Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανηγυρισμοί και συγγνώμες στα αποκαΐδια

Στους πανηγυρισμούς πρώτοι, στις συγγνώμες τελευταίοι. Κάτι δεν πήγε καλά όμως στην Κορινθία και «ξέφυγε» για τόσες ημέρες η πυρκαγιά. Κάτι το οποίο, εάν δεν εντοπιστεί, θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά μας απειλώντας με νέες τραγωδίες.

Πανηγυρισμοί και συγγνώμες στα αποκαΐδια

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μετά από τρεις ημέρες πύρινης κόλασης στην Κορινθία, η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, χθες, ότι «... αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές», ευλόγως διάρρηξε ανοικτές θύρες.

Ο άνθρωπος έλεγε το προφανές! Εάν δεν ήταν δύσκολες οι συνθήκες και εάν δεν υπήρχαν έντονοι άνεμοι, εικάζει κανείς ότι η φωτιά θα είχε ήδη τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που ήταν επίσης προφανές και προσήκον, όμως, και δεν το ακούσαμε από τα χείλη του κ. Κικίλια, ήταν η λέξη «συγγνώμη».

Διότι εάν -Οκτώβριο μήνα- εξακολουθεί να καίει μία φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί, απέκτησε έκταση μετώπου 32 χλμ., στέρησε τη ζωή από δυο συνανθρώπους μας και κατέκαψε πάνω από 40-50 χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και κατοικιών, κάτι πρέπει να πήγε λάθος. Για αυτό το λάθος, δε, ο φίλτατος κ. Κικίλιας, δεν μας είπε κουβέντα.

Αν και έσπευσε να δηλώσει ότι την ηγεσία της Πυροσβεστικής «προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος», ουδεμία ανάληψη ευθύνης ή έστω μία συγγνώμη υπήρξε εκ μέρους του.

Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, δεν «πανηγύριζε» ο ίδιος ότι οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν εφέτος είναι κατά 24% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών, αν και η πυρκαγιά του Βαρνάβα είχε φθάσει μέχρι τα Βριλήσσια; Χθες, ενώπιον της τελευταίας καταστροφής, γιατί παρέμεινε «άλαλος»;

Η στήλη δεν διεκδικεί εξειδίκευση στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Γνωρίζει όμως δύο τινά. Πρώτον, ότι η πολιτεία σε δύο περιστάσεις εφέτος, στη Β.Α. Αττική τον Αύγουστο και τώρα στην Κορινθία, όπως και σε πολλές περισσότερες κατά το παρελθόν, στάθηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει εγκαίρως την πύρινη λαίλαπα και δεύτερον, ότι για το ζήτημα της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών διαθέτει στα συρτάρια της δύο πολύτιμα πορίσματα.

Το πρώτο συνέταξε και ενέκρινε ομόφωνα διακομματική επιτροπή της Βουλής, το μακρινό 1993, το οποίο δυστυχώς ουδέποτε αξιοποιήθηκε. Το δεύτερο συντάχθηκε μόλις προ πενταετίας, από την περίφημη Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, υπό τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, τότε επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC), και επίσης ουδέποτε αξιοποιήθηκε κατά τον προσήκοντα τρόπο. Το δε αξιοσημείωτο είναι ότι αν και μεσολάβησαν τόσα χρόνια μεταξύ των δύο πορισμάτων, αυτά είναι ταυτόσημα σε ποσοστό σχεδόν 95%.

Υπό το φως όλων αυτών, όμως, βρισκόμαστε ενώπιον μίας επαναλαμβανόμενης αποτυχίας συστημικού χαρακτήρα. Ένα κράτος, παρά το γεγονός ότι αδυνατεί να «δαμάσει το θεριό», εμφανίζεται απρόθυμο, για οποιονδήποτε λόγο, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα δράματα και περιπέτειες. Ουδείς, δε, αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό το γεγονός, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού.

Εντέλει εάν η παρούσα κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει ένα διακομματικό πόρισμα, το οποίο και η ΝΔ συνυπέγραψε ή ένα πόρισμα το οποίο συντάχθηκε επί των ημερών της «πρώτης φοράς αριστερά», ας εκπονήσει ένα δικό της. Όμως ας φροντίσει να το πράξει ταχύτατα και ας σπεύσει να το εφαρμόσει στην πράξη, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία και των δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι έσβηναν φωτιές και πριν το 1993, οπότε άλλαξαν χέρια τα ηνία της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα… Εντέλει, ας κάνει κάτι!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v