Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το απίστευτο παιχνίδι με την αύξηση της PLIAS

Συμπεριφορά που είναι ζήτημα αν θα μπορούσε να επιβάλλει και ο πιο σκληρός ”επιδρομέας” χρεωμένων επιχειρήσεων στις ξένες αγορές, επιδεικνύουν οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι της Plias, έναντι όσων μικρομετόχων της εταιρίας δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η όλη κίνηση παραπέμπει σε προθέσεις εξασφάλισης συντριπτικής πλειοψηφίας.

Το απίστευτο παιχνίδι με την αύξηση  της PLIAS
του Γιώργου Παπανικολάου

Συμπεριφορά που είναι ζήτημα αν θα μπορούσε να επιβάλλει και ο πιο σκληρός επιδρομέας χρεωμένων επιχειρήσεων στις ξένες αγορές επιδεικνύουν οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι της PLIAS έναντι των μικρομετόχων της εταιρίας που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε γιατί δεν έχουν τα χρήματα, είτε γιατί θα φοβηθούν (εύλογα μετά την ολέθρια πορεία της εταιρίας) το ρίσκο.

Όλος ο σχεδιασμός φαίνεται να υποκρύπτει βλέψεις εξασφάλισης συντριπτικής πλειοψηφίας των βασικών μετόχων.

Αυτό ίσως εξηγεί την επίθεση ”δημοσίων σχέσεων” στην οποία έχει επιδοθεί εσχάτως η διοίκηση της εταιρίας η οποία επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν υπάρχουν (μέσω του reverse split, των διαγραφών ζημιών κ.λ.π.) διαφορές στη λογιστική περιουσία των μετόχων, ενώ φροντίζουν να προβάλλουν το γεγονός ότι η Plias είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διανομών στην Ελλάδα. Μόνο που δεν λένε τα... υπόλοιπα.

Το παιχνίδι που γίνεται καταλήγει στο εξής απλό. Με τον τρόπο που επιλέχθηκε να υλοποιηθεί η αύξηση, επιδιώκεται να αντληθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ με την έκδοση σχεδόν 100 εκατ. νέων μετοχών, οι οποίες θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τις παλιές (που θα έχουν προηγουμένως περιοριστεί σε... 6,5 εκατ. τεμάχια!!!).

Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Ότι η σημερινή Plias την οποία η αγορά αποτιμά σε περίπου 11,4 εκατ. ευρώ, αποτιμήθηκε (προσέξετε μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διανομών στην Ελλάδα, κατά τον κ. Στελλάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας) για τους σκοπούς της αύξησης σε λιγότερο από... 2 εκατ. ευρώ!!!

Ακριβώς αυτό δείχνει και η σχέση 15 νέες προς μία παλαιά, την οποία ως φαίνεται ουδείς ως τώρα έχει προσέξει!!!

Να θυμίσουμε - διότι κι αυτό έχει τη σημασία του - ότι ακόμη και στη χειρότερη εποχή της χρηματιστηριακής μας αγοράς, στα προ ολίγων μηνών ”χαμηλά” πριν καν υπάρξει απόφαση για την αύξηση, η χαμηλότερη αποτίμηση στην οποία είχε καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια η Plias ήταν τα 4 εκατ. ευρώ!!!

Είναι λοιπόν η εταιρία τόσο ”κατεστραμμένη” που να την αποτιμούν οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι στα 2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίων; Η μήπως ακολουθείται μια μεθοδολογία που θα εξυπηρετήσει ενδεχομένως τα συμφέροντα τους, ιδίως εφόσον δεν συμμετάσχουν οι μικρομέτοχοι;

Σχετικά, έχουμε ακόμη να σημειώσουμε ότι κάθε κάτοχος δύο σημερινών μετοχών της εταιρίας (τρέχουσας αξίας 1,66 ευρώ συνολικά, με τιμή Τετάρτης 23/07) καλείται να καταβάλλει 4,5 ευρώ ”φρέσκου” χρήματος, ήτοι σχεδόν το τριπλάσιο ποσό!!!

Κι αν δεν το κάνει, θα δει την αξία της μετοχής του κυριολεκτικά να εξευτελίζεται μέσα στα δεκάδες εκατομμύρια των νέων μετοχών. Θα υποστεί δηλαδή το dilution της... αρκούδας !!!!

Κρατείστε επίσης και μια άλλη πτυχή της υπόθεσης. Εάν οι λοιποί μέτοχοι δεν συμμετάσχουν, οι βασικοί μέτοχοι της Plias δηλαδή ο όμιλος Δαυίδ-Λεβέντη που έχει δεσμευτεί να εξασκήσει τα δικαιώματα του, θα ανεβάσει το ποσοστό του από σχεδόν 50% σε περισσότερο από 90 %!!! Σε απόσταση δηλαδή αναπνοής από το όριο του... delisting, που είναι το 95%.

Ένα ακόμη προφανές ερώτημα αφορά στο ύψος της αύξησης. Αν δηλαδή χρειάζεται πράγματι όλο το ποσό, ή θα αρκούσε κάποιο μικρότερο.

Προφανώς οι ιθύνοντες γνωρίζουν προκαταβολικώς ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής των υπολοίπων επενδυτών, το ”σίγουρο” είναι ότι θα συγκεντρωθεί περίπου το μισό, για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι εμφανιζόμενοι βασικοί μέτοχοι.

Εξίσου προφανές είναι ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητοι σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου, καθώς αναφέρονται και σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

Άρα, η αύξηση θα μπορούσε να είναι στο ήμισυ εξ αρχής, οπότε πρώτον να μειωθεί το dilution για όσους δεν συμμετάσχουν, δεύτερον, να ζητηθούν λιγότερα χρήματα ανά μέτοχο και τρίτον να εξασφαλιστεί η κάλυψη με τη δέσμευση των βασικών μετόχων ότι θα καλύψουν τα τυχόν αδιάθετα. Στην πράξη οι βασικοί μέτοχοι θα έδιναν στη χειρότερη περίπτωση τα ίδια λεφτά που θα βάλλουν και τώρα.

Ως αναφέρουν όμως έγκυρες πληροφορίες, στην περίπτωση αυτή, οι βασικοί μέτοχοι θα έπρεπε στη συνέχεια να κάνουν αυτομάτως δημόσια προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές (καθώς με την κάλυψη των αδιάθετων θα ξεπερνούσαν παρασάγγας το 50% του μετοχικού κεφαλαίου). Κάτι που οι βασικοί μέτοχοι της Plias προφανώς δεν ήθελαν.

Αυτό προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες προσφορές. Αντιθέτως, το θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει δημόσια προσφορά στην περίπτωση που οι βασικοί μέτοχοι φτάσουν ακόμη και πάνω από το 90%, εφόσον η άνοδος αυτή προκύπτει απλά και μόνο από την εξάσκηση των δικών τους δικαιωμάτων!!!

Ti έχουν να πουν για όλα αυτά οι αρμόδιοι;

Μήπως στην εποχή της εταιρικής διακυβέρνησης και του σεβασμού της ”μετοχικής ιδέας” τέτοια φαινόμενα θα έπρεπε να κατακρίνονται;

Και εν τέλει οι ίδιοι οι ισχυροί μέτοχοι θα δέχονταν αυτή την αποτίμηση των... 2 εκατ. ευρώ έναντι ενός τρίτου επενδυτή; Αν δηλαδή ερχόταν κάποιος άλλος να τους δώσει τα 30 εκατ. ευρώ; Η μήπως θα τον πέταγαν από το γραφείο τους με τις... κλωτσιές;

Κι αν ισχύει το δεύτερο, γιατί κάνουν το ίδιο πράγμα σε όσους εκ των μικρομετόχων τους δεν έχουν τα λεφτά να συμμετάσχουν στην αύξηση; Είναι η ανταμοιβή τους για όσα υπέστει η περιουσία τους στην Plias τα τελευταία χρόνια; Διότι όπως και να ’χει, τις ευθύνες για την πορεία της εταιρίας, τις έχει η διοίκηση που οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι διορίζουν!!!!

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι το 1999, η εταιρία άντλησε σχεδόν 18 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας 4.517.540 μετοχές και το 2000 άντλησε άλλα 15,5 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας μόλις 2.158.310 μετοχές (καμία σύγκριση με τον αριθμό νέων μετοχών που θα προκύψουν από τη νέα αύξηση!).

Συνολικά έλαβε λοιπόν η εταιρία περίπου 11,5 δισ. δρχ., τουλάχιστον τα μισά εκ των οποίων (πάνω από 5,5 δισ. δρχ) υπολογίζεται ότι προήλθαν από τους λοιπούς μετόχους της, οι οποίοι βλέπουν τώρα τα χρήματα τους αυτά να αποτιμώνται σε λιγότερο από 350 εκατ. δρχ. για τους σκοπούς της επικείμενης αύξησης!

Κι από την άλλη τους ζητείται να επενδύσουν άλλα 5 δισ. δρχ. ή να δουν τα υπολείμματα της περιουσίας τους να εξανεμίζονται πλήρως.

ΥΓ: Από την πλευρά της διοίκησης της PLIAS υποστηρίζεται ότι η μείωση του αριθμού των μετοχών προ αύξησης κατά το ήμισυ γίνεται για να αποφευχθεί ο... ”πληθωρισμός” των μετοχών(!), πράγμα ολίγον ειρωνικό όταν οι παλαιές μετοχές είναι λιγότερο από 13 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ οι νέες θα είναι σχεδόν... 100 εκατομμύρια!

Επίσης υποστηρίζεται ότι όλα όσα γίνονται συμβαίνουν για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των μικρομετόχων, γι αυτό και η τιμή έκδοσης είναι με τη χαμηλότερη τιμή, τα 0,30 ευρώ. (Το ποσό όμως ανά παλαιά μετοχή παραμένει ίδιο στα... 4,5 ευρώ) κι ότι υπάρχει σημαντικό discount σε σχέση με τη θεωρητική τιμή ex rights.

* Διαβάστε την πλήρη απάντηση της διοίκησης της PLIAS και τα ερωτήματα που τέθηκαν, στη δεξιά σελίδα ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v