Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πρέπει να πληρώσουμε για το ADSL;

Το θέμα της διάθεσης υπηρεσιών ADSL στην ελληνική αγορά, μετά την ανακοίνωση των σχετικών τιμολογίων από τον ΟΤΕ, αλλά και την παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, έχει οξύνει το ενδιαφέρον της ελληνικής ”ιντερνετικής κοινότητας”. Ποιο το κόστος του ADSL στην Ευρώπη και τι ποσό καλούνται να καταβάλουν οι Έλληνες καταναλωτές;

Τι πρέπει να πληρώσουμε για το ADSL;
του Σταμάτη Ζαχαρού

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί η ελληνική διαδικτυακή κοινότητα τις εξελίξεις στο θέμα της διάθεσης υπηρεσιών ADSL στην ελληνική αγορά, μετά την ανακοίνωση των σχετικών τιμολογίων από τον ΟΤΕ και την παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ώστε να διατηρηθούν τα τέλη σε χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι σήμερα, προκειμένου ένας καταναλωτής να αποκτήσει πρόσβαση στο Internet με την πιο γρήγορη δυνατή διαδικασία, έπρεπε να πληρώσει:

1. Το πάγιο της γραμμής (διμηνιαίο).

2. Το κόστος των κλήσεων για την dial up σύνδεσή του (μέσω ΕΠΑΚ), που μεταβάλλεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύνδεσης.

3. Το κόστος πρόσβασης μέσω κάποιου παρόχου (ISP).

Με το λανσάρισμα της υπηρεσίας ADSL ο χρήστης πρέπει να επωμίζεται τα παρακάτω κόστη:

1. Το πάγιο της γραμμής (διμηνιαίο).

2. Το πάγιο της υπηρεσίας ADSL (οι τιμές που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ).

3. Το κόστος πρόσβασης μέσω κάποιου παρόχου (ISP).

Με δεδομένο ότι το πάγιο τέλος της γραμμής είναι δεδομένο (είτε ISDN είτε PSTN), η χρήση της υπηρεσίας DSL ενσωματώνει δύο επιπλέον κόστη, το ένα εκ των οποίων είναι πάγιο και εξασφαλίζει τη διάθεση της υπηρεσίας μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου (οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τον ΟΤΕ) και το έτερο αφορά στο κόστος για την παροχή της πρόσβασης μέσω ενός ISP που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις εταιρίες. Επίσης πρέπει εφ’ άπαξ να επωμισθεί το κόστος του εξοπλισμού και την εγκατάστασή του.

Σε ό,τι αφορά τα πάγια τέλη που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ αλλά και το εφ’ άπαξ κόστος εγκατάστασης, είναι σαφώς εναρμονισμένα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς οι περισσότεροι πάροχοι με δεσπόζουσα θέση στην αγορά των ευρωπαϊκών χωρών έχουν ανάλογες χρεώσεις για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γαλλία, το εφ’ άπαξ κόστος εγκατάστασης για ταχύτητα 500 kbps είναι 117 ευρώ (ή 63,39 ευρώ εάν πραγματοποιήσει μόνος του ο συνδρομητής την εγκατάσταση) και για το 1 mbps 179,4 ευρώ (ή 63,39 εάν πραγματοποιήσει μόνος του ο συνδρομητής την εγκατάσταση).

Το πάγιο μηνιαίο τέλος στην πρώτη περίπτωση είναι 30 ευρώ και στη δεύτερη 107,64 ευρώ, ενώ η πρόσβαση μέσω ενός ISP χρεώνεται επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του website DSL Worldwide Retail Directory/Point Topic LTD.

Στην Ισπανία, η πρόσβαση home 256 kbps στοιχίζει 39,07 ευρώ μηνιαίως με εφ’ άπαξ κόστος εγκατάστασης 59 ευρώ (ή 183,31 σε περίπτωση που εγκατασταθεί router), η πρόσβαση business 256 kbps 42,04 ευρώ και το κόστος εγκατάστασης 96,16 ευρώ. Η πρόσβαση 512 kbps κοστίζει 83,94 ευρώ, το κόστος εγκατάστασης είναι 153,26 ευρώ και η ταχύτατη πρόσβαση 2 mbps κοστίζει 164,24 ευρώ με κόστος εγκατάστασης 306,52 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο ίδιο website, στις προαναφερθείσες τιμές δεν περιλαμβάνεται το κόστος σύυνδρομής σε ISP.

Σε κάποιες άλλες χώρες, οι μεγάλοι πάροχοι έχουν ήδη λανσάρει συνδυασμένα πακέτα που περιλαμβάνουν ενεργοποίηση της υπηρεσίας, αλλά και πρόσβαση, λύση που σύμφωνα με στελέχη του ΟΤΕ αναζητά σε δεύτερη φάση και ο Οργανισμός.

Ειδικότερα στη Βρετανία, η BT προσφέρει τέτοια συνδυαστικά πακέτα με τους τίτλους home 500 και business 500, 500 plus, 1 Kbps και 2 Kbps. Το εφ’ άπαξ τέλος για τα δύο πρώτα πακέτα είναι 221 ευρώ και για τα υπόλοιπα 383 ευρώ, ενώ το μηνιαίο τέλος διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 44, 177, 443, 574 και 709 ευρώ.

Όπως είναι αναμενόμενο, διάφορα άλλα πακέτα υπηρεσιών είναι διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά και παρέχουν ενδεχομένως φθηνότερες τιμές ως αποτέλεσμα εμπορικής πολιτικής. Είναι, πάντως, σημαντικό να αναφέρει κανείς την εξασφάλιση της ταχύτητας που υπόσχεται το κάθε πακέτο, δεδομένου ότι το κόστος αυξάνεται ανάλογα με την ταχύτητα και είναι μη συγκρίσιμα μεγέθη δύο πακέτα που μόνο ονομαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν ”ίδια”.

Σε ό,τι αφορά τους παρόχους Ιnternet (ISP), οι τιμές ανά την Ευρώπη ποικίλλουν. Η BT παρέχει σύνδεση στα 512 kbps με 29,99 αγγλικές λίρες, ενώ η Wanadoo στη Γερμανία παρέχει πακέτο σύνδεσης με ταχύτητα 512 kbps με 45,42 ευρώ και με ταχύτητα σύνδεσης στα 1.024 kbps με 80 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στις τιμές αυτές δεν περιλαμβάνονται τα πάγια τέλη για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας από κάποιον τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Στελέχη της ελληνικής αγοράς κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τις τιμές των πακέτων, που όμως δεν θα διαφοροποιούνται, σύμφωνα με δηλώσεις τους, πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα τιμολόγια διαμορφώνονται στα 27,5 ευρώ για ταχύτητα πρόσβασης 384 kbps, στα 50,5 ευρώ για 512 kbps και στα 94,5 ευρώ για 1.024 kbps.

Ουσιαστικά, αυτά τα τιμολόγια αποτελούν μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ΟΤΕ και Ρυθμιστικής Αρχής, καθώς ο Οργανισμός είχε προτείνει αρχικά διπλάσιες τιμές με δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών (όπου θα υπήρχε 50% έκπτωση), αλλά κατόπιν συμφωνίας η περίοδος παρατάθηκε τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v