Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει κοντέρ η άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ

Κόντρα στο ρεύμα της μειωμένης άντλησης κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές αγορές που καταγράφηκε διεθνώς τα νέα κεφάλαια που άντλησαν επιχειρήσεις από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο 9μηνο 2007, ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Οδηγός της κούρσας οι τράπεζες.

Σπάει κοντέρ η άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ
της Έλενας Λάσκαρη

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αντλήσεις κεφαλαίων από το ΧΑ κατά την περίοδο 1998-2007, δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Κόντρα στο ρεύμα της μειωμένης άντλησης κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές αγορές που καταγράφηκε διεθνώς, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών συμφωνιών χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό, τα νέα κεφάλαια που άντλησαν επιχειρήσεις από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο εννιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών.

Η εισαγωγή μετοχών δύο εταιρειών (Aegean και Κορρές) και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από 18 επιχειρήσεις οδήγησαν τις συνολικές αντλήσεις κεφαλαίων στα 9,121 δισ. ευρώ, περίπου 3,1 τρισεκατομμύρια παλαιών δραχμών, ξεπερνώντας ακόμα και τις επιδόσεις του 1999 που θα φανταζόταν κανείς (λανθασμένα) ότι ακόμα κι αν εξαιρεθεί η φετινή έκρηξη, κατέχει τα σκήπτρα.

Οδηγός της κούρσας οι τράπεζες, οι οποίες άντλησαν στο εννιάμηνο του 2005 το ποσό του 1,349 δισ. ευρώ, έφτασαν πέρυσι στο ίδιο διάστημα τα 3 δισ. ευρώ και φέτος χτύπησαν κόκκινο με αντλήσεις κεφαλαίων 7,837 δισ. ευρώ (μόνο η Marfin 5 δισ. ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί πλέον το μέσο χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, τροφοδοτώντας τις με φθηνό χρήμα;

Είναι η μισή αλήθεια, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο παράγοντας της κάλυψης σημαντικών τμημάτων των αυξήσεων κεφαλαίου από τους μεγάλους μετόχους ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο ρόλος των εταιρικών ομολόγων.

Η συμμετοχή των ομολογιακών δανείων στο σύνολο της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων φτάνει στο 15,9% και η συνολική αξία τους προσεγγίζει πλέον τα 17 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το τέλος Ιουλίου, δείχνουν ύψος εταιρικών ομολόγων 16,463 δισ. ευρώ με τις περισσότερες εκδόσεις να συγκεντρώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (5,534 δισ. ευρώ) και να ακολουθεί η βιομηχανία (3,386 δισ. ευρώ) και το εμπόριο (2,545 δισ. ευρώ).

Η συμβολή του ΧΑ

Ασχέτως των ερμηνειών, η υψηλότερη άντληση κεφαλαίων όλων των εποχών από τις επιχειρήσεις μέσω του ΧΑ είναι γεγονός στο φετινό εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αύξηση 170% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στα 9,121 δισ. ευρώ, με το 86% αυτών να φέρει τραπεζική υπογραφή (7,837 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Ακολουθεί ο κλάδος της Υγείας, όπου τέσσερις εταιρείες άντλησαν 920 εκατ. ευρώ και η επόμενη αξιοσημείωτη πράξη γράφτηκε από τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής όπου δύο εταιρείες άντλησαν 236,8 εκατ. ευρώ.

Μια αναδρομή στην ιστορία πιστοποιεί το μέγεθος της φετινής ”συγκίνησης” από πλευράς αντληθέντων κεφαλαίων. Θα φανταζόταν κανείς ότι το ”χρυσό” για κάποιους, ”μαύρο” για τους πολλούς 1999, θα καταγραφόταν και το ρεκόρ αντληθέντων κεφαλαίων.

Τότε άλλωστε, απο το Δεκέμβριο του 1998 έως το τέλος Οκτωβρίου 1999, οι τιμές των μετοχών είχαν αυξηθεί κατά 98,8%. Τα κεφάλαια που είχαν αντληθεί στο εννιάμηνο έφτασαν το ιλιγγιώδες για την εποχή ποσό των 1,853 τρισ. δρχ. από μόλις 467 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1998.

Δεν είναι το μοναδικό εντυπωσιακό ακόμα και σήμερα στοιχείο. Η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων είχε φτάσει στο τέλος Οκτωβρίου τα 63,904 τρισ. δρχ. ή 168% του ΑΕΠ από 64% του ΑΕΠ στο τέλος του 1998. Τα μεγέθη ακόμα και σήμερα φαντάζουν ασύλληπτα.

Όμως το 2000 ήρθε για να διαψεύσει κάθε εκτίμηση για το πόσο ...χρυσοτόκος όρνιθα θα μπορούσε να είναι για κάποιους το ελληνικό χρηματιστήριο, ακόμα και όταν πια η κάτω βόλτα είχε αρχίσει.

Το 2000 οι αντλήσεις κεφαλαίων από εισαγωγές μετοχών και αυξήσεις κεφαλαίου έφτασαν τα 2,619 τρισ. δρχ στο εννιάμηνο! (Για λόγους συγκρισιμότητας, όλες οι καταγραφές αντληθέντων κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί αναφέρονται στα εννιάμηνα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου κάθε έτους).

Το 2001 τα τρισεκατομμύρια έγιναν δισεκατομμύρια και δεν ήταν ευρώ. Στο εννιάμηνο αντλήθηκαν 165,5 δισ. δρχ., ακολούθησαν το επόμενο έτος 268 εκατ. ευρώ με μικρές σχετικά αυξήσεις, φτάσαμε στο 2004, για να ”ξαναγεννήσει” το ΧΑ 1,675 δισ. ευρώ και να εισέλθει και πάλι σε τροχιά μεγάλων συγκινήσεων...

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αντλήσεις κεφαλαίων από το ΧΑ κατά την περίοδο 1998-2007, δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 499 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 12/10 - 16/10/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v