Δώστε και τα «ασημικά» μήπως γλιτώσουμε…

Οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ορθότητας της χώρας και της αξιοπιστίας της έναντι των διεθνών δανειστών της, προφανώς, δεν πείθουν. Δεν το «βλέπει» αυτό;

Δώστε και τα «ασημικά» μήπως γλιτώσουμε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν γνωρίζω εάν σε αυτήν τη ζωή ή στην επόμενη η ευρωζώνη θα μπορέσει να δικαιώσει τον ισχυρισμό της ότι αποτελεί μια λειτουργική και βιώσιμη νομισματική ένωση, αποκτώντας έναν ενιαίο τρόπο δανεισμού των κρατών-μελών της, με κοινή επιτοκιακή βάση για όλους, ή, όπως ονομάζεται στις ημέρες μας, ένα ευρωομόλογο.

Αντίστοιχα, δεν γνωρίζω σε τι ακριβώς αποσκοπεί η τρέχουσα ενασχόληση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με την υπόθεση της προώθησης του ευρωομολόγου μέσω της διαδικασίας συλλογής υπογραφών, όταν ο ίδιος στόχος θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί μάλλον καλύτερα μέσω πολιτικών συνεννοήσεων ανωτάτου επιπέδου.

Ούτως ή άλλως, αυτή είναι η φύση του ευρωπαϊκού πολιτικού παιχνιδιού.

Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ορθότητας της χώρας και της αξιοπιστίας της έναντι των διεθνών δανειστών της δεν πείθουν.

Το γνωρίζω αυτό, ως αποτέλεσμα τόσο της συνεχιζόμενης διεύρυνσης της επιτοκιακής «ψαλίδας» μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού, όπως και της συνεχώς ανοδικής πορείας των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι του ενδεχομένου ελληνικής στάσης πληρωμών, όσο και επειδή οι ίδιοι οι δανειστές μας μας το είπαν.

Το γνωρίζω, επίσης, κοιτώντας τα στοιχεία καταθέσεων που δημοσίευσε μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των οποίων συνολικά κεφάλαια ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ «έκαναν φτερά» πέρυσι από το ελληνικό αποταμίευμα και οδηγήθηκαν είτε στο εξωτερικό, είτε σε «σεντούκια», είτε στην κατανάλωση, καταδεικνύοντας ότι αυτές οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν πείθουν ούτε και το εγχώριο κοινό, ή τουλάχιστον ένα μέρος του.

Τους λόγους για τους οποίους δεν πείθουν μπορώ, όπως όλοι μας φαντάζομαι, να τους εικάσω, αλλά με γλίτωσαν από τον «κόπο» και πάλι οι δανειστές μας, καθώς και η εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία δημοσίευσε μόλις πρόσφατα μια δημοσιογραφική αποτύπωση πολυσέλιδης έκθεσης του Διεθνούς Τραπεζικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance) προς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Στην έκθεση αυτή ο συγκεκριμένος φορέας, μέλη του οποίου είναι περί τις 400 τράπεζες διεθνώς, ήτοι ένα μεγάλο τμήμα των δανειστών μας, δίχως να «κομίζει γλαύκας», επισημαίνει κυρίως τέσσερα πράγματα:

Πρώτον, υπό τους παρόντες ρυθμούς και δομές, η ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει.

Δεύτερον, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει μεγάλο, αντικατοπτρίζοντας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τρίτον, οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων ταλανίζουν το ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να εξαρτάται άμεσα από την ΕΚΤ και

Τέταρτον, οι στόχοι του μνημονίου δεν επιτυγχάνονται καθώς παρατηρούνται αποκλίσεις τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά δε το τελευταίο τους σημείο, να θυμίσουμε τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις αυτών των στόχων, καθώς και το γεγονός ότι αυτοί ουδέποτε -τουλάχιστον τυπικά- επετεύχθησαν.

Τέλος, «κοιτώ γύρω μου και βλέπω», όπως έλεγε και μια άλλη ψυχή, τις κινητοποιήσεις, την ανοχή και την οργή του κόσμου αλλά και την κομφουκιανού χαρακτήρα στωικότητα με την οποία περιβάλλει η παρούσα κυβέρνηση την αναταραχή της καθημερινότητας των Ελλήνων και αρχίζω να διερωτώμαι και εγώ:

«Τι περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι;».

«Το ευρωομόλογο;».

Γιατί δεν εφαρμόζουν τις πραγματικές «λύσεις» που τόσο καλά γνωρίζουν;


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v