Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αποχωρούν οι Έλληνες μεριδιούχοι από τα Α/Κ

Η αγελαία συμπεριφορά των επενδυτών αλλά και η δημιουργία Α/Κ από τις ΑΕΔΑΚ σε περιόδους άνθησης των αγορών αποτελούν δύο από τις αιτίες που οδηγούν τους Έλληνες επενδυτές μακριά από τα Αμοιβαία. ”Θλιβερό” προνόμιο της Ελλάδας να αποτελεί μία από τις τρεις χώρες παγκοσμίως όπου το 2006 καταγράφηκε μείωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Γιατί αποχωρούν οι Έλληνες μεριδιούχοι από τα Α/Κ
της Φωτεινής Οικονόμου*

** Το διάγραμμα με την πορεία του Γ.Δ. και τη δημιουργία νέων μετοχικών Α/Κ εσωτερικού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Ένα από τα σημαντικότερα προς διερεύνηση θέματα που απασχολούν σήμερα τις εταιρίες διαχείρισης αλλά και γενικότερα την ελληνική κεφαλαιαγορά είναι η συρρίκνωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων των Α/Κ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς Α/Κ για το τέλος του 2006 (2007 ICI Fact Book), οι μοναδικές χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε μείωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων ήταν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ταϊβάν!

Πιο συγκεκριμένα, τα επενδεδυμένα κεφάλαια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το έτος-σταθμό (1999), ενώ στην Ελλάδα, για την αντίστοιχη περίοδο, έχουν μειωθεί κατά 31,7%. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα μετοχικά Α/Κ εμφανίζουν εντυπωσιακές αποδόσεις από το 2003 και μετά.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αποχωρούν οι Έλληνες μεριδιούχοι από τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Για να δοθεί ασφαλής απάντηση απαιτείται συστηματική μελέτη της συμπεριφοράς τους με τη συμπλήρωση επιστημονικά προσδιορισμένων ερωτηματολογίων.

Μία όμως από τις πιθανές ερμηνείες είναι ότι οι επενδυτές ανακάλυψαν τον θεσμό των Α/Κ την περίοδο της εκρηκτικής ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς. Ως εκ τούτου, οι μεριδιούχοι πλήρωσαν το λεγόμενο στη διεθνή βιβλιογραφία ”Timing penalty”, δηλαδή επένδυσαν λίγα χρήματα όταν το χρηματιστήριο ήταν χαμηλά και πολλά κατά την ανοδική περίοδο, με αποτέλεσμα να έχουν επιτύχει κατά μέσο όρο μόνο ένα μικρό τμήμα των εντυπωσιακών αποδόσεων που εμφανίζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες.

Σημαντικό μέρος των ευθυνών, όμως, έχουν και οι σχεδιαστές των επενδυτικών προϊόντων.

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα 1, η πλειοψηφία των μετοχικών Α/Κ (42) δημιουργήθηκε κατά την έντονα ανοδική περίοδο 1999-2000. Αξίζει να τονιστεί ότι μεταξύ αυτών ήταν τα Α/Κ που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες εισροές. Είναι προφανές ότι οι σχεδιαστές των προϊόντων των εταιριών διαχείρισης αδυνατούν να προβλέψουν τις τάσεις των αγορών και έπονται αυτών.

Ευθύνη έχουν όμως και οι μεριδιούχοι. Ακολουθώντας συμπεριφορές αγέλης επιλέγουν να επενδύσουν στα μετοχικά Α/Κ όταν οι τιμές των μετοχών και των χρηματιστηριακών αγορών είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Παρόλα αυτά ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας των μετοχικών Α/Κ αποζημιώνει ακόμα και εκείνους τους επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν μετοχικά Α/Κ στη χειρότερη στιγμή, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 1999.

Όσοι διακράτησαν τα μερίδιά τους αντέστρεψαν τις λογιστικές απώλειές τους και σήμερα έχουν κέρδη. Φυσικά εάν είχαν αγοράσει μερίδια σε περιόδους κρίσης, τα κέρδη τους θα ήταν εντυπωσιακά.

Η βελτίωση των αποδόσεων των μεριδιούχων συνδέεται με συνετές πολιτικές και σταθερούς μακροχρόνιους στόχους καθώς και με την αντιμετώπιση των κρίσεων των χρηματιστηριακών αγορών ως ευκαιριών επένδυσης, δρώντας έξυπνα και χωρίς πανικό.

** Το διάγραμμα με την πορεία του Γ.Δ. και τη δημιουργία νέων μετοχικών Α/Κ εσωτερικού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Η κ. Φ. Οικονόμου είναι οικονομολόγος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v