Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι για τις αγορές

Μετρημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τις αγορές δεδομένου ότι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές παραμένει σύνθετη και ότι το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης δεν αποσαφηνιστεί. ”Εμφαση” στην ποιότητα προκρίνουν οι επενδυτικοί οίκοι.

Τι εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι για τις αγορές
** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις των διεθνών αγορών, τα μακροοοικονομικά στοιχεία των αναδυόμενων αλλά και τα κέρδη του S&P δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Oι μετοχικές αγορές σημειώνουν κέρδη 12% παγκοσμίως από την αρχή του έτους, καθώς το θετικό κλίμα και η ανοδική τάση διατηρούνται. Ωστόσο τα κέρδη 6% των μετοχών μετά την ανακοίνωση-παρέμβαση της Fed, που μείωσε τα επιτόκια αναφοράς των ΗΠΑ κατά 0,5%, περιορίζουν, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, τις προσδοκίες.

Επί της ουσίας, πλέον, οι συστάσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό, όμως όλοι κάνουν σαφή αναφορά στο κριτήριο της ποιότητας στις επιλογές τους.

”Αν και στους τελευταίους 14 πτωτικούς κύκλους των αμερικανικών επιτοκίων οι μετοχές σημείωσαν κατά μέσο όρο κέρδη 18%, έναν χρόνο μετά την πρώτη μείωση, η πρόσφατη άνοδος των μετοχών μάς καθιστά πλέον περισσότερο προσεκτικούς”, αναφέρει η Citigroup. Στην παρούσα χρονική στιγμή προτείνει αυξημένη θέση στις αναδυόμενες μετοχικές αγορές (εκτός Ασίας) και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, θεωρώντας πως υπάρχει ακόμη αξία σε αυτές τις τοποθετήσεις. Παράλληλα, συνιστά ουδέτερη θέση στην Ασία εκτός Ιαπωνίας και μειωμένη θέση στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Τα ενδεχόμενα της απότομης επιβράδυνσης στις ΗΠΑ αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι των αγορών, ενώ η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για σημαντικό χρονικό διάστημα εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας.

Η UBS, από την πλευρά της, συνιστά στην παρούσα συγκυρία αυξημένη θέση στα κυβερνητικά ομόλογα (κυρίως σε Βρετανία, Ευρώπη και ΗΠΑ, με μειωμένη θέση στους κυβερνητικούς τίτλους της Ιαπωνίας), μερικώς αυξημένη θέση σε ρευστά διαθέσιμα, ουδέτερη θέση σε ακίνητα, μετοχές και τιμαριθμοποιημένα ομόλογα, οριακά μειωμένη θέση στα εμπορεύματα και σημαντικά μειωμένη θέση στα κυβερνητικά ομόλογα.

Από τις μετοχικές αγορές, συνιστά αυξημένη θέση στην Ασία και στη Βρετανία, μειωμένη θέση στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία και ουδέτερη θέση στον υπόλοιπο κόσμο. Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, στην πρόσφατη έκθεση στρατηγικής της για τις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέπει ότι τα περιθώρια ανόδου μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν στο 6% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ για το ερχόμενο 12μηνο θα ξεπεράσουν το 11% (+14% για την Ελλάδα).

Η Credit Suisse, αν και δεν αναμένει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, θεωρεί ότι ο κίνδυνος να περάσει στην πραγματική οικονομία η κρίση στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ δεν έχει μειωθεί καθόλου κι έτσι προτείνει τοποθετήσεις στον χρυσό ως κλασικό επενδυτικό καταφύγιο, εν μέσω μάλιστα της συνεχιζόμενης αδυναμίας του δολαρίου, αλλά και τοποθετήσεις σε αμερικανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με υψηλή έκθεση στις διεθνείς αγορές, όπως και αγορές μετοχών εταιρειών αναδυόμενων αγορών, κυρίως από την Ασία.

Συνολικά, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες δίνουν περιθώρια ανόδου άνω του 10% στις ευρωπαϊκές μετοχές και στις μετοχές των ΗΠΑ το ερχόμενο 12μηνο, ενώ θεωρούν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν παρά την άνοδο των αποτιμήσεων που έχει αυξήσει το ρίσκο.

Το πρόβλημα παραμένει

Παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων και τις δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών για την εταιρική κερδοφορία, το θετικό αίσθημα κυριαρχεί και οδηγεί τις μετοχικές αγορές σταθερά ανοδικά. Η πεποίθηση ότι η κρίση βαίνει σε ύφεση υπερτερεί των ανησυχιών που πηγάζουν από το ενδεχόμενο παρατεταμένου credit crunch.

Οι μετοχές δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από τις ανακοινώσεις για τις ζημίες των UBS, Citigroup και Deutsche, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης του τελευταίου διμήνου.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βελτιωμένη ψυχολογία των επενδυτών, η οποία συνοψίζεται στο ότι ”τα χειρότερα έχουν περάσει”.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προειδοποίηση της Citigroup για σημαντικά υψηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν πτώση στην κερδοφορία του τρίτου τριμήνου (-60%) οδήγησε σε άνοδο τη μετοχή κατά 1,6%, ενώ η μετοχή της UBS, η οποία προειδοποίησε ότι θα ανακοινώσει ζημίες στο τρίτο τρίμηνο (για πρώτη φορά στα τελευταία εννέα χρόνια), σημείωσε άνοδο 8,8%.

Η αβεβαιότητα και η έλλειψη ενημέρωσης που υπήρχαν για τις επισφαλείς θέσεις των τραπεζών αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, ωστόσο η κρίση στην αγορά χρήματος διατηρείται, καθώς τόσο το τρίμηνο Libor του δολαρίου όσο και το τρίμηνο Euribor του ευρώ παραμένουν στο 5,25% και 4,77% αντίστοιχα, επίπεδα σαφώς υψηλότερα των επιτοκίων παρέμβασης.

Τα προβλήματα στη χρηματοδότηση του commercial paper παραμένουν επίσης, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να απορροφηθούν 80 δισ. δολ. σε leveraged loans και 40 δισ. δολ. σε ομόλογα. Στους επόμενους δύο μήνες στο ποσό θα προστεθούν και 80 δισ. δολ. επιπλέον. Οι συνολικές εκδόσεις CDO για τον Σεπτέμβριο ανήλθαν μόλις σε 500 εκατ. δολ., ενώ ο μέσος μηνιαίος όγκος ήταν μόλις 4 δισ. δολ., σε μια αγορά 150 δισ. δολ.

Συνολικά, ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά ομόλογα, τα τιτλοποιημένα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια ανεξαρτήτως διαβάθμισης, ενώ αποδυναμωμένα είναι και τα εταιρικά ομολόγα τόσο των χαμηλών όσο και των υψηλών διαβαθμίσεων.

Οι ανησυχίες για ύφεση

Η αγορά κρατικών ομολόγων προσφέρει διαφορετική προοπτική από αυτή των μετοχικών αγορών. Η ανισορροπία στην αγορά χρήματος και οι επιπτώσεις στον δανεισμό τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών συντηρούν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση και διατηρούν τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν τα επιτόκια αμετάβλητα, επισημαίνοντας τα ρίσκα για την ανάπτυξη και αποφεύγοντας την αντιπληθωριστική ρητορική. Τα Fed funds futures προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης (μ.β.) στο 4,25% έως τον επόμενο Μάρτιο. Τα ευρωπαϊκά futures προεξοφλούν άνοδο επιτοκίων του ευρώ στο 4,25% έως το μέσο της επόμενης χρονιάς. Το εύρος διακύμανσης παραμένει στο 4% - 4,5% για τα bunds και στο 4,3% - 4,9% για τα treasuries.

Οι αναδυόμενες ομολογιακές αγορές σταθεροποιήθηκαν και τα spreads των δολαριακών ομολόγων παρέμειναν στα επίπεδα των 201 μ.β., με τα ομόλογα της Ουκρανίας και της Αργεντινής να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διεύρυνση κατά 11 μ.β. και 16 μ.β. Η μεγαλύτερη μείωση σε όρους spread σημειώθηκε από τα ομόλογα της Βουλγαρίας.

Όσον αφορά στην πιστωτική κρίση στη Ρωσία, που ξεκίνησε από την υπερβολική επέκταση των ρωσικών τραπεζών ιδιαίτερα στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη, συνεχίζεται και οδήγησε τα ρωσικά τραπεζικά ομόλογα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Το σημαντικό ερώτημα που παραμένει είναι πώς θα διαχειριστούν το μεγάλο άνοιγμα μεταξύ δανείων και πόρων χρηματοδότησης που μετά τη διεθνή κρίση έχουν περιοριστεί. Νέες ενδιαφέρουσες δολαριακές εκδόσεις περιλαμβάνουν την πενταετία και τη δεκαετία της κοινοπραξίας πετρελαίου του Καζακστάν ΤΝΚ ΒΡ, ύψους 600 εκατ. δολ. και 1,1 δισ. δολ., με κουπόνια 7,5% και 7,875%, σε αποδόσεις 7,7% και 8,1% αντίστοιχα.

Τα χρηματιστήρια

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχικές αγορές θεωρούν ότι η κρίση ήταν παροδική και επηρεάζει μόνο τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τις εταιρείες με υψηλό δανεισμό, ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας και βιομηχανίας αναμένεται να συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες σε ένα περιβάλλον ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης, στο οποίο οι ασιατικές χώρες διατηρούν ηγετικούς ρόλους.

Ωστόσο, ενδιαφέρον έχουν οι προβλέψεις σχετικά με την εταιρική κερδοφορία στις ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο, που είναι αρκετά μειωμένες και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αρνητικό πρόσημο, ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων ζημιών στις τράπεζες και της μείωσης των περιθωρίων στις πετρελαϊκές.

Οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών, ενώ σημαντική επιτάχυνση σημείωσαν και οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, σηματοδοτώντας τη φάση υπερθέρμανσης των εν λόγω αγορών.

Ενδεικτικότερο το παράδειγμα στο Χονγκ Κονγκ, όπου η αυξανόμενη ζήτηση για μετοχικές τοποθετήσεις και δημόσιες εγγραφές ώθησε τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα της πενταετίας, ενώ το σύνολο των ασιατικών αγορών κατέγραψε κέρδη άνω του 2% για την εβδομάδα.

Η αποκόμιση κερδών των μετοχών βασικών μετάλλων στις ανεπτυγμένες αγορές ώθησε σε απώλειες τη Βραζιλία, όχι όμως και τη Ρωσία, η οποία ενισχύθηκε και οι μετοχές εσωτερικής ζήτησης επανέρχονται στο προσκήνιο.

Συνολικότερα, η πιστωτική κρίση έχει στρέψει τους επενδυτές σε πιο ποιοτικές τοποθετήσεις. Η ζήτηση για προβληματικά αξιόγραφα που έχουν προκύψει από τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου έχει μειωθεί δραματικά και η διαθέσιμη ρευστότητα κατευθύνεται πλέον προς κρατικά ομόλογα, προς μετοχές αναδυόμενων αγορών και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης των ανεπτυγμένων αγορών.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις των διεθνών αγορών, τα μακροοοικονομικά στοιχεία των αναδυόμενων αλλά και τα κέρδη του S&P δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 499 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 12/10 - 16/10/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v