Σοφοκλέους: Οι μετοχές των Ελλήνων θεσμικών

Τα χαρτοφυλάκια των Ελλήνων θεσμικών περιλαμβάνουν 174 διαφορετικούς τίτλους, ωστόσο παρατηρείται αυξημένη ”προτίμηση” για συγκεκριμένες μετοχές. H Εθνική Τράπεζα είναι η... ”μεγάλη φίλη”, ενώ ακολουθούν Alpha Bank, ΕΛΤΕΧ, ΓΕΚ, Cosmote, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Αρχείο με αναλυτική παρουσίαση του χαρτοφυλακίου των θεσμικών.

Σοφοκλέους: Οι μετοχές των Ελλήνων θεσμικών
των Χρήστου Ζαρίφη, Γιώργου Α. Σαββάκη

** Ο αναλυτικός πίνακας με το χαρτοφυλάκιο των Ελλήνων θεσμικών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Παρότι οι Έλληνες θεσμικοί εκ των πραγμάτων (βλέπε ξένοι επενδυτές) έχουν χάσει τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οι επενδυτικές τους επιλογές επιβάλλεται να προβληθούν και να εξεταστούν διεξοδικά.

Αφενός γιατί εξακολουθούν παρά τη συρρίκνωσή τους να είναι υπολογίσιμος ”παίκτης”, αφετέρου γιατί επιτυγχάνουν πολύ καλές αποδόσεις (ιδίως τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, αφού οι Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου επηρεάζονται περισσότερο από τις εκάστοτε συγκυρίες).

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό ο ”Μ” κατέγραψε και παραθέτει τη συνολική εικόνα από τα χαρτοφυλάκια των 58 Ελληνικών Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού και των 8 εισηγμένων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ) όπως είχαν διαμορφωθεί στις 30/6/2007.

Να σημειωθεί ότι ΑΕΔΑΚ και ΕΕΧ εκ του νόμου υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν στο τέλος κάθε τριμήνου τους πίνακες επενδύσεών τους.

Στην επεξεργασία των στοιχείων συμπεριλήφθηκαν ”καθαρές” μετοχές και όχι μετοχές επί παραγώγων, δικαιώματα κ.λπ., ενώ δεν εξετάζονται Αμοιβαία Κεφάλαια άλλων κατηγοριών (μικτά κ.ά.) τα οποία επίσης έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν ένα ποσοστό μετοχών στα χαρτοφυλάκιά τους.

Δεδομένου όμως ότι ο κύριος όγκος των μετοχών εντοπίζεται στα Μετοχικά Α/Κ και στις ΕΕΧ, οι τυχόν διαφοροποιήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν θα ήταν οριακές, οπότε η γενική εικόνα που προκύπτει μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς ακριβής.

Τα χαρτοφυλάκια των Ελλήνων θεσμικών περιλαμβάνουν 174 διαφορετικούς τίτλους, δηλαδή περισσότερο από το ήμισυ των μετοχών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, όμως μόλις 36 τίτλοι βρίσκονται σε περισσότερα από 30 χαρτοφυλάκια.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι 23 τίτλοι έχουν πάρει μόνο μία ψήφο εμπιστοσύνης και συνολικά 96 μετοχές βρίσκονται σε λιγότερα από δέκα χαρτοφυλάκια, είναι φανερό ότι το βαρύ πυροβολικό του Χ.Α. για τους Έλληνες θεσμικούς είναι λίγες επί της ουσίας εταιρείες.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η... ”μεγάλη φίλη” και των θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς συμπεριλαμβάνεται στα 55 από τα 66 υπό εξέταση χαρτοφυλάκια.

Ακολουθούν με 54 προτιμήσεις η Alpha Bank, με 52 η Ελληνική Τεχνοδομική, με 51 η ΓΕΚ και η Cosmote και με 50 ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Γενικά, οι Έλληνες θεσμικοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ”βαριά χαρτιά” του Χ.Α., στις μετοχές του FTSE/ASE-20, καθώς οι 18 από τις 20 του συγκεκριμένου δείκτη βρίσκονται σε περισσότερα από τα μισά χαρτοφυλάκια.

Λίγο χαμηλότερα εμφανίζεται η Αγροτική Τράπεζα (με 27 προτιμήσεις), ενώ η Εμπορική Τράπεζα έχει προτιμηθεί από μόλις 12 διαχειριστές.

Πάντως, σε επίπεδο συμμετοχής επί του συνόλου των μετοχών των εταιρειών, οι Έλληνες θεσμικοί φαίνεται να έχουν μικρή δύναμη, καθώς τα ποσοστά τους στις εταιρείες του FTSE/ASE-20 κυμαίνονται από 0,40% για την Εμπορική μέχρι 4,90% για την Ελληνική Τεχνοδομική. Ουσιαστικά, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν έμμεσα την αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στα ελληνικά blue chips.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές του FTSE/ASE-20 καταλαμβάνουν την υψηλότερη θέση στα χαρτοφυλάκια με βάση την αξία τους: στα περίπου 404 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία των μετοχών της Εθνικής που είχαν οι Έλληνες θεσμικοί στις 30/6, ακολουθεί με 316 εκατ. η Alpha Bank, με 258 περίπου εκατ. ο ΟΤΕ, με 218 εκατ. η Eurobank και την πεντάδα των πρώτων κλείνει με περίπου 197 εκατ. ο ΟΠΑΠ.

Η εικόνα γίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου και εντοπίζονται (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών) ευκαιρίες για ενεργητική και αποδοτική διαχείριση.

Στην κατηγορία αυτή τη μεγαλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης παίρνει η ΓΕΚ, η οποία βρίσκεται σε 51 χαρτοφυλάκια, και μάλιστα με το συνολικό ποσοστό συμμετοχής να διαμορφώνεται στο υψηλότατο 12,66%, δηλαδή σχεδόν 1 στις 8 μετοχές της βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια Ελλήνων θεσμικών.

Ακολουθεί με 50 προτιμήσεις ο Μυτιληναίος (με επίσης υψηλό ποσοστό συμμετοχής, 7,93%), σχεδόν μαζί με τη ΜΕΤΚΑ, η οποία έχει επιλεγεί από 39 διαχειριστές. Παρεμβάλλονται στην κατάταξη οι ΕΧΑΕ (με ποσοστό συμμετοχής 6,43% επί του συνόλου των μετοχών της) και η Jumbo (με ποσοστό 6,75%).

Πάντως, για τους Έλληνες θεσμικούς ο ”σαραντάρης” φαίνεται να είναι δύο ταχυτήτων καθώς υπάρχουν και αρκετές εταιρείες που μάλλον έχουν μικρή προτεραιότητα στις επιλογές τους, όπως ο ΔΟΛ (βρίσκεται στην τελευταία θέση των μετοχών του δείκτη με 7 ”ψήφους”) και οι Ιασώ και EFG Properties (με 10), χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τυχόν κλαδικές εξελίξεις δεν μπορούν μελλοντικά να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σε επίπεδο ”απόλυτης” συμμετοχής σε μία εταιρεία, δηλαδή με βάση τον συνολικό αριθμό μετοχών που κατέχουν οι Έλληνες θεσμικοί σε μια εισηγμένη, την πρωτιά καταλαμβάνει η Byte με 15,83%, δηλαδή 1 στις 6 μετοχές βρίσκεται σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ακολουθούν η Alpha Trust Ανδρομέδα με 13,74%, η ΓΕΚ με 12,86% και η S&B με ποσοστό συμμετοχής 11,83%. Έπονται το προνόμιο της Τιτάν με 11,13% (προφανές δέλεαρ η υψηλή μερισματική απόδοση), η Elmec με 10,92% και ο Σαράντης με 10,87%.

Ειδικά για την Byte, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει την ψήφο... απόλυτης εμπιστοσύνης των διαχειριστών των Δήλος ΑΕΔΑΚ, Alpha Asset Management και Alpha Trust, καθώς ο κύριος όγκος των μετοχών της εντοπίζεται σε 7 Α/Κ των συγκεκριμένων ΑΕΔΑΚ (περί τα 2,2 εκατ. τεμάχια σε σύνολο περίπου 2,5 εκατ. που βρίσκονται σε 10 χαρτοφυλάκια).

Σε επίπεδο αποδόσεων από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα, από τις 174 επιλογές, η μετοχή της Κλουκίνας - Λάππας, η οποία επιλέχθηκε από 11 διαχειριστές, βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων με 144%, ενώ ακολουθεί με απόδοση 115% ο τίτλος της ΕΛΤΡΑΚ, ο οποίος ωστόσο έχει επιλεγεί από 5 μόλις διαχειριστές.

Η πρώτη μεταξύ των top επιλογών των Ελλήνων θεσμικών, η Εθνική Τράπεζα, έχει αποδώσει 15,19%, ενώ από τις υπόλοιπες κορυφαίες επιλογές, με περισσότερες από 50 ”ψήφους εμπιστοσύνης” η Alpha Bank κινείται με οριακό αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους, η Ελληνική Τεχνοδομική καταγράφει κέρδη της τάξεως του 6%, ενώ η έτερη κατασκευαστική επιλογή, η ΓΕΚ, αποτελεί την πλέον επιτυχημένη τοποθέτηση με απόδοση από την αρχή του έτους 43%.

Στον αντίποδα, η χειρότερη απόδοση των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών, αν και έχει επιλεγεί από τρεις μόλις διαχειριστές, είναι της Δέλτα Project, κατά 50% από την αρχή του έτους, ενώ η Betanet, η οποία έχει επιλεγεί από 11 Αμοιβαία Κεφάλαια και εταιρείες επενδύσεων, έχει αρνητική απόδοση της τάξεως του 33%.

Ωστόσο, από τις top επιλογές των Ελλήνων θεσμικών τη μεγαλύτερη απογοήτευση έχει δώσει ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ο οποίος παρότι έχει επιλεγεί από 50 διαχειριστές και βρίσκεται στην πρώτη οκτάδα, κινείται με αρνητικό πρόσημο της τάξεως του 12%, ενώ και το κοινό της Τιτάν, παραδοσιακή επιλογή των θεσμικών επενδυτών, έχει απόδοση -12%.

** Ο αναλυτικός πίνακας με το χαρτοφυλάκιο των Ελλήνων θεσμικών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 492 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 24-28/08/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v