Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Τα "φαβορί" της κρίσης

Η κατακόρυφη πτώση των μετοχών και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν και αυτές τα "κουμπιά" τους.  Τι επιλέγουν τώρα οι αναλυτές από τις διεθνείς αγορές και ποια είναι η ενδεδειγμένη "άμυνα" για τη Σοφοκλέους.

Αγορές: Τα φαβορί της κρίσης
* Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Deutsche Bank, τις συστάσεις του οίκου για τους κλάδους στο γ΄ τρίμηνο, αλλά και τις προβλέψεις για μέταλλα και πετρέλαιο, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".   

Η καταβύθιση των τιμών των μετοχών το τελευταίο εννεάμηνο έχει τρομοκρατήσει τους χρηματιστηριακούς επενδυτές. Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση των επιτοκίων, φοβίζουν πλέον τις αγορές των κρατικών ομολόγων.

Τα εταιρικά ομόλογα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τόσο των επιτοκίων όσο και των χρηματιστηρίων.

Στις αγορές των commodities, που έχουν δώσει «τρελές» αποδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια, πολλοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, φοβούμενοι την περίπτωση «φούσκας».

Παράλληλα, οι διεθνείς αγορές είναι πολύ προβληματισμένες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των τιμών των ακινήτων.

Όσοι λοιπόν θέλουν «κάτι» έως και «πολύ» παραπάνω από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, θα πρέπει να αναλάβουν τον σχετικό κίνδυνο, σε μια εποχή έντονης μεταβλητότητας...

Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι προσδοκίες υπέρ της ανόδου των επιτοκίων παρέμβασης, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση των πιστωτικών ανησυχιών, πιέζουν τόσο τις μετοχικές όσο και τις περιφερειακές ομολογιακές αγορές. Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα παρά την πρόσφατη ανοδική κίνηση, ενώ τα εταιρικά αρχίζουν να δείχνουν σημάδια κόπωσης λόγω της αυξημένης προσφοράς. Οι αναδυόμενες αγορές, αν και μέχρι τώρα αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο, υπέκυψαν στο γενικευμένο risk aversion και υποαπέδωσαν εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ομολογιακές.

Το επενδυτικό περιβάλλον, λοιπόν, έχει καταστεί αρκετά πιο σύνθετο, με τους τραπεζίτες και τους διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων να θεωρούν σε γενικές γραμμές ότι σήμερα οι αγορές δεν τιμολογούν σωστά ούτε τα εμπορεύματα (κυρίως αυτά, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλές), ούτε τα ασιατικά νομίσματα (πολύ φθηνά), ούτε τα διευρυμένα πιστωτικά spreads, αλλά ούτε και τα πραγματικά επιτόκια (πολύ χαμηλά). Από σήμερα και έως το τέλος του 2009 θεωρούν πως τις καλύτερες αποδόσεις θα προσφέρουν κυρίως τα νομίσματα και το χρέος των αναδυόμενων αγορών, το πετρέλαιο, οι παγκόσμιες μετοχές, ο χρυσός και τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα.

Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, μάλιστα, δείχνουν να επιθυμούν την αύξηση των θέσεών τους τα επόμενα χρόνια σε δομημένα προϊόντα, ο ρόλος των οποίων στην πρόσφατη κρίση δεν ήταν και ο καλύτερος, αν και το τρέχον διάστημα η κύρια θέση τους είναι η αύξηση των μετρητών, καθώς η διατήρηση του κεφαλαίου αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο τους μεσοπρόθεσμα.

Το οικονομικό περιβάλλον

Οι οικονομολόγοι λένε πως η επιβράδυνση στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη εμφανίζεται τελικά πιο ήπια σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά τα πράγματα δείχνουν πως θα χρειαστεί μία παρατεταμένη περίοδος ώσπου οι οικονομίες να βρεθούν σε φάση ανάκαμψης, γεγονός που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να επικεντρωθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Σε γενικές γραμμές οι θεσμικοί επενδυτές το τρέχον διάστημα δίνουν έμφαση στα μετρητά, ενώ ορισμένοι εμφανίζονται θετικοί απέναντι στα εταιρικά ομόλογα, στους τίτλους αναδυόμενων χωρών και στα ομόλογα υψηλής απόδοσης - κινδύνου (high-yield bonds).

Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται αναθεώρηση της εταιρικής κερδοφορίας πιο χαμηλά. Το κατώτερο σημείο της πιθανόν να καταγραφεί περίπου στο μέσο του 2009 και συνεπώς μία ανοδική κίνηση στις τιμές των μετοχών θα μπορούσε να προκύψει προς το τέλος του 2008, ίσως με τη μορφή ενός bear market rally.

Στο παραπάνω πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν και οι ελληνικές μετοχές, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεταβολή κάποιων ξένων για τη χώρα προοπτικών, καθώς το μακροοικονομικό και το εταιρικό περιβάλλον επιδεινώνονται.

Οι επιλογές τώρα

Στις αναδυόμενες αγορές, η Λατινική Αμερική, οι αραβικές αγορές και η Αφρική είναι οι πρώτες επιλογές των διαχειριστών. Ωστόσο, top μετοχική αγορά θεωρείται η Ρωσία. Καθώς η άνοδος των εμπορευμάτων επιτείνει την υπάρχουσα τάση υπεραπόδοσης των χωρών-παραγωγών, οι ρωσικές μετοχές ανέκαμψαν, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη χώρα επωφελείται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και των πρώτων υλών.

Επιπροσθέτως, διαθέτει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ έχει συγκεντρώσει ίδια κεφάλαια και αυτό θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα σε περιόδους χαμηλής ρευστότητας και μειωμένης ροπής ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στις ρωσικές μετοχές, για τις οποίες η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα αποκομίσουν κέρδη 20% το ερχόμενο δωδεκάμηνο, ενώ η UΒS συνιστά «αύξηση θέσεων» στη Ρωσία, η οποία παραμένει σήμερα μάλλον η πιο «καυτή» αναδυόμενη μετοχική αγορά του πλανήτη.

Την τελευταία δεκαετία οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, ξεπερνώντας το 1,2 τρισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της «πίτας» απορροφάται από τις ΗΠΑ, οι αμυντικές δαπάνες της οποίας υπερβαίνουν κατά 2,5 φορές το σύνολο των ευρωπαϊκών. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας για το 2009 (515 δισ. δολ.) αντιστοιχεί στο 3,4% του ΑΕΠ, αλλά αναμένεται να φτάσει στο 4% μέσω συμπληρωματικών δαπανών (έναντι 4,4% του ΑΕΠ κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, 6% του ΑΕΠ την περίοδο διακυβέρνησης Ρέιγκαν, 8,9% του ΑΕΠ στον πόλεμο του Βιετνάμ και 11,7% στον πόλεμο της Κορέας), εκτιμά η Citigroup.

Το παραπάνω είναι καλό νέο για τον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, ο οποίος ιστορικά μάλιστα υπεραποδίδει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά όταν έχουμε εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ. Έτσι η Citigroup συνιστά αγορές «των μετοχών του πολέμου» Raytheon Co. (top επιλογή), Lockheed Μartin Corp. και L-3 Communications Ηoldings Ιnc., καθώς (παρά την οικονομική κρίση) θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να μπορέσει ο νέος Πρόεδρος να περιορίσει καθοριστικά τις αμυντικές δαπάνες.

Πάντως, η... εξ ορισμού «καυτή» αγορά τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των εμπορευμάτων. Τι γίνεται όμως τώρα που οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά; Το τμήμα εμπορευμάτων της Deutsche Bank προτείνει short (πτωτικές) θέσεις στα συμβόλαια του Δεκεμβρίου του 2009 για το ελαφρύ αργό, όπως και short (πτωτικές) θέσεις στα συμβόλαια του Δεκεμβρίου του 2009 στον χρυσό και στην πλατίνα. Ανοδικές (long) θέσεις προτείνει στα συμβόλαια του Δεκεμβρίου του 2008 για το νικέλιο και για τον ψευδάργυρο.

Ανοδικές (long) θέσεις προτείνει επίσης στα συμβόλαια του Δεκεμβρίου του 2009 στο αλουμίνιο, όπως και για το φυσικό αέριο των ΗΠΑ στα συμβόλαια όμως του Οκτωβρίου του 2008. Ανοδικές (long) θέσεις η Deutsche Bank προτείνει και για τα αγροτικά προϊόντα και κυρίως για το καλαμπόκι, το σιτάρι, τη σόγια και τη ζάχαρη. Το καλαμπόκι, πάντως, εποχικά το καλοκαίρι αναμένεται να υποαποδώσει έναντι του σιταριού.

Η αυξημένη ζήτηση και οι ανοδικές τιμές των σιτηρών και των άλλων αγροτικών προϊόντων, που καλύπτουν περίπου το 50% των αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού σε διατροφή, έχουν πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες αλλαγές των τελευταίων 30 ετών στις αγορές τροφίμων, εξέλιξη η οποία κατά τους αναλυτές θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, διαγράφοντας ένα πιο σκληρό αύριο για τους φτωχούς του κόσμου και ένα πιο γεμάτο πορτοφόλι για όσους έχουν τοποθετηθεί long (ανοδικά) στα αγροτικά προϊόντα.

Όσον αφορά στους πολύ μακροπρόθεσμους επενδυτές, η Deutsche Bank παραμένει long στην πλατίνα, καθώς η Johnson Μatthey θεωρεί ότι το 2007 ήταν ελλειμματική κατά 480.000 ουγκιές, ενώ σύμφωνα και με προβλέψεις της UΒS, έλλειμμα κατά 331.000 ουγκιές θα σημειωθεί και το 2008. Ίσως επειδή αποκαλείται και ο «χρυσός των πλουσίων», τα κέρδη της πλατίνας από τα 350 δολ./ουγκιά στα μέσα του 1999 στο υψηλό των 2.273 δολ. τον περασμένο Μάρτιο ήταν σχεδόν διπλάσια του χρυσού το ίδιο διάστημα. Σήμερα, η τιμή της έχει υποχωρήσει, αλλά αν δεν έχει σημειωθεί γενικευμένη πτώση των τιμών στα εμπορεύματα και καθώς η αγορά παραμένει πιεσμένη και η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, οι προοπτικές δείχνουν μάλλον ευνοϊκές για τη συνέχεια.

Μία άλλη επένδυση η οποία θεωρείται ότι θα προσφέρει κέρδη τα επόμενα χρόνια είναι το ουράνιο. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι τιμές του ουρανίου κυμαίνονταν στα 10 δολάρια ανά λίβρα, καθώς από τη μια το αυξημένο κόστος και από την άλλη οι ευαισθησίες σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο (μετά και το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο του 1986) περιόρισαν το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια.

Από το 2002, όμως, η τιμή του ανέκαμψε και τον Ιούνιο του 2007 σημείωσε το ιστορικό υψηλό των 136 δολ. ανά λίβρα. Ωστόσο φέτος, σε μια «χρυσή» χρονιά για τα εμπορεύματα, σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (35%) και η τιμή του κινείται γύρω στα 57 δολ./λίβρα. Τα δεδομένα για το ουράνιο δείχνουν να αλλάζουν δραματικά, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είπε ότι, αν οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο συνεχίσουν τις σημερινές μεθόδους τους, η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθεί κατά 130% και η ζήτηση πετρελαίου κατά 70% έως το 2050. Έτσι, λέει, πρέπει να αλλάξει το μίγμα της ενεργειακής πολιτικής προς όφελος και της πυρηνικής ενέργειας, ενώ μέχρι το 2050 οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στον κόσμο θα υπερδιπλασιαστούν και θα ανέρχονται σε 960 - 1.280.

Η Deutsche Βank υπολογίζει πως τα νέα πυρηνικά εργοστάσια θα οδηγήσουν σε αύξηση κατά 300% της ζήτησης ουρανίου, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να διχάζει τον κόσμο, η τιμή του, όμως, η οποία υποχώρησε υπερβολικά (60%) το τελευταίο 12μηνο, μάλλον θα πάρει την ανιούσα τα επόμενα χρόνια.

Μία άλλη επένδυση αφορά στον τομέα του νερού, καθώς αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Οι ελλείψεις ύδατος είναι αναπόφευκτες, λένε, λόγω του συνδυασμού της πληθυσμιακής αύξησης, της αστικοποίησης και της αλλαγής του κλίματος. Οι ίδιοι θεωρούν πως τα αποθέματα, η διαχείριση και η ποιότητα του ύδατος συγκαταλέγονται, στον αιώνα μας, στα κορυφαία ζητήματα πολιτικής για τις κυβερνήσεις.

Η έκφραση «άνθρακας ο θησαυρός» στις μέρες μας έχει χάσει μάλλον την αξία της, καθώς η τιμή του άνθρακα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από τα μέσα του 2002, όταν και άρχισε το «ράλι» συνολικά των εμπορευμάτων στον παρόντα οικονομικό κύκλο. Οι αναλυτές εμπορευμάτων εκτιμούν ότι οι τιμές του θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους τα επόμενα 2 - 3 χρόνια, καθώς, πέρα από το νέο περιβάλλον στη σχέση προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές πιέζονται ανοδικά από τις αυξημένες δαπάνες αλλά και από τις ανοδικές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε χώρες-παραγωγούς, ενώ τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη στηρίζονται και στη σπουδή επενδυτικών χαρτοφυλακίων να εισέλθουν σε μία αγορά όπου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο των μετοχών.

Τέλος, για τους πιο... σοφιστικέ επενδυτές, μία τοποθέτηση που προτείνουν αρκετές επενδυτικές τράπεζες αφορά στα sukuks, δηλαδή στα ομόλογα που βασίζονται στις εντολές του Κορανίου κι έχουν οδηγήσει στην ταχεία ανάπτυξη της ισλαμικής κεφαλαιαγοράς. Η παγκόσμια αγορά των sukuks έχει αυξηθεί από τα 336 εκατ. δολ. το 2000 στα 82 δισ. δολ. στο τέλος του 2007.

Οι νέες εκδόσεις το 2007 ανήλθαν στα 47,1 δισ. δολ. σημειώνοντας άνοδο 76% σε σχέση με το 2006, ενώ η παγκόσμια αγορά των sukuks εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 40%, ξεπερνώντας τα 100 δισ. δολ. τα επόμενα χρόνια. Η Μαλαισία είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος «παίκτης», ενώ η Ινδονησία και το Πακιστάν έχουν μικρά μερίδια που συνεχώς αυξάνονται και η Σιγκαπούρη, ως οικονομικό κέντρο στην περιοχή, προσπαθεί να κερδίσει ένα κομμάτι από την εν λόγω «πίτα». Η ζήτηση για sukuks αναμένεται να αυξηθεί καθώς το Κουβέιτ υπολόγισε πως 1,3 τρισ. πετροδολάρια ψάχνουν υψηλής ποιότητας ισλαμικά ομόλογα για να τοποθετηθούν. 1

Οι αμυντικές επιλογές της Σοφοκλέους 

Σε θεωρητικό επίπεδο, φαινόμενο φούσκας σε ένα χρηματιστήριο σημειώνεται όταν παρατηρείται πτώση άνω του 30% μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μεγαλύτερη από 30% υποχώρηση των τιμών συντελέστηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008, ενώ επίσης σαφώς πτωτικό ήταν και το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Κι όμως, κανένας το φθινόπωρο του 2007 δεν μιλούσε για χρηματιστηριακή φούσκα. Σήμερα, μάλιστα, δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι βιώνουμε μία από τις γνωστές περιόδους υπερβολών των χρηματιστηρίων, οι οποίες ακολουθούν πορεία πότε προς τα πάνω και πότε προς τα κάτω.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κυριότεροι στόχοι των αγοραστών είναι οι παρακάτω:
* «Χτίσιμο» θέσεων σε μετοχές για τις οποίες θεωρείται ότι σε επίπεδο διετίας θα αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις.

* Δημιουργία «αμυντικού» χαρτοφυλακίου προκειμένου να αποφευχθούν οι βαριές απώλειες σε περίπτωση συνέχισης της πτωτικής πορείας του Γενικού Δείκτη και αποκόμισης σημαντικών αποδόσεων αν η αγορά δράσει με τη λογική του συμπιεσμένου ελατηρίου, ύστερα από περίοδο έντονης πίεσης.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να βρεθούν μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά, καθώς στους τίτλους με τα χαμηλότερα beta το τελευταίο χρονικό διάστημα εντάσσονται σε μεγάλο βαθμό εταιρείες που απλώς έχουν... χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Από θεωρητικής τουλάχιστον πλευράς, αμυντικές επιλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν εκείνες οι μετοχές που είναι διαπραγματεύσιμες με μάλλον ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αποτίμησης (P/E, μερισματική απόδοση) και σε μεγάλο βαθμό μπορούν να εγγυηθούν είτε τα τρέχοντα επίπεδα κερδοφορίας είτε ένα αξιοσημείωτο growth. Τέτοιες λοιπόν μετοχές θα μπορούσαν να είναι:

- Τα λεγόμενα «utilities», δηλαδή τα «κρατικόχαρτα», καθώς στις πλείστες περιπτώσεις η ζήτηση για τις υπηρεσίες των εταιρειών αυτών δεν εξασθενεί σε περιόδους κρίσης, επειδή θεωρούνται πρώτης ανάγκης (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.).

-Τίτλοι υψηλής μερισματικής απόδοσης, των οποίων τα κέρδη σε γενικές γραμμές είναι επαναλαμβανόμενα (δεν είναι λίγες οι μετοχές που προσφέρουν αποδόσεις μεταξύ του 4% και του 13%). Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο ΟΠΑΠ, η F.G. Europe, ο Πετρόπουλος, η Μοτοδυναμική κ.λπ. 

- Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου με πολύ υψηλό discount (από 25% έως 32%). Επίσης εταιρείες επενδύσεων ακινήτων με υψηλή μερισματική απόδοση και με σημαντικό discount σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους (πάνω από το 20% όπου βρίσκεται ο τρέχων μέσος ευρωπαϊκός όρος).

- Ισχυρά growth stories που είναι διαπραγματεύσιμα με πολύ λογικούς δείκτες αποτίμησης.

- Τίτλοι που χαρακτηρίζονται «recession stories» («ιστορίες ύφεσης»), δηλαδή μετοχές εταιρειών η δραστηριότητα των οποίων δεν αναμένεται να πληγεί σε σημαντικό βαθμό σε περίπτωση που η κατάσταση στην ελληνική οικονομία επιδεινωθεί κατά τους επόμενους μήνες. Οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων θα μπορούσαν άνετα να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή λόγω των μεγάλων ανεκτέλεστων συμβάσεων έργων που διαθέτουν και της εκμετάλλευσης γνωστών αυτοχρηματοδοτούμενων συμβάσεων (Ελληνική Τεχνοδομική, ΓΕΚ, J&P Άβαξ). Επίσης, recession stories θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εταιρείες με προϊόντα σχετικά χαμηλής τιμής, η ζήτηση των οποίων μάλλον ενισχύεται παρά μειώνεται σε περίπτωση κάμψης του διαθέσιμου εισοδήματος, όπως η Sprider, ο Fourlis (IKEA) κ.ά.

- Μετοχές εταιρειών που είναι διαπραγματεύσιμες με πολύ χαμηλά P/E, των οποίων τα κέρδη, σε γενικές γραμμές, προέρχονται από λειτουργικές δραστηριότητες και δεν απειλούνται ιδιαίτερα από την τρέχουσα συγκυρία.

Πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι από τη θεωρία έως την πράξη η απόσταση είναι μεγάλη. Έτσι συμβαίνει μέχρι σήμερα και στην περίπτωσή μας, καθώς οι περισσότερες από τις παραπάνω επιλογές συγκαταλέγονται και αυτές στη μακροσκελή λίστα των εισηγμένων της Σοφοκλέους που έχουν υποχρεωθεί σε βαριές απώλειες. Παρά, λοιπόν, όλα όσα έλεγε η θεωρία ή έστω η κοινή λογική, οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις των μετοχών αυτών έγιναν υψηλότερες και τα μονοψήφια P/E τους εμφανίζονται ακόμη χαμηλότερα.

Κι αυτό γιατί επί του παρόντος, η τρέχουσα συγκυρία είναι τόσο δυσμενής ώστε πλήττει όλες τις κατηγορίες των τίτλων. Έτσι, άλλοι επενδυτές ρευστοποιούν τρομοκρατημένοι και κάποιοι τοποθετούνται γιατί πιστεύουν ότι «ο πάτος του βαρελιού δεν απέχει πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα».

Οψόμεθα... 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 537 της εφημερίδας "Μέτοχος & Επενδύσεις", 4 - 8 Ιουλίου 2008

* Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Deutsche Bank, τις συστάσεις του οίκου για τους κλάδους στο γ΄ τρίμηνο, αλλά και τις προβλέψεις για μέταλλα και πετρέλαιο, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v