Σοφοκλέους: Αέρας αισιοδοξίας για 24 εισηγμένες

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι ρυθμοί κερδοφορίας των εισηγμένων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της FactSet, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εκτιμήσεων από κορυφαία ξένα και εγχώρια τμήματα ανάλυσης. Από τις 24 θετικές αναθεωρήσεις, τις τέσσερις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΙΑΣΩ, και Fourlis.

Σοφοκλέους: Αέρας αισιοδοξίας για 24 εισηγμένες
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Oι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου μπορεί να μην προκάλεσε... θύελλα ανοδικών αναθεωρήσεων από πλευράς αναλυτών, όμως οι θετικές ξεπέρασαν με ευκολία τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στις προβλέψεις για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών.

Η εικόνα είναι θετική και η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στους επενδυτές είναι ότι οι θετικές εκπλήξεις ξεπέρασαν τις αρνητικές. Το growth momentum των ελληνικών εταιρειών παραμένει υψηλό για το 2007, ενώ για το επόμενο έτος οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ρυθμοί κερδοφορίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ίσως και σε παρόμοια σε σχέση με την τρέχουσα χρήση.

Αν η παραπάνω αισιόδοξη προοπτική επαληθευτεί, οι ελληνικές μετοχές και οι δείκτες θα εξακολουθήσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους με αισθητά ανώτερους ρυθμούς σε σχέση με τον μέσο όρο των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, με αποτέλεσμα οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης να κινούνται σε ικανοποιητικές ζώνες τιμών.

Το ερώτημα αν τελικά η Σοφοκλέους εισέρχεται σε νέα περίοδο ”ψαλιδίσματος” των πολύ υψηλών ρυθμών αύξησης των κερδών της, γεγονός που συντήρησε ή και αύξησε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών τα τελευταία έτη, προς ώρας απαντάται αρνητικά, με όλα τα θετικά που προκύπτουν από αυτή την αρνητική απάντηση!

Για τα συμπεράσματα ο ”Μ” χρησιμοποιεί τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της FactSet, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εκτιμήσεων από κορυφαία ξένα και εγχώρια τμήματα ανάλυσης για πολλές ελληνικές εταιρείες και παρουσιάζει τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών για τους ρυθμούς αύξησης της καθαρής κερδοφορίας μετά φόρων για τα έτη 2007 και 2008.

Η αγορά

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων της FactSet, η ελληνική αγορά μετοχών για την περίοδο 2003 - 2006 κινήθηκε με υψηλούς θετικούς ρυθμούς στα κέρδη ανά μετοχή, ενώ για το 2006 ο ρυθμός μεταβολής των EPS (Earnings per Share - κέρδη ανά μετοχή) ήταν της τάξεως του 31% για τον Γενικό Δείκτη και του 38% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τον FTSE/ASE-20.

Προ της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, για το σύνολο του Χ.Α. η μέση εκτίμηση όσον αφορά στην αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή για το 2007 ήταν 31,1%, 25,4% για τον Γενικό Δείκτη, 31% για τον δείκτη FTSE/ASE-20 και 48,5% για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων και με την κοινότητα των αναλυτών να έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις αναθεωρήσεις της, οι νέοι ρυθμοί αύξησης των κερδών για την ελληνική αγορά έχουν μειωθεί οριακά στο 29,6%, ενώ στον δείκτη των blue chips η μέση ετήσια εκτίμηση κινήθηκε οριακά ανοδικά στο 31,5%.

Αντίθετα, για τον FTSE/ASE Mid 40 η μέση ετήσια εκτίμηση αυξήθηκε σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες (+1,8%), για την ακρίβεια βρίσκεται στο 50,3%, ενώ για τον Γενικό Δείκτη η αύξηση ήταν της τάξεως του 0,6%, στο 25,9% πλέον.

Παράλληλα, όμως, μεγαλύτερη ικανοποίηση προκαλείται από τις μεταβολές στις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στο επόμενο έτος, το οποίο είναι και σημαντικότερο, αφού λίγο έως πολύ οι υψηλοί ρυθμοί κερδοφορίας του τρέχοντος έχουν ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό, καθώς για το σύνολο του Χ.Α. προ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου για το 2007 η μέση εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή από το 20,4% κινήθηκε στο 22,9%, ενώ για τον Γενικό Δείκτη η μέση πρόβλεψη έχει διαμορφωθεί πλέον στο 22,2% από 20,7%.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η μεταβολή, αν και αρνητική, είναι τόσο οριακή που δεν χρήζει ανάλυσης, αλλά από την άλλη πλευρά για τη μεσαία η άνοδος είναι σημαντική.

Από το 21,5% προ αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου η νέα εκτίμηση των αναλυτών ”πέταξε” στο 32%! Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι το α΄ τρίμηνο του έτους δεν είναι ενδεικτικό, όπως επίσης και τις θετικές συγκυρίες που βοήθησαν σημαντικά τα μεγέθη της περιόδου αυτής, όπως για παράδειγμα το πρώιμο Πάσχα.

Οι εταιρείες

Σε επίπεδο εταιρειών, η εικόνα είναι ισορροπημένη με τις αρνητικές αναθεωρήσεις να ξεπερνούν έστω και οριακά τις θετικές για το 2007. Για το σύνολο του 2007 και για 86 εταιρείες, οι 24 είναι θετικές, οι 26 αρνητικές, ενώ οι υπόλοιπες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά προ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Από τις 24 θετικές αναθεωρήσεις, οι πέντε πρώτες που ξεχωρίζουν είναι αυτές που αφορούν στις εταιρείες ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΙΑΣΩ, και Fourlis. Για την πρώτη εταιρεία ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το σύνολο του 2007 αυξήθηκε από 187% στο 215%! Όσον αφορά στον όμιλο Μυτιληναίου, ο ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται πλέον στο 23% από -3% προ των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Για το ΙΑΣΩ, ο ρυθμός αύξησης για το ίδιο έτος κινείται πλέον στο 63%, έναντι 38% προ των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου και τέλος για τη Fourlis ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή έχει διαμορφωθεί στο 52% από 36% προγενέστερα.

Στις θετικές εκπλήξεις μόνο η Μυτιληναίος κατάφερε να αντιστρέψει από αρνητική σε θετική την εκτίμησή της για το 2007, ενώ για τη Ρόκας βελτιώθηκε η αρνητική πρόβλεψη των αναλυτών μετά τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, βελτίωση παρουσίασαν οι εκτιμήσεις για τις εταιρείες ΓΕΚ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Εθνική Τράπεζα και Ελληνική Τεχνοδομική.

Από τις εταιρείες που δεν παρουσιάζουν μεταβολές στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους, αλλά εμφανίζουν ενδιαφέρον λόγω του υψηλού ρυθμού, ξεχωρίζουν η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Byte, η Σελόντα και η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η Marfin Popular Bank, αφού μετά το πέρας των αποτελεσμάτων ο ρυθμός αύξησης των κερδών της για το 2007 διαμορφώθηκε στο 52,40% από 45,50% προγενέστερα, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή στο 0,49 ευρώ από 0,46 ευρώ. Αντίθετα, για την Τράπεζα Κύπρου τα μεγέθη παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ όσον αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αυτά μειώθηκαν.

Στον αντίποδα, για το ίδιο έτος οι μεγαλύτερες αρνητικές αναθεωρήσεις έλαβαν χώρα στις εταιρείες Μαΐλλης, ΕΛΒΑΛ και ΟΛΠ. Για τον μεν Μαΐλλη τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν απογοητευτικά.

Στην περίπτωση της ΕΛΒΑΛ, η οποία εμφανίζεται με μείωση του ρυθμού αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2007, από 3,8% προ της ανακοίνωσης και -18,6% ύστερα από αυτή, η εν λόγω μεταβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα αναθεωρήσει τα μεγέθη της όλοι οι αναλυτές που την καλύπτουν, αφού τα αποτελέσματα του τριμήνου ήταν άκρως ικανοποιητικά και μόλις ολοκληρωθούν οι αναθεωρήσεις θα επανέλθει το θετικό πρόσημο στις μεταβολές.

**Oι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 483 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22-26/6/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v