Χορεύοντας με τους «Οίκους»…

Για πόσο διάστημα ακόμη, κριτές της δανειοληπτικής ικανότητας των μελών της ευρωζώνης θα παραμένουν εταιρίες που συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης subprime και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης;

Χορεύοντας με τους «Οίκους»…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Για όσο διάστημα κριτές της αξιοπιστίας και της δανειοληπτικής ικανότητας των κρατών μελών της ευρωζώνης παραμένουν εταιρίες όπως η Moody’s, η Fitch και η Standard & Poor’s, γνωστές και για το ρόλο που διαδραμάτισαν στη δημιουργία της κρίσης δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime) και της συνεπακόλουθης πιστωτικής και οικονομικής κρίσης, οι τύχες των λαών της Ευρώπης θα βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια τους.

Η απόφαση της Moody’s να ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από το επίπεδο “Aa1” όπου την υποβάθμισε μόλις τον Σεπτέμβριο, οδήγησε χθες σε νέα αύξηση των αποδόσεων (yields) των ισπανικών δεκαετών ομολόγων που έφθασαν πρόσκαιρα έως και το επίπεδο του 6,5% για να υποχωρήσουν τελικά περί το 5,586% ενώ ώθησαν την επιτοκιακή ψαλίδα τους με τα γερμανικά στις 254 μονάδες βάσης.

Όλα αυτά δε μία ημέρα πριν την διεξαγωγή προγραμματισμένης δημοπρασίας ομολόγων στην οποία, είναι βέβαιο πλέον, η Ισπανία θα κληθεί να καταβάλει ακριβότερο κόστος δανεισμού.

Το Σεπτέμβριο, η Moody’s επικαλέστηκε τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αυτή καλείται να αντιμετωπίσει, ως αιτιολογία της υποβάθμισης.

Τώρα, επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις χρηματοδότησης δεδομένων των υψηλών δανειακών αναγκών που έχει για το 2011, τις οποίες εκτιμά σε περίπου 170 δισ.ευρώ για το Δημόσιο, ενώ υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των τοπικών κυβερνήσεων και των τραπεζών σε 30 δισ.ευρώ και 90 δισ.ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνοι, ίσως είναι έτσι τα πράγματα.

Όμως αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά, έχουν ήδη «ενσωματωθεί» στο επίπεδο τιμών, όπως κορυφαίοι αναλυτές επισημαίνουν στο “Reuters” και όπως καταδείχθηκε και στην πρόσφατη έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 2,51 δις.ευρώ, μόλις την Τρίτη, κατά την οποία η Ισπανία υποχρεώθηκε να πληρώσει ακριβότερο επιτόκιο κατά 1% από την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία που είχε διενεργήσει.

Ποιο είναι άραγε το καινούργιο στοιχείο που ώθησε τη Moody’s να ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση; Ποιο στοιχείο από όλα αυτά δεν γνώριζε το Σεπτέμβριο;

Μήπως, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι με την ανακοίνωση αυτή «μετατίθεται» το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας από την αγορά των ΗΠΑ στην Ευρωζώνη;

Σήμερα οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 1,5 τρις. δολ. και χρέος άνω των 5 τρισ.δολ. και η κεντρική τους τράπεζα, η περίφημη “Fed”, τροφοδοτεί συνεχώς την οικονομία με περίπου απεριόριστο ρευστό για την αναζωογόνησή της και τη μείωση της ανεργίας.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (US Treasuries) ανήλθαν πρόσφατα στο υψηλότερο σημείο τους για το τελευταίο επτάμηνο, ήτοι στο 3,5%, πριν υποχωρήσουν εκ νέου.

Η Moody's μόλις τη Δευτέρα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το πολυδιαφημισμένο πακέτο φοροελαφρύνσεων του προέδρου Ομπάμα γίνει νόμος, ο δρόμος για την αρνητική επανεξέταση της αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανοίξει.

Εξέλιξη που θα μπορούσε να κλονίσει ολόκληρο το οικοδόμημα της κραταιάς υπερδύναμης.

Το πακέτο ύψους 858 δισ.δολ. εγκρίθηκε χθες από την αμερικανική Γερουσία, την ίδια ημέρα που η Moody’s ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της Ισπανίας.

Είναι εντελώς «ασύνδετα» όλα αυτά, σε μια εποχή που τα διαθέσιμα κεφάλαια για τοποθετήσεις σε ομόλογα δεν είναι απεριόριστα και που ο νομισματικός πόλεμος μαίνεται ;

Είναι ίσως, άξιον απορίας…


[email protected]


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει το διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες . Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψη σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v