Πολιτικά τερτίπια χαμηλού βεληνεκούς

Είναι ατυχές σε έναν τόπο που αποζητά τόσο έντονα τη διαφάνεια η Πολιτεία να εμπαίζει τους πολίτες. Ποιος δεν "είδε" χθες τις πραγματικές σκοπιμότητες της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στην παρούσα συγκυρία;

Πολιτικά τερτίπια χαμηλού βεληνεκούς
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τελικά, υπήρξε "διαφάνεια" και "φως" σε αυτόν τον τόπο.

Τόση μάλιστα διαφάνεια ώστε όλοι μπόρεσαν να διακρίνουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όταν αυτή έβαζε χθες στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, δίπλα στο κρισιμότερο νομοσχέδιο για την έγκριση της περιβόητης τέταρτης δόσης του δανείου της τρόικας, αυτό για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ένα ακόμη νομοσχέδιο.

Εκτάκτως, και εκτός προγραμματισμένης ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου, οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης έκριναν χθες σκόπιμο να συζητήσουν για την αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως όλοι πληροφορηθήκαμε.

Πού το μεμπτό, ίσως αναρωτηθείτε.

Μα πουθενά.

Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος κατά γενική ομολογία και διακομματική συμφωνία πρέπει να αλλάξει.

Όλοι συμφωνούν, ή εν τέλει σχεδόν όλοι, ότι οι δύο βασικές προβλέψεις αυτού του νόμου είναι σαθρές.

Πρώτον, ότι τα πολιτικά πρόσωπα κακώς κρίνονται από άλλα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή από τους πολιτικούς τους φίλους ή εχθρούς…

Δεύτερον, ότι ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων, που περιορίζεται στην πενταετία, είναι ιδιαίτερα βραχύς.

Αντιστοίχως όμως, όλοι συμφωνούν ότι για να αλλάξουν οι προβλέψεις αυτές χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 86 που αφορά σε "διώξεις κατά μελών της κυβέρνησης" και στο "Ειδικό Δικαστήριο".

Άρα, προς τι και διά τι ο χθεσινός "κόπος" των υπουργών της κυβέρνησης να βάλουν, εκτός από το ιδιαίτερα κρίσιμο νομοσχέδιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο σημειωτέον έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις φαρμακοποιούς, δικηγόρους και μηχανικούς, και άρα αποτελεί αιτία αναστάτωσης της καθημερινότητας χιλιάδων Ελλήνων, ακόμη ένα νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει μόνο μερικώς τον υφιστάμενο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αφού για τη ριζική τροποποίησή του απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος;

Ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει η παρούσα κυβέρνηση συζητώντας την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, λίγες ώρες μόνο πριν από την ανακοίνωση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, και ενώ κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τα πολιτικά πρόσωπα που θα "δείξει" αυτό το πόρισμα;

Ποιος πιστεύει όντως στο αγαθό των προθέσεών της, όταν είναι γνωστά όλα αυτά ;

Οι χειρισμοί "επικοινωνιακού χαρακτήρα" αποτελούν και θα αποτελούν, προφανώς, προνόμιο της κάθε κυβέρνησης.

Αυτή είναι που καθορίζει την "ατζέντα" των θεμάτων και τις δικές της κινήσεις όλοι παρακολουθούν.

Όμως, αποτελεί βάναυση προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών να επιχειρείται τόσο άκομψα η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και η απενοχοποίηση όσων συμβαίνουν γύρω από την υπόθεση Siemens, μέσω της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου που δεν μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα του υφιστάμενου νόμου.

Ιδίως, όταν το κοινό περί δικαίου αίσθημα ασφυκτιά και ζητά, επιτέλους, την κάθαρση και την επικράτηση πραγματικών όρων διαφάνειας σε αυτόν τον τόπο.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v