Τι ΔΕΝ μας είπε χθες η κυβέρνηση

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ, απογοήτευσε, καθώς δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος, που συνιστούν το εύρος και η έκταση του κράτους στην οικονομία.

Τι ΔΕΝ μας είπε χθες η κυβέρνηση
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο προϋπολογισμός του 2011, που κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απογοήτευσε.

Και απογοήτευσε όχι επειδή προβλέπει μέτρα πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσαρμογής, συνολικού ύψους 14,3 δισ. ευρώ, τα οποία ήσαν λίγο έως πολύ αναμενόμενα υπό τις περιστάσεις.

Απογοήτευσε, κυριότερα, διότι εμφανίζεται αφενός δίχως μέτρα για την πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής, την οποία μάλλον ενθαρρύνει με την κυνική αναστολή της ρύθμισης περί «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων, και αφετέρου διότι δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα που να κτυπούν τη ρίζα του δημοσιονομικού προβλήματος, ήτοι την έκταση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Η εκποίηση μέρους της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, ή των τεσσάρων Airbus A 340 που απέμειναν στο κράτος από την εκποίηση της Ολυμπιακής, ή ακόμη και ποσοστού της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη υπό τις παρούσες συνθήκες και ασφαλώς δεν περιορίζει σημαντικά το εύρος του «στενού» ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην οικονομία.

Όπως αντίστοιχα δεν συνιστά μείωση της κρατικής παρουσίας στην οικονομία η «μερική» ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ή η σύναψη συμβάσεων για την παράταση της παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή στην Εγνατία Οδό

Αυτά είναι ζητήματα που όφειλαν να έχουν αντιμετωπιστεί με «συνοπτικές διαδικασίες»…

Αν και το «πλήρες σχέδιο δράσης» για τις αποκρατικοποιήσεις, τις αναδιαρθρώσεις και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως επεσήμανε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο, η μέχρι τώρα «πρόγευσή του» δεν εντυπωσίασε.

Όσα ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν, πρώτον, ότι η κυβέρνηση δεν κόπτεται να κλείσει «μαύρες τρύπες» με την άμεση εκποίηση ή και το κλείσιμο των δεκάδων ζημιογόνων οργανισμών και ΔΕΚΟ και, δεύτερον, ότι προτίμησε για ακόμη μια φορά να υποβάλει σε νέες θυσίες τον ελληνικό λαό μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας.

Οι άμεσες πηγές δυνητικών εσόδων που επέλεξε να αγνοήσει η κυβέρνηση ασφαλώς συμπεριλαμβάνουν τις συμμετοχές της στο τραπεζικό σύστημα, τις οποίες προτιμά να διατηρήσει χάριν της «διαφύλαξης της συστημικής ευστάθειας», όπως υποστηρίζει, αλλά και σειρά άλλων ποσοστών που κατέχει φερ’ ειπείν στον ΟΤΕ, στα λιμάνια, στην ενέργεια, στα ολυμπιακά ακίνητα ή αλλού.

Αντίστοιχα, ουδεμία αναφορά έγινε χθες στις δεσμεύσεις που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση, μέσω του μνημονίου, για την απελευθέρωση των αγορών ή των κλειστών επαγγελμάτων.

Εάν δεν δοθεί έστω και το ελάχιστο έδαφος για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην ενέργεια, εάν δεν αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα που συνιστά η ύπαρξη του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην Ελλάδα, γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε ξένες ή εγχώριες επενδύσεις στη χώρα μας;

Γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ώστε κάποια στιγμή να βγει η χώρα από την κρίση;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v