«Ταφόπλακα» για την ευρω-περιφέρεια

«Ταφόπλακα» για την «περιφέρεια» της ευρωζώνης συνιστά η γαλλο-γερμανική απόρριψη του ευρωομολόγου και η προώθηση ρυθμίσεων για την ανάληψη μέρους του κόστους πιθανής χρεοκοπίας χώρας μέλους από τους ιδιώτες, μετά το 2013.

«Ταφόπλακα» για την ευρω-περιφέρεια
Φίλτατοι καλή σας ημέρα.

«Ταφόπλακα» για την «περιφέρεια» της ευρωζώνης συνιστά η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης Γιούνγκερ για την έκδοση ευρωομολόγου, από τη Γερμανία και τη Γαλλία και η ταυτόχρονη προώθηση ρυθμίσεων για την ανάληψη μέρους του κόστους μια πιθανής χρεοκοπίας χώρας μέλους των 16 από τους ιδιώτες επενδυτές, μετά το 2013.

Τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων του γαλλο-γερμανικού άξονα κατά το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης μιας διετούς περιόδου στη λήξη της οποίας η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που έχουν ήδη προσφύγει στον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης, θα βρεθούν οικονομικά καταπονημένες εξαιτίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθούν, με διευρυμένο χρέος και με τους ιδιώτες επενδυτές να αρνούνται έστω και τη σκέψη τοποθετήσεων στα ομόλογα τους.

Αντίστοιχη τύχη θα έχει και η Πορτογαλία και πιθανώς η Ισπανία, καθώς το αυξημένο δανειακό κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν εξαιτίας της επιφυλακτικότητας με την οποία θα αντιμετωπίζουν εφεξής οι επενδυτές τα ομόλογα κρατών της λεγομένης «περιφέρειας», θα τους έχει στερήσει την ομαλή πρόσβαση στις αγορές.

Μια εξέλιξη για την οποία έχει ήδη προϊδεάσει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, κάνοντας λόγο για νέες υποβαθμίσεις σε περίπτωση που υλοποιηθεί το μέτρο περί εμπλοκής των ιδιωτών επενδυτών, ακόμη και επιλεκτικά, ανά χώρα.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας, το οποίο μόνη λογική κατάληξη μπορεί να έχει είτε την αναμόρφωση της σύνθεσης της ευρωζώνης και ουσιαστικά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είτε τη βίαιη εκποίηση στοιχείων ενεργητικού εκ μέρους των εμπλεκομένων κρατών για τη μείωση του χρέους τους.

Όλα αυτά δε, ενώ οι χώρες της ευρω-περιφέρειας βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιότυπου εκβιασμού εκ μέρους της Γερμανίας και της Γαλλίας, να συναινέσουν στο σχηματισμό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους, που προβλέπει τα παραπάνω μέτρα, υπό την μηδέποτε διατυπωθείσα αλλά προφανή απειλή «εμπλοκής» στη συνέχιση της χρηματοδότησής τους, εάν αρνηθούν να το πράξουν.

Υπό τις περιστάσεις αυτές, οι οποίες ουσιαστικά συνιστούν την έναρξη της διαδικασίας αποσύνθεσης της ευρωζώνης, η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, παρά την απουσία συναίνεσης εκ μέρους σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τίθεται υπό ριζικά διαφορετικό πρίσμα.

Η εξασφάλιση πλεονασμάτων αντί ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, μέσω της εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, αποτελεί κύρια παράμετρο εθνικής επιβίωσης, καθώς το ενδεχόμενο συνέχισης της άρνησης των πρωταγωνιστών της ευρωζώνης να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομολόγων και μετά την τρέχουσα διετία, ώστε να καταστήσουν ευχερέστερη την ομαλή μετακύλιση του ελληνικού χρέους, θα σημάνει την αναγκαστική εκποίηση οποιασδήποτε ελληνικής κρατικής περιουσίας για την κάλυψη των υποχρεώσεών μας έναντι των δανειστών. Ιδιωτών ή άλλων.

Θα σημάνει δηλαδή, τη λήψη αποφάσεων υπό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» ενώ αυτές μπορούν να ληφθούν και σήμερα υπό ομαλότερες συνθήκες.

Ποια εκ των δύο λύσεων είναι προτιμότερη είναι μάλλον προφανές…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v