποιήσουν επενδύσεις οφείλεται κυρίως στο ανελαστικό τραπεζικό σύστημα των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών, που αποτρέπει τις εταιρίες να ανατρέξουν στις τράπεζες για τη σύναξη δανείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ”σκληρές” διαδικασίες που ισχύουν για τις πιστώσεις στη γερμανική τραπεζική αγορά.

Τη μεγαλύτερη έκδοση εταιρικών ομολόγων σε απόλυτους αριθμούς την πραγματοποίησε η General Motors, η οποία εξέδωσε ομόλογα σε δολάρια, ευρώ και στερλίνες συνολικής αξίας 13,5 δισ. δολαρίων, για να καλύψει τις απώλειες του συνταξιοδοτικού της ταμείου, που έφθασαν στα 19,3 δισ. δολάρια, εξαιτίας της προηγούμενης κατάρρευσης των χρηματιστηριακών αγορών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση των εταιρικών ομολόγων δύο εβδομάδες μετά την υποβάθμισή της από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Τα κέρδη από τις πωλήσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων και εταιρικών ομολόγων, αυξήθηκαν κατά 26% στα 7,3 δισ. δολάρια, με την Citigroup να κερδίζει περίπου 559 εκατ. δολάρια και τη Deutsche Bank να κερδίζει 485 εκατ. δολάρια.

Οι πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη, στην οποία η Deutsche Bank ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, αναμένεται ότι θα καταγράψουν άνοδο το 2004, τόνισε ο Michael Heaney, ο συνυπεύθυνος της διαχείρισης διεθνών πιστώσεων της Morgan Stanley, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων σταθερής απόδοσης θα μειωθεί στην αμερικανική αγορά, στην οποία κυριαρχεί η Citιgroup.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του M. Heaney το ευρώ θα καταγράψει περαιτέρω άνοδο έναντι του δολαρίου το 2004, ενισχύοντας το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών εταιριών για την έκδοση 5ετών ομολόγων.

Οι αμερικανικές εταιρίες, σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια του 2003 εστίασαν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες ανέκαμψαν μετά από τέσσερα χρόνια απωλειών, περιορίζοντας το ενδιαφέρον τους για την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

O ελεγχόμενος βραχίονας της General Electric στον τομέα των ασφαλειών ζωής και της αγοράς ασφαλειών ακινήτων, η Google, η οποία ετοιμάζεται να περάσει την πόρτα της Wall Street, και η ελεγχόμενη μονάδα κατασκευής ημιαγωγών της Motorola, προγραμματίζουν την έκδοση νέων ομολόγων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι πωλήσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν στα 2,16 τρισ. δολάρια το 2003, σε σχέση με τα 1,65 τρισ. δολάρια του 2002.

Οι χρηματιστηριακές εταιρίες του τραπεζικού τομέα, αποδείχθηκαν οι πλέον ανταγωνιστικές, αφού 24 τράπεζες κάλυψαν πάνω από το 1% της προσφοράς ομολόγων η κάθε μία, ενώ 16 τράπεζες κατάφεραν να ελέγξουν πάνω από το 1% των πωλήσεων ομολόγων σε δολάρια.

Η Citigroup ελέγχει συνολικά το 0,29% της διεθνούς αγοράς ομολόγων, ενώ η Deutsche Bank ελέγχει το 0,27% της αντίστοιχης αγοράς.

Η Citigroup, η μεγαλύτερη εταιρία του χρηματοοικονομικού τομέα στον κόσμο, κατάφερε να ξεπεράσει σε εγγραφές για την πώληση ομολόγων μόλις το τελευταίο τρίμηνο του 2003 την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, με άξονα τις εγγραφές των ομολόγων των αμερικανικών Freddie Mac και Ford Motor και της ίδιας της Citigroup.

H Citigroup κατάφερε να ελέγξει το 8,9% της αγοράς ομολόγων το 2003, η Deutsche Bank το 8,3% και η Morgan Stanley το 5,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v