Βρόμικο πολιτικό χρήμα και πράσινα άλογα

Γιατί, άραγε, σε μια χώρα όπου πολιτικά στελέχη έχουν δημόσια ομολογήσει ότι υπήρξαν αποδέκτες «χρημάτων», έστω και για λογαριασμό των κομμάτων τους, ουδείς πολιτικός έχει «πάει μέσα»;

Βρόμικο πολιτικό χρήμα και πράσινα άλογα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Γιατί, άραγε, σε μια χώρα όπου πολιτικά στελέχη έχουν δημόσια ομολογήσει ότι υπήρξαν αποδέκτες «χρημάτων», έστω και για λογαριασμό των κομμάτων τους, ουδείς πολιτικός έχει «πάει μέσα»;

Πολύ περισσότερο, γιατί να κάνουμε λόγο για την ύπαρξη έστω και στοιχειώδους διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, όταν ορισμένα εξ αυτών αρνούνται να δημοσιοποιήσουν την παραμικρή πληροφορία σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση και την προέλευση ή τη διάθεση των πόρων τους;

Η έναρξη της διαδικασίας αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, με στόχο τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, την επικράτηση όρων διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, πιθανότατα φέρνει στον νου ορισμένων το ρητό «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Στο μυαλό άλλων, όμως, έρχεται η φράση «τζάμπα λόγια, τζάμπα κόπος…».

Αν και δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ποιο θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα των εργασιών της επιστημονικής επιτροπής που θα αναλάβει να μελετήσει το ζήτημα, το γεγονός και μόνον ότι οι προτάσεις της θα δοθούν στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών και θα οδεύσουν στη Βουλή για «διακομματική διαβούλευση», στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θυμίζει το περίφημο «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»…

Εν τέλει, ό,τι και αν αποφασιστεί σήμερα σχετικά με την ετήσια επιχορήγηση των κομμάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό, πόση επίδραση μπορεί να έχει στα οικονομικά τους, όταν ορισμένα εξ αυτών έχουν ήδη «προεισπράξει» από το τραπεζικό σύστημα τα κονδύλια που τους αναλογούν έως το 2016, με τη μέθοδο της «ενεχυρίασης» μελλοντικών εισπράξεων από τον προϋπολογισμό;

Πέραν της άμεσης επιχορήγησης των 68,2 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν το 2009 και των περίπου 50 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα και κυριότερα τα δύο «κόμματα εξουσίας» διαθέτουν πληθώρα τρόπων χρηματοδότησης των αναγκών τους, που βεβαίως δεν άπτονται των πενιχρών συνεισφορών των οπαδών ή μελών τους.

Θέλετε να παραθέσουμε ορισμένες εξ όσων έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας;

«Χορηγίες» που δεν καταγράφονται εξαιτίας των «περιορισμών» που θέτει ο νόμος και άρα συνιστούν «βρόμικο πολιτικό χρήμα».

Έμμεσο καθεστώς χρηματοδότησης προεκλογικού διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου, μέσω εταιριών που τον διαχειρίζονται και προπληρώνονται από διαφημίσεις εταιριών υπό κρατικό έλεγχο, οι οποίες έχουν προβληθεί σε προγενέστερο χρόνο.

Έκθεση των κομμάτων και των στελεχών τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η οποία τύποις ελέγχεται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μόνον ως ποσόστωση το υπόλοιπο διάστημα.

Δωρεάν μετακινήσεις ψηφοφόρων, που έχουν αποτελέσει αιτία για τον μαρασμό συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ όπως η Ολυμπιακή ή ο ΟΣΕ και τελικά βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανεξόφλητοι τηλεπικοινωνιακοί λογαριασμοί και επιδοτούμενο ταχυδρομικό κόστος κ.λπ.

Για να μην αναφερθούμε, βεβαίως, στο μεγάλο «ατού» που χρόνια τώρα έχουν κυρίως τα δύο κόμματα εξουσίας, ήτοι στους διορισμούς στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού οι «πελατειακές σχέσεις» συνιστούν διαδικασία «εξαγοράς ψήφων» και άρα μπορούν να αποτιμηθούν οικονομικά.

Κακά τα ψέματα, φίλτατοι.

Το παρόν καθεστώς επιχορήγησης των κομμάτων, πέραν όλων των άλλων, «λειτουργεί» και ως αιτία «παγίωσης» του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, καθώς αφορά μόνον στα κοινοβουλευτικά κόμματα και καταδικάζει εκ προοιμίου σε συγκριτικό μειονέκτημα οποιονδήποτε νέο πολιτικό σχηματισμό.

Η κρατική επιχορήγηση δεν καταπολεμά το μαύρο πολιτικό χρήμα.

Αντίθετα, το ενθαρρύνει, καθώς αυτό «χάνεται» και «κουκουλώνεται», αντί να αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις.

Όπως ενθαρρύνει και τη στελέχωση των κομμάτων με στρατιές υπαλλήλων, για τις οποίες τελικά πληρώνει ο δύσμοιρος φορολογούμενος.

Η κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων και η επιβολή όρων πραγματικής διαφάνειας στα οικονομικά τους, με την υποχρεωτική δημοσιοποίηση της προέλευσης των πόρων τους, δεν αποτελούν μόνον επιτακτική ανάγκη.

Συνιστούν μέθοδο ενίσχυσης του θεσμού της Δημοκρατίας στη χώρα μας.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v