Πληθωρισμός 3% στην Ελλάδα, βύθιση στο 1,8% στην Ευρωζώνη

Πρώτη φορά από το 2021 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πέφτει κάτω από το 2%, που είναι ο στόχος της ΕΚΤ. Ενισχύονται τα στοιχήματα των επενδυτών για πιο γρήγορη μείωση επιτοκίων.

Πληθωρισμός 3% στην Ελλάδα, βύθιση στο 1,8% στην Ευρωζώνη

Στο 3% κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη χώρα μας σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat. Τον Αύγουστο ήταν στο 3,2%.

Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% στην ευρωζώνη, σημειώνοντας άνοδο μικρότερη από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%).

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά από το 2021 -ενισχύοντας τα στοιχήματα των επενδυτών ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν στο 2,2%. 

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (4,0%, έναντι 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6,0%, έναντι -3,0% τον Αύγουστο).

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 2,8% τον Αύγουστο.

Πέφτει ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψαν άνοδο 1,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Tον Αύγουστο οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί κατά 2% σε ετήσια βάση. 

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές κινήθηκαν 0,1% χαμηλότερα έναντι πρόβλεψης ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες. 

Ο πληθωρισμός υποχώρησε και σε μια σειρά από βασικά γερμανικά κρατίδια τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν προκαταρκτικά στοιχεία.

  • Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, υποχώρησε στο 1,5% σε ετήσια βάση από 1,7% τον Αύγουστο.
  • Στη Βαυαρία μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,9% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στο Βρανδεμβούργο υποχώρησε στο 1,4% από 1,7% και στη Σαξονία στο 2,4% από 2,6%.
  • Στην Έσση μειώθηκε στο 1,2% από 1,5%.
  • Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη υποχώρησε στο 1,4% από 1,5%.

Φρέναρε απότομα σε Γαλλία και Ισπανία

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Γαλλίας μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν 1,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο.

Η μέτρηση, η οποία ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters κι εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 2,0%, είναι πιθανό να αυξήσει τις πιέσεις προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λάβουν μέτρα για την τόνωση της ευρύτερης οικονομίας.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα στο 1,5% από 2,3% τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 1,9%.

Κάτω από 1% στην Ιταλία

Κάτω από το 1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ιταλία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Σεπτέμβριο, έναντι 1,2% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας.

Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στο κόστος της ενέργειας, των μεταφορών και των επικοινωνιών και είναι σε συμφωνία με έρευνα αναλυτών του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v