Η χαμένη τιμή των ελληνικών ομολόγων

Το να θέλεις να πείσεις την Ε.Ε. ότι θα λάβεις τα απαραίτητα μέτρα για να πάρουν πάλι τον «ίσιο δρόμο» τα δημόσια οικονομικά, ενώ οι δύο κυριότεροι οικονομικοί υπουργοί σου «κονταροχτυπιούνται», είναι ένα ζήτημα…

Η χαμένη τιμή των ελληνικών ομολόγων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και εβδομάδα.

Το να προσπαθείς να πείσεις κοινοτικούς αξιωματούχους ότι θα λάβεις τα απαραίτητα μέτρα για να πάρουν πάλι τον «ίσιο δρόμο» τα δημόσια οικονομικά, ενώ οι δύο κυριότεροι οικονομικοί υπουργοί σου «κονταροχτυπιούνται», ίσως είναι ένα ζήτημα…

Το πώς θα λυθεί θα το δείξει η Ιστορία.

Αυτό όμως που ήδη φαίνεται είναι ότι ο άλλος μεγάλος «ακροατής», ήτοι οι αγορές από τις οποίες δανείζεσαι, ακούν και έχουν αρχίσει να πείθονται…

Όχι τόσο επειδή κάναμε κάτι εμείς, αλλά επειδή έτσι είναι η «φύση» τους.

Η «μπίλια», εν προκειμένω η τιμή των ομολόγων και η διαφορά της από την αντίστοιχη των γερμανικών δεκαετών, αποτελεί τον αδιάψευστο κριτή και μάρτυρα ταυτόχρονα.

Τα ίδια τα στελέχη της αγοράς, οι διαχειριστές των περίφημων κεφαλαίων που προσδοκούμε να φέρουμε στην Ελλάδα για να καλύψουμε το έλλειμμά μας και να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας, βλέπουν την υπερβολή και προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του spread.

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το «κονταροχτύπημα» των δύο υπουργών δεν θα μας βγάλει κάποιο αιφνιδιαστικό «φασούλι».

Έτσι λοιπόν ο φίλτατος κ. Peter Westaway, οικονομολόγος του καλού και προσφιλούς μας «σπιτιού» Nomura Holdings Inc., διετύπωσε την Παρασκευή που μας πέρασε το προφανές.

Ότι όλη αυτή η φιλολογία (διάβαζε πανικός) περί άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι «παραφουσκωμένη» (συγκεκριμένα «overblown» είπε ο άνθρωπος) και ότι εν τέλει η περίπτωση του ελληνικού χρέους δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνην του ιταλικού.

Πώς να διαφέρει, άραγε, αφού το ελληνικό χρέος ήταν την τελευταία φορά που το είδαμε ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 113,4% και το ιταλικό στο 115% του ΑΕΠ;

Μην πάτε όμως μακριά, ο εξίσου φίλτατος κ. Kommer van Trigt, της Robeco Groep NV, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 186 δισ. δολ., αυξάνει τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμώντας ότι το «χαστούκι» που έφαγαν από τις αγορές ήταν βαρύ και ότι πλέον, μετά το απανταχού «ξεφόρτωμα» ελληνικών τίτλων, η τιμή τους είναι ελκυστική.

Αντίθετα, επισημαίνει ότι δεν πράττει το ίδιο με τα ισπανικά ομόλογα, καθώς θεωρεί ότι η τιμή τους αλλά και το spread που έχουν έναντι των αντίστοιχων γερμανικών δεν έχουν «ενσωματώσει» σημαντικές παραμέτρους της εκεί οικονομικής κατάστασης, εκτιμώντας εμμέσως έτσι ότι παραμένουν ακριβά

Βέβαια, οι Ισπανοί δεν είπαν στα παιδιά των Βρυξελλών ότι το έλλειμμά τους διπλασιάστηκε εν μια νυκτί και έτσι τουλάχιστον η αξιοπιστία τους παραμένει όρθια.

Και αυτό είναι κάτι που οι αγορές προσμετρούν ακόμη και στο επίπεδο της τιμής…
 
[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v