Οκτώ σημεία και δυό τρομάρες…

Η στρατηγική 8 σημείων για την ενίσχυση των εξαγωγών, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, αποτελεί μια θετική "νότα" στο κατά τα λοιπά βαρύ και δύσθυμο άσμα, στον ρυθμό του οποίου κινείται σήμερα η οικονομία.

Οκτώ σημεία και δυό τρομάρες…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η στρατηγική οκτώ σημείων για την ενίσχυση των εξαγωγών, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποτελεί εύλογα μια θετική "νότα" στο κατά τα λοιπά βαρύ και δύσθυμο άσμα, στον ρυθμό του οποίου κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία.

Οτιδήποτε μπορεί να υποβοηθήσει την έξοδο της χώρας από την ύφεση και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή πορεία είναι καλοδεχούμενο και ως τέτοιο οφείλουμε να υποδεχθούμε το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο φίλτατος κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Μπορεί η κυβέρνηση να οφείλει στους Έλληνες εξαγωγείς ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ, εξαιτίας καθυστερήσεων στην επιστροφή του ΦΠΑ, όπως διατείνεται ο φίλτατος κ. Κ. Χατζηδάκης της Ν.Δ., όμως "τουλάχιστον" θα τους στηρίξει με πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και 70 εκατ. ευρώ ακόμη μέσω του Ταμείου Εξωστρέφειας. Κάτι είναι και αυτό…

Μην ξεχνάμε. Πρέπει πάντα να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Για παράδειγμα, για κανέναν λόγο δεν θα έπρεπε να στρέψουμε το βλέμμα μας στη γειτονική Τουρκία, η οικονομία της οποίας σημειώνει αλματώδη άνοδο, ενώ αντίστοιχα οφείλουμε να κοιτάμε φερ’ ειπείν προς κάποια τριτοκοσμική χώρα της κεντρικής Αφρικής, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Πώς αλλιώς θα φτιάξουν τα κέφια;

Αντίστοιχα, επιβάλλεται να κοιτάμε προς Βενεζουέλα μεριά, καθώς η χώρα αυτή παραμένει η μόνη στην υφήλιο με ακριβότερα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας (CDS), μετά την Ελλάδα. Τον προηγούμενο Απρίλιο, μάλιστα, δεν μπορούσαμε να κοιτάξουμε ούτε και προς τα εκεί, γιατί πρόσκαιρα την είχαμε ξεπεράσει.

Ας μείνουμε όμως στη γειτονιά μας.

Ας μείνουμε στη γείτονα Τουρκία, το ΑΕΠ της οποίας υποχώρησε πέρυσι κατά 4,7%, αλλά αναμένεται να αυξηθεί εφέτος κατά περίπου 7%, διαμορφούμενο σε 750 - 800 δισ.ευρώ, ήτοι υπερτριπλάσιο του ελληνικού.

Κι όμως, μία δεκαετία πριν, η Τουρκία κατέρρεε και αναζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια από το ΔΝΤ.

Σήμερα, η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας ανθεί και σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η "Wall Street Journal" η Τουρκία αναμένεται να ξεπεράσει φέτος την Τσεχία, ενώ το 2010 και εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης θα καταγράψει αύξηση παραγωγής 33% σε σύγκριση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων στην ανατολική και στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη, μετά τη Ρωσία.

Αντίστοιχα, η τουρκική Vestel Electronics είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεοπτικών συσκευών στην Ευρώπη, παράγοντας ποσοστό 21% του συνόλου των τηλεοράσεων που κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν στην Ευρώπη το έτος 2007.

Στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, η Τουρκία εξασφάλισε το 2007 την τέταρτη θέση παγκοσμίως μετά την Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία.

Τέλος, στον τουρισμό, το "γήπεδό" μας, η Τουρκία μας έχει βάλει τα "γυαλιά" για τα καλά, καθώς θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως, με περισσότερους από 30 εκατ. επισκέπτες ετησίως και έσοδα άνω των 22 δισ. δολ. για τη χώρα.

Είναι μια χώρα που διαθέτει μαρίνες ώστε να προσελκύει τουρισμό υψηλής εισοδηματικής τάξης, ενώ εμείς ακόμη το σκεπτόμαστε, και είναι μια χώρα που διαθέτει τα 11 από τα 100 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο, σύμφωνα με τους διεθνείς ταξιδιωτικούς οίκους TUI AG και Thomas Cook.

Βέβαια, η Τουρκία είναι μια χώρα που έκανε επενδύσεις όταν έπρεπε και μάλιστα δίχως το όφελος του πρώτου, του δεύτερου, του τρίτου και του τέταρτου και τελευταίου ΚΠΣ, το οποίο μας προσέφεραν οι "κουτόφραγκοι", αλλά εμείς φροντίσαμε να ξεκοκαλίσουμε για άλλες "χρήσεις".

Ας μην απελπιζόμαστε, όμως. Είναι βέβαιο ότι με το σχέδιο των "οκτώ σημείων", που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, θα τα πάμε μια χαρά…


[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v