Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iraj: ”Αναποτελεσματική” η ελληνική αγορά;

To δυσμενή ρόλο που παίζουν στην ορθολογική αποτίμηση και την αποτελεσματικότητα της Σοφοκλέους, φαινόμενα όπως οι παρατηρούμενες μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα consensus estimates και τα πραγματικά αποτελέσματα των ελληνικών blue chips, επισημαίνει ανάλυση του iraj.gr.

Iraj: ”Αναποτελεσματική” η ελληνική αγορά;
Ασύμβατη με τη θεωρία της αποτελεσματικότητας εκτιμoύν την εικόνα της Σοφοκλέους οι αναλυτές του Iraj.gr, επικαλούμενοι την ασυμβατότητα που εμφανίστηκε μεταξύ των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου αρκετών ελληνικών blue chips και των προβλέψεων των αναλυτών.

Ως αποτελεσματική, λένε, ορίζεται μια αγορά κεφαλαίου στην οποία οι τιμές των χρεογράφων προσαρμόζονται ταχύτατα σε κάθε νέα πληροφορία που αναδύεται στο επενδυτικό περιβάλλον και συνεπώς κάθε στιγμή οι μετοχές αντανακλούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν ή που ενδεχομένως θα δημοσιοποιηθούν στην αγορά.

Η εμφάνιση αποκλίσεων μεταξύ προβλέψεων και αποτελεσμάτων, παρατηρεί το iraj.gr, δεν αποτελεί βέβαια πρωτόγνωρο φαινόμενο για τα ελληνικά χρηματιστηριακά δρώμενα, ωστόσο η εκάστοτε έκταση αυτών των αποκλίσεων δύναται να αποκαλύπτει εκ νέου το βαθμό κατά τον οποίο η εγχώρια αγορά αντανακλά με ορθό ή έγκαιρο τρόπο το σύνολο της δυνατής πληροφόρησης.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους παραθέτουν τις σημαντικότερες αποκλίσεις προβλέψεων-αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου που εμφανίστηκαν σε ελληνικά blue chips, σε σχετικό πίνακα, ( διαβάστε μέσω του link παραπλεύρως, το πλήρες κείμενο της ανάλυσης*)

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, τα consensus των αναλυτών ”λάθεψαν” κατά 68%-59% στις προβλέψεις τους για τα κέρδη της Alpha Bank, κατά 16%-19% για την Eurobank και κατά 18,2% για την Εθνική Τράπεζα.

Η συγκεκριμένη ”ψαλίδα”, επισημαίνει ο ίδιος, υποδεικνύει το χαμηλότερο του αναμενομένου βαθμό αποτελεσματικότητας της αγοράς. Με άλλα λόγια, η ελληνική αγορά δεν δείχνει ιδιαίτερα ”καλά διαβασμένη” όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα να δοκιμάσει το βαθμό εγκυρότητας των προσδοκιών της, έναντι των πραγματικών δεδομένων.

Αν και οι προαναφερθείσες αποκλίσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε έκτακτα δεδομένα, όπως είναι το επίπεδο των χρηματοοικονομικών εσόδων (προκειμένου για τις τράπεζες) και η ισοτιμία δολαρίου ευρώ, ο χαμηλότερος βαθμός αποτελεσματικότητας περιέχει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλότερης μεταβλητότητας στις αποτιμήσεις των εταιριών σε περιόδους κατά τις οποίες συσσωρεύεται πλήθος πληροφοριών για κρίσιμες εξελίξεις.

Τι επιπτώσεις έχει όμως πρακτικά η ”χαμηλή αποτελεσματικότητα”;

Οι σοβαρές εκπλήξεις εταιρικών ειδήσεων είναι λογικό να προκαλούν στους επενδυτές την απαίτηση για αυξημένες αποδόσεις, αφού ο κίνδυνος (market risk premium) εμφανίζεται μεγαλύτερος. Επομένως, υπάρχει άνοδος στο κόστος του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που τελικά οδηγεί στη μείωση της δίκαιης αποτίμησης της εταιρίας.

Συμπερασματικά, αναφέρει το iraj.gr, καθίσταται φανερό ότι οι θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις κερδοφορίας και η έκταση των αποκλίσεων μεταξύ εκτιμήσεων και των πραγματικών οικονομικών επιδόσεων δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο αγοράς, ο οποίος έχει ως (θεωρητικό) αποτέλεσμα την υποχώρηση της δίκαιης τιμής των αποτιμήσεων του χρηματιστηρίου.

* Η πλήρης ανάλυση του Iraj.gr στη δεξιά στήλη ”Σχετικά Links”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v