Μετά τα αλλεπάλληλα σοκ που προκάλεσαν οι οικονομικές κρίσεις, η άνοδος ακραίων πολιτικών ρευμάτων και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, γίνεται σταδιακά φανερό ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Εξίσου φανερό ωστόσο είναι και το ότι μετά την αρχική έκπληξη και την αδράνεια των ηγεσιών έχουν γίνει κάποια βήματα στην προσπάθεια να βρεθούν οι νέες λύσεις και οι νέες ισορροπίες.
«Το 2019 μπορεί να είναι η χρονιά που η επίθεση των λαϊκιστών δημαγωγών έρχεται αντιμέτωπη με μια αντίδραση συνεργασίας και ανεκτικότητας, με την ειλικρίνεια και την απλή ανθρώπινη ευπρέπεια» γράφει χαρακτηριστικά ο Serge Schmemann των NYT.
Στην Ελλάδα, η ανάγκη δραστικών αλλαγών είναι ακόμη πιο επιτακτική. Το σαθρό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο, πέρα από την κρίση, προκάλεσε διάβρωση στους θεσμούς, αλλά και στις αντιλήψεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Και εδώ έγιναν βήματα. Η χώρα δείχνει να εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, να ξαναγίνεται παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια καλπάζει, η έμφαση στις νέες τεχνολογίες μεγαλώνει, οι εξαγωγές ενισχύονται. Εν τούτοις, ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του κράτους, η αναβάθμιση της παιδείας, η αποδοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως βασικότερου μοχλού ανάπτυξης, αλλά και η υιοθέτηση της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
Φως σε όλες τις εξελίξεις δίνει το αφιέρωμα «Turning Points 2019» του Euro2day.gr και των New York Times. Τριανταμια προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό σκιαγραφούν τις εξελίξεις και καταθέτουν τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα.
«Η θέση της είναι τώρα σταθερά εξασφαλισμένη στην καρδιά της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι μεταρρυθμίσεις που αποτελούσαν μέρος του προγράμματος έχουν θέσει στέρεα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη –υπό την προϋπόθεση πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως», τονίζει. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «η διαδικασία ήταν επίπονη, όμως απαραίτητη για να μειωθούν οι τεράστιες ανισορροπίες που συσσωρεύθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες». Μάλιστα δεν διστάζει να δηλώσει ότι «μετανιώνω που δόθηκε τόσο μεγάλη σημασία στην επιρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πως στην αρχή της κρίσης πολλοί πίστευαν ότι η Ευρώπη δεν είχε αρκετή δύναμη για να αντισταθεί από μόνη της στην κρίση». Δηλώνει δε μετανιωμένος και «για την έλλειψη αλληλεγγύης που φάνηκε από ορισμένους την περίοδο της λεγόμενης «ελληνικής κρίσης».
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, παραδέχεται ότι «οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές συχνά θέτουν τις σωστές ερωτήσεις, όμως δίνουν τις λάθος λύσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που να λειτουργεί -αν δεν λειτουργεί, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι πολίτες μας, αυτοί που οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές υποστηρίζουν πως εκπροσωπούν».
«Πάντοτε σκέπτομαι πόσα συνέβησαν στη δεκαετία στον τόπο και πόσα καταφέραμε όλοι στο σκάφος της Εκκλησίας να κατακτήσουμε. Κλήρος, λαϊκοί συνεργάτες και εθελοντές. Θεωρώ πιο δόκιμη λέξη το να “κατακτήσουμε” και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη “επιτύχουμε” εφόσον πρόκειται για μία χρονική πλήρωση. Το αν επιτύχαμε, περατώσαμε χρονικά ή απλώς προχωρήσαμε ή μείναμε στάσιμοι μέσα από την εργώδη πράγματι προσπάθεια της Εκκλησίας, θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
«Με πολλούς τρόπους η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, αναλαμβάνει να καθοδηγήσει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως κινητήρια δύναμη ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και ως χέρι βοηθείας στην πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ευρω-ατλαντική μας κοινότητα, γράφει ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt.
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πάρουν θέση μπροστά στο ερώτημα: “Ευρώπη της προόδου με τις δημοκρατικές δυνάμεις ή Ευρώπη της ενίσχυσης των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και του εθνικισμού, που πάνε χέρι-χέρι;”», σημειώνει από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς συμπληρώνοντας: Στις ευρωεκλογές, όλοι εμείς οι προοδευτικοί πολίτες θα υψώσουμε ανάχωμα στη μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς. Θα είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Θα είμαστε με την Ελλάδα των πολλών, με την Ευρώπη των λαών.
Τα τρία βήματα για να παγιωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να αποκτήσει η χώρα ισχυρή παρουσία στην Ε.Ε. και τη ΝΑ. Ευρώπη περιγράφει ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Οι δυνατότητες της Ελλάδας βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου που βασίζεται στην κοινή λογική και τις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές».
«Η επικράτηση τεχνοκρατικών αντιλήψεων και απόψεων ενάντια στην κοινωνική ευημερία χαρίζει την Ε.Ε. στους λαϊκιστές και στην ακροδεξιά», εκτιμά από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
«Η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και στις ακραίες φωνές είναι περισσότερη Ευρώπη, ολοκληρωμένη και πιο λειτουργική», γράφει ο Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποψήφιος ευρωβουλευτής Ν.Δ.
«Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κοινή μας Ένωση, οφείλουμε πρώτα να την υπερασπιστούμε», τονίζει ο Γιώργος Καμίνης, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ. «Για την Ελλάδα, είναι ζήτημα υπαρξιακό όχι μόνο να επιβιώσει η Ευρώπη, αλλά και να ξαναβρεί τη χαμένη της ταυτότητα, τους λόγους που την έκαναν τόσο δημοφιλή. Μόνα τους τα κράτη δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα».
«Τα μέσα με τα οποία διοικεί κάθε Δημοτική Αρχή, πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και καινοτομία και να εμπνέουν τους πολίτες όχι μόνο να έρχονται σε επαφή μαζί της, αλλά να συμμετέχουν εντόνως στις κοινές υποθέσεις της πόλης», γράφει ο Κώστας Μπακογιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
Είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει αντιληπτό από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας ότι η πόλη πρέπει να κοιτάζει πολύ λιγότερο προς τον Νότο και πολύ περισσότερο προς τον Βορρά, εκτιμά ο Γιώργος Ορφανός που διεκδικεί την δημαρχία της Θεσσαλονίκης.
Η «μετα-μνημονιακή» εποχή δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντιθέτως, γεννά νέες προκλήσεις που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι μαζί, κοινωνία, πολιτική ηγεσία, επιχειρηματικός κόσμος, άνθρωποι του πνεύματος και της διανόησης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα εκλείψουν οριστικά οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, στα μνημόνια και στη διεθνή εποπτεία. Προειδοποιεί ο Γιώργος Χαντζηνικολάου πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς και της ΕΕΤ. «Η ουσιαστική ανάκαμψη χρειάζεται τολμηρά βήματα», δηλώνει και ξεκαθαρίζει ότι «οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
«Τα σχεδόν 10 χρόνια της ύφεσης είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν να αναπτυχθούν. Τα αβέβαια και χωρίς εμπεριστατωμένο σχεδιασμό βήματα έχουν πλέον δώσει τη θέση τους σε μικρά, σταθερά και καλά μελετημένα βήματα χαμηλού ρίσκου» εκτιμά ο Βασίλης Καζάς Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα. Ξεκαθαρίζει δε ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες εξωγενείς συνθήκες που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αντλήσουν και να επενδύσουν κεφάλαια, ώστε να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην ιδιωτική οικονομία.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που, παρά την οικονομική κρίση, έχει μοναδικό ανθρώπινο κεφάλαιο και είναι πάντα ανοιχτή στις νέες τεχνολογικές τάσεις και καινοτομίες, υποστηρίζει ο Juan Jose Marco, Περιφερειακός Διευθυντής για τη Νότια Ευρώπη της British American Tobacco. «Ο όμιλος, ενωμένος στην απόφασή του να στηρίξει την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψή της, αναπτύσσει περαιτέρω την παρουσία του στη χώρα», συμπληρώνει.
«Αν η Ελλάδα θέλει να πάρει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, πρέπει να οικοδομήσει άμεσα μια Εθνική Στρατηγική για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, μια στρατηγική που θα χτιστεί με πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ώστε να αντέχει στον χρόνο και να διασφαλίζει ότι η απόσταση που μας χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης θα μειώνεται αντί να αυξάνεται» είναι το μήνυμα που στέλνει από την πλευρά του ο Πασχάλης Αποστολίδης Γενικός Διευθυντής της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie.
«Με την κεκτημένη ταχύτητα των αλλεπάλληλων ρεκόρ επισκεψιμότητας της περσινής χρονιάς, το 2019 είναι πλούσιο σε εκθεσιακές δράσεις, ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένες, κατά τη διάρκεια του οποίου μάλιστα μπαίνει στις ράγες και το πιο φιλόδοξό μας σχέδιο: η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης με την παράλληλη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου» αναφέρει ο Κυριάκος Ποζρικίδης Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo.
«Δεν είναι βέβαιη η έκβαση, δεν είναι δεδομένη η “ορμπανοποίηση” της Ευρώπης, γράφει ο Κωστής Παπαϊωάννου Πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Τέλος ο Πολυμέρης Βόγλης Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Στέλνει το δικό του μήνυμα: Η τριτοβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύει όχι από κάποιες περιθωριακές ομάδες, αλλά από την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της.
Στο αφιέρωμα γράφουν:
Jean-Claude Juncker, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Geoffrey R. Pyatt, Νίκος Παππάς, Κωστής Χατζηδάκης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής, Γιώργος Καμίνης, Κώστας Μπακογιάννης, Γιώργος Ορφανός, Βασίλης Καζάς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, Juan Jose Marco, Πασχάλης Αποστολίδης, Κυριάκος Ποζρικίδης, Παναγιώτης Υφαντής, Νίκος Μουμούρης, Κωστής Παπαϊωάννου, Πολυμέρης Βόγλης, Roger Cohen, Timothy Snyder, Gerry Adams, Gordon Brown, Michelle Bachelet, Laurene Powell Jobs, Paolo Tasca, Tim Berners-Lee, Hito Steyerl, Balkrisha Doshi, Venus Williams, Maggie Shen King.
Δείτε όλο το αφιέρωμα εδώ