Οι Pink Floyd πούλησαν τα δικαιώματα της μουσικής τους στη Sony για $400 εκατ.

Το ντιλ βάζει τέλος σε μια πολυετή διαμάχη μεταξύ των μελών των Pink Floyd σχετικά με τους όρους της πώλησης του μουσικού καταλόγου του συγκροτήματος.

Οι Pink Floyd πούλησαν τα δικαιώματα της μουσικής τους στη Sony για $400 εκατ.

Tα μέλη των Pink Floyd συμφώνησαν να πουλήσουν τα δικαιώματα της μουσικής τους στη Sony έναντι περίπου 400 εκατ. δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ηχογραφημένη μουσική του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος, το οποίο σημαίνει η δισκογραφική θα έχει τα δικαιώματα για τη διάθεση αναμνηστικών προϊόντων και την προώθηση ταινιών και σειρών με θέμα το συγκρότημα.

Υπάρχουν δύο ειδών δικαιώματα στη μουσική βιομηχανία, αυτά που αφορούν τη σύνθεση και τους στίχους και αυτά που αφορούν την ηχογράφηση. Για παράδειγμα, αν ένας καλλιτέχνης ηχογραφήσει μια διασκευή ενός τραγουδιού είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ηχογραφημένης εκδοχής του τραγουδιού αλλά όχι και των στίχων και της πρωτότυπης σύνθεσης. Oι Pink Floyd συμφώνησαν να πουλήσαν τα δικαιώματα που αφορούν την ηχογραφημένη μουσική αλλά όχι και τη σύνθεση, ανέφεραν πηγές στους Financial Times. 

Το ντιλ βάζει τέλος σε μια πολυετή διαμάχη μεταξύ των μελών των Pink Floyd σχετικά με τους όρους της πώλησης του μουσικού καταλόγου του συγκροτήματος. Ο Ρότζερ Γουότερς και ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ βρίσκονται στα «μαχαίρια» εδώ και πολλές δεκαετίες, κάτι που έχει περιπλέξει προηγούμενες προσπάθειες εμπορικής εκμετάλλευσης του έργου του συγκροτήματος. 

Nωρίτερα το 2024 η Sony απέκτησε και μέρος του μουσικού καταλόγου των Queen, που περιλαμβάνει διαχρονικές επιτυχίες όπως το εμβληματικό «Bohemian Rhapsody», έναντι 1 δισ. δολαρίων. 

Η Sony έχει επίσης αποκτήσει και τα δικαιώματα του μουσικού καταλόγου του Μπομπ Ντίλαν και του Μπρους Σπρίνγκστιν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v