Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Τα κεφάλαια ψηφίζουν... Πούτιν

Η Ρωσία βρίσκεται στον ένατο συνεχόμενο χρόνο οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η κεφαλαιοποίηση των μετοχών έχει αυξηθεί κατά 1 τρισ. δολάρια. Ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται να δίνουν οι επενδυτές στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρωσία: Τα κεφάλαια ψηφίζουν... Πούτιν
του Απόστολου Λακασά

Σταθερότητα! Αυτό προκρίνουν οι διεθνείς επενδυτές δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, όποιος κι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου, καθώς ο ίδιος έπειτα από δύο θητείες αντιμετωπίζει συνταγματικό κώλυμα για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ήδη η χώρα έχει απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στα ιδιωτικά κεφάλαια για την ανάπτυξη επενδυτικού προγράμματος αξίας 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι προβλέψεις για την πορεία του βασικού χρηματιστηριακού κλάδου στη χώρα -εκείνου της ενέργειας- παρουσιάζονται θετικές.

Ειδικότερα, η προώθηση από τον κ. Πούτιν του φίλου του και νυν πρωθυπουργού κ. Βίκτορ Ζούμπκοφ (τον διόρισε ο ίδιος αιφνιδιαστικά στις 12 Σεπτεμβρίου) για τη θέση του προέδρου αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από τα επενδυτικά κεφάλαια (και αυτό αποτυπώνεται στην κατά 10% άνοδο του χρηματιστηρίου), που προσβλέπουν στη σταθερότητα της χώρας αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Και αυτό διότι είναι δεδομένο ότι ο 66χρονος Ζούμπκοφ θα βρίσκεται υπό τη σκέπη του κ. Πούτιν, είτε ο τελευταίος μείνει χωρίς πολιτειακό αξίωμα είτε περάσει στην πρωθυπουργία.

Γενική ικανοποίηση

Η επιλογή Πούτιν ικανοποιεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και τα ξένα κεφάλαια. Καταρχήν, η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών, με νωπές τις αναμνήσεις από το οικονομικό και πολιτικό χάος που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, βλέπει στον κ. Πούτιν τον ηγέτη που έχει προσφέρει σταθερότητα και ευημερία, ενώ έχει επιτύχει την επιστροφή της χώρας στο κλαμπ των ισχυρών της διεθνούς κοινότητας.

Η Ρωσία παρουσιάζεται σήμερα ιδιαίτερα ενισχυμένη διεθνώς χάρη σε αυτόν και στην πολιτική αξιοποίηση των ενεργειακών εξαγωγών της χώρας. Ταυτόχρονα, η Ρωσία του Πούτιν διανύει σήμερα τον ένατο χρόνο ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η κεφαλαιοποίηση των μετοχών ρωσικών εταιρειών έχει αυξηθεί κατά 1 τρισ. δολάρια από τότε που αυτός ανέλαβε την εξουσία.

”Η μετάβαση από μία οικονομική κατάσταση σε μία άλλη γίνεται συνήθως με επιτυχία σε χώρες με σταθερότητα και με ηγέτες που παραμένουν στην εξουσία επί δύο δεκαετίες”, παρατηρεί αναλυτής στη Μόσχα, αποτυπώνοντας τις απόψεις των περισσότερων αναλυτών επενδυτικών οίκων που ”ψηφίζουν” Πούτιν.

Πρόγραμμα-”μαμούθ”

Όμως, 1 τρισ. δολάρια είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει για την επόμενη δεκαετία ο Ρώσος πρόεδρος με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής βιομηχανίας και των υποδομών. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τον ιδιωτικό τομέα να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης, καθώς το κράτος θα καλύψει μόνο το 20% των προγραμματισμένων επενδύσεων. Οι κρατικές επενδύσεις θα φτάσουν στο 3,8% του ΑΕΠ την επόμενη διετία με την προοπτική να αυξηθούν τελικά στο 4,5% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η σύσταση κοινοπραξιών με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια. Βέβαια, η συμμετοχή των ξένων σε ”ευαίσθητους” επιχειρηματικούς τομείς, οι οποίοι σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας, προϋποθέτει την έγκριση της κυβέρνησης. Όμως, ουσιαστικά το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και το πρόγραμμα του 1 τρισ. είναι ήδη πολύ μεγάλο.

Φθηνός ο ενεργειακός κλάδος

Για ράλι στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας προετοιμάζονται οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι μετοχές των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών αποτελούν επενδυτική ευκαιρία, καθώς θα παρουσιάσουν ιδιαίτερη δυναμική το επόμενο διάστημα, αφού έως τώρα έχουν χάσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με τον κλάδο παγκοσμίως.

Ενδεικτικά, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης της Morgan Stanley για τον ενεργειακό κλάδο MSCI Energy Index World έχει κερδίσει σχεδόν 15% από την αρχή του χρόνου, ο αντίστοιχος ρωσικός δείκτης RTS Oil & Gas έχει υποχωρήσει κατά 15%. Η πτώση των ρωσικών ενεργειακών μετοχών τις έχει καταστήσει επενδυτικές ευκαιρίες και για τον λόγο ότι θεωρούνται φθηνές σε σχέση με την προοπτική της κερδοφορίας τους για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ενδεικτικά, η Credit Suisse εκτιμά ότι οι μετοχές των ρωσικών πετρελαϊκών είναι περίπου 10% έως 20% φθηνότερες σε σχέση με τις μετοχές των πετρελαϊκών σε όλο τον κόσμο, με βάση τις προοπτικές κερδοφορίας για το 2008.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, η Lukoil θα κερδίσει περίπου 36% τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη για τη μετοχή της Rosneft κάνει λόγο για άνοδο 18% την ίδια περίοδο. Αντίθετα, οι προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δίνουν μονοψήφια άνοδο για τις δυτικές εταιρείες.

Η έως τώρα υστέρηση των ρωσικών ενεργειακών τίτλων (εν μέσω μάλιστα ανόδου των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ) αποδίδεται στην αύξηση της φορολογίας στις πετρελαϊκές τιμές, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής για τις εταιρείες λόγω της αναζήτησης νέων κοιτασμάτων. Υπολογίζεται ότι το κόστος έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια φθάνοντας φέτος στα 22 δισ. δολάρια.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 499 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 12/10 - 16/10/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v