Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες τράπεζες ”κρύβουν” τις επισφάλειες;

Επτά στα εκατό καταναλωτικά δάνεια βρίσκονται σε... ”καθυστέρηση”. Ή αλλιώς, επτά στους εκατό συμπολίτες μας που αγόρασαν ”εορτοδάνεια”, ”διακοποδάνεια” και λοιπά τροπικά προϊόντα βρίσκονται ήδη σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το περίεργο είναι ότι όλοι οι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως το πρόβλημα το έχουν όλες οι άλλες τράπεζες. Όχι όμως οι δικές τους!

Ποιες τράπεζες ”κρύβουν” τις επισφάλειες;
Επτά στα εκατό καταναλωτικά δάνεια βρίσκονται σε... ”καθυστέρηση”. Ή αλλιώς, επτά στους εκατό συμπολίτες μας που αγόρασαν ”εορτοδάνεια”, ”διακοποδάνεια” και λοιπά τροπικά προϊόντα βρίσκονται ήδη σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το περίεργο είναι ότι όλοι οι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως το πρόβλημα το έχουν όλες οι άλλες τράπεζες. Όχι όμως οι δικές τους!

Πού είναι λοιπόν ”κρυμμένες” οι επισφάλειες; Αν δεν τις έχει η μία τράπεζα, δεν τις έχει η άλλη τράπεζα, ποιος τις έχει; Ή κάποιοι δεν λένε όλη την αλήθεια ή κάποια τράπεζα έχει συσσωρεύσει όλα τα προβληματικά δάνεια της χώρας και μένει να ψάξουμε για να τη βρούμε...

Ακούμε συχνά για την πιστωτική επέκταση και πόσα ακόμη δάνεια μπορούν να πωλήσουν οι ελληνικές τράπεζες και να αυξήσουν αντίστοιχα τα κέρδη τους. Αν τα επτά στα εκατό καταναλωτικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται σήμερα (δίχως να έχουν αυξηθεί τα επιτόκια), είναι σαφές ότι τα πραγματικά περιθώρια περαιτέρω αύξησης των χορηγήσεων είναι μικρά.

Εκτός και αν οι τράπεζες ρισκάρουν να χορηγήσουν δάνεια σε κατηγορίες πολιτών στις οποίες δεν χορηγούσαν μέχρι σήμερα, με άμεση συνέπεια να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο των επισφαλειών.

Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική και με τα στεγαστικά δάνεια. Τέσσερα στα εκατό δάνεια αυτής της κατηγορίας δεν εξυπηρετούνται! Και μιλάμε για τα στεγαστικά δάνεια, για το πιο ”σταθερό” και ασφαλές είδος χορηγήσεων για τις τράπεζες.

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι δεν έχουν αυξηθεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ούτε έχει υπάρξει κρίση στην αγορά ακινήτων.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο αρχικό μας σχόλιο. Ποια τράπεζα έχει το πρόβλημα; Αν το έχουν όλες ισομερώς, τότε θα πρέπει να θεωρούμε ότι το 7% των καταναλωτικών δανείων και το 4% των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες βρίσκονται σε επισφάλεια. Και να κάνουμε τους δικούς μας παράλληλους υπολογισμούς, για να βγάλουμε στο τέλος ένα συμπέρασμα.

Διότι, δεν μπορεί να είναι και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολάκερη. Ή υπάρχουν οι επισφάλειες ή δεν υπάρχουν. Και από τη στιγμή που υπάρχουν, κάποιος τις έχει επωμιστεί. Τα υπόλοιπα σχόλια; Δικά σας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v