Το τουριστικό «βατερλό» της Τουρκίας σε ένα γράφημα

«Βουτιά» 23% για τον τουριστικό κλάδο της Τουρκίας τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 και η «κατρακύλα» συνεχίζεται. Τρομοκρατικές επιθέσεις και πολιτική αστάθεια «βαρίδια» για τον κλάδο. «Κόλλησε» η προσπάθεια επιστροφής των Ρώσων.

Το τουριστικό «βατερλό» της Τουρκίας σε ένα γράφημα

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι γεωπολιτικές εντάσεις με τους γείτονες και μια επιπλέον... δόση πολιτικής αστάθειας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έχουν βλάψει την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Ο κλάδος, που αντιπροσωπεύει το 12,9% του ΑΕΠ της Τουρκίας και απασχολεί το 8,3% του εργατικού δυναμικού της, έκανε «βουτιά» 23% τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 και συνεχίζει να κατρακυλά.

Γενικά, ένα μεγάλο πλήγμα όπως η επίθεση της 28ης Ιουνίου στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης επηρεάζει τον τουρισμό για λίγους μόνο μήνες στην καλύτερη περίπτωση -το World Travel and Tourism Council εκτιμά πως χρειάζονται περίπου 13 μήνες για να ανακάμψει ο τουριστικός κλάδος μιας χώρας από μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση.

Ωστόσο, τα ευάλωτα σημεία της Τουρκίας σε επίπεδο ασφάλειας θα παρατείνουν την πτώση. Η χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά απειλών από το Ισλαμικό Κράτος, τους Κούρδους αυτονομιστές και τους ακροαριστερούς, που μοιράζονται ένα κίνητρο για επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, «τροφοδοτώντας» τις συνωμοσίες και σπέρνοντας τους σπόρους της δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Μετά τους Γερμανούς, οι Ρώσοι είναι η μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία, παράγοντας που συνέβαλε στη δραματική πτώση της τουριστικής κίνησης που έχει δει η Τουρκία από τον Νοέμβριο του 2015, μετά δηλαδή την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Τώρα που η Τουρκία και η Ρωσία αρχίζουν να συμφιλιώνονται, η Άγκυρα μπορεί να περιμένει την επιστροφή κάποιων Ρώσων τουριστών, αν και μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα βελτιωθεί το περιβάλλον ασφάλειας στην Τουρκία. Για την ώρα, μια ουσιαστική βελτίωση δεν φαίνεται πιθανή.

Η «κάθαρση» του στρατού, των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών στην οποία προχωρά η τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, θα δημιουργήσει εμπόδια στην ικανότητα της κυβέρνησης να παραμείνει σε επαγρύπνηση έναντι επιθέσεων. Η συμμετοχή της Τουρκίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει εμπόδια, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να «διορθώσει» τον στρατό μετά τις μαζικές διώξεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v