Τι μάθαμε χθες από τον φίλτατο Ντομινίκ;

Η επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης δεν πρέπει να είναι αποσπασματική και να εφαρμόζεται κατά χώρα και κατά περίπτωση. Πρέπει να είναι συνολική και να αφορά στους πάντες, είπε χθες ο φίλτατος Στρος-Καν…

Τι μάθαμε χθες από τον φίλτατο Ντομινίκ;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Ντ. Στρος-Καν στην Ελλάδα δεν μάθαμε κάτι καινούργιο.
Ούτε και περιμέναμε να μάθουμε.

Ήταν μια επίσκεψη κυρίως πολιτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Ότι η υπόθεση της εξόδου από την κρίση συνιστά εθνική προσπάθεια, η οποία οφείλει να εδράζεται στην κοινωνική συναίνεση και να υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές, το γνωρίζαμε.
Ακόμη και εάν ορισμένοι συνεχίζουν να αδιαφορούν για αυτό.

Ότι για την υπέρβαση της σημερινής συγκυρίας πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε αναλογικά και «κάπως αναλογικότερα» οι πλουσιότεροι εξ ημών, τερματίζοντας πρακτικές φοροδιαφυγής, επίσης το γνωρίζαμε.

Ακόμη και εάν το φαινόμενο εξακολουθεί να κυριαρχεί, δημιουργώντας επιπρόσθετη κοινωνική αδικία.

Ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο περιορισμός του κράτους πρέπει κάποια μέρα να γίνουν πραγματικότητα επίσης το γνωρίζαμε, αφού εδώ και δεκαετίες το «κουβεντιάζουμε» και μεταξύ μας, δίχως όμως να έχουμε κάνει κάτι για αυτό…

Αν αυτή η επίσκεψη ήταν και ωφέλιμη για την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν το γνωρίζουμε και ίσως λίγο ενδιαφέρει.

Για τον τόπο όμως υπήρξε σαφώς χρήσιμη. Τόσο επί της ουσίας, όσο και για τους «τύπους».

Πρώτον, κατέδειξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα ηνία του οποίου κρατά ο κ. Στρος-Καν, είναι σε θέση αφενός να αναγνωρίσει τα λάθη του και αφετέρου να επιδιώξει την αποκατάσταση της όποιας ζημίας αυτά προξένησαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ.

«Έπρεπε να βιαστούμε όταν καταρτίζαμε το πρόγραμμα, κι αυτό κάναμε. Όταν όμως το ξανακοιτάξαμε, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους. Υποστηρίζω λοιπόν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής», είπε ο φίλτατος Στρος-Καν.

Τώρα, κατά πόσον αυτό το «mea culpa» του κ. Στρος-Καν αρκεί ώστε να καμφθούν και οι ενστάσεις της φιλτάτης Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκει πάντα γόνιμο έδαφος ώστε να κεφαλαιοποιεί πολιτικά στην πατρίδα της την όποια κίνηση επίδειξης αυστηρότητας ή ακόμη και σκληρότητας προς την Ελλάδα, είναι μάλλον αμφίβολο.

Δεύτερον, κατέδειξε ότι το ΔΝΤ είναι «διαθέσιμο» να βοηθήσει, ακόμη και όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι τόσο «πρόθυμοι», κάτι που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στα χρόνια που έρχονται.

Πολύ σημαντικότερα, όμως, κατέδειξε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας και ισχύος, οι οποίοι «βλέπουν» τις λύσεις και μπορούν, ενδεχομένως, να συμβάλουν στην εφαρμογή τους.

Η επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης και της ίδιας της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι αποσπασματική και να εφαρμόζεται κατά χώρα και κατά περίπτωση. Πρέπει να είναι συνολική και να αφορά στους πάντες.

«Η μερική προσέγγιση ανά χώρα δεν είναι καλή», είπε ο φίλτατος Ντομινίκ, σχολιάζοντας ευθέως τη στάση που υιοθέτησε η Γερμανία έναντι τόσο της υπόθεσης του ευρωομολόγου όσο και της αύξησης των διαθέσιμων πόρων για τον μηχανισμό στήριξης.

Όπως είπε ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού, με «συνολική λύση» αντιμετωπίστηκε και το πρόβλημα που είχε εκδηλωθεί προ διετίας στον τραπεζικό τομέα, με την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, και όχι κατά περίπτωση

Οι Αμερικανοί τον «άκουσαν» τον φίλτατο Ντομινίκ.
Οι Ευρωπαίοι γιατί δεν τον ακούν, ίσως αναρωτηθείτε.

Την απάντηση την έδωσε ο συμπατριώτης της κ. Μέρκελ, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις του κατηγόρησε τη σημερινή κάτοχο της θέσης του για έλλειψη κριτικής ικανότητας, κακή κατανόηση του οικονομικού γίγνεσθαι και αντιδραστική συμπεριφορά, ενώ μίλησε συνολικά για έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη.

Όμως και πάλι, τα γνωρίζουμε όλα αυτά…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v