Βγάζοντας τους "οίκους" από το "παράθυρο"…

Ένα πρώτο βήμα για την αποδέσμευση της εξάρτησης των αγορών από τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να γίνεται στις ΗΠΑ. Χρειάστηκαν όμως τρία χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης…

Βγάζοντας τους οίκους από το παράθυρο…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί στην Ευρώπη να σφυρίζουν ακόμη αδιάφορα εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά τουλάχιστον στην Αμερική υπάρχουν κάποιοι που δεν ξεχνούν τη ρίζα των προβλημάτων και από πού ακριβώς ξεκίνησε το μεγάλο "κακό".

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της "μητέρας" όλων των κρίσεων, που είχε στο επίκεντρό της τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime) και τις υψηλές διαβαθμίσεις που αυτές λάμβαναν από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, φαίνεται να γίνεται ένα πρώτο βήμα για την απεξάρτηση των αγορών από τους οίκους αυτούς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η αρμόδια αρχή που εποπτεύει τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, ήτοι η διαβόητη Securities and Exchange Commission (SEC), προτίθεται να καταργήσει την υποχρέωση των εκδοτριών εταιριών να προσκομίζουν αξιολογήσεις των παραπάνω οίκων για τις μετοχές ή τα άλλα αξιόγραφα που διαθέτουν στο κοινό.

Αν και επισήμως τα σχέδια αυτά δεν έχουν ανακοινωθεί, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναμένεται ότι θα αφορούν σε μια ευρεία γκάμα εκδόσεων αξιογράφων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών αλλά και των μη μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.

Στον βαθμό που η πρόθεση αυτή υλοποιηθεί, θα αποτελέσει μείζονος σημασίας εξέλιξη για την αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού υποβαθμίζεται ευθέως ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης, η "παρουσία" των οποίων ήταν έως τώρα υποχρεωτική, ενώ αναβαθμίζεται εκείνος των συμβούλων ή των αναδόχων της έκδοσης.

Στις ΗΠΑ χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια αλλά και ο περίφημος νόμος Dodd-Frank για την αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού τομέα, ώστε να αμφισβητηθούν έμπρακτα ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Στην Ευρώπη, μολονότι οι οίκοι αυτοί έχουν βρεθεί επανειλημμένως στο επίκεντρο κριτικής ακόμη και "θεσμικά", διά στόματος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προανήγγειλε και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα αξιολογήσεων, δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες κινήσεις για την αρτιότερη εποπτεία τους.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις των οίκων αυτών κρίνουν ακόμη το κόστος δανεισμού εταιριών και κρατών ή και τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά συνολικά.

Συχνά, δε, προκαλούν και έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος για μια χώρα, καθώς ενίοτε οι αξιολογήσεις τους σημειώνονται με χρονική υστέρηση σε σχέση με τα πραγματικά οικονομικά γεγονότα και ενώ αυτά έχουν πλέον προεξοφληθεί από την αγορά.

Αν και η θεωρία των "αυτορρυθμιζόμενων αγορών" φαίνεται να κατέρρευσε μαζί με την "πιστωτική φούσκα" προ τριετίας, λίγα έχουν γίνει έκτοτε επί της ουσίας για την αντικατάσταση του "μοντέλου" αυτού.
Ίσως τώρα να βλέπουμε το πρώτο βήμα.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v