Νέα γενιά αυθαιρέτων με «πράσινο τέλος»;

Ανοιχτή πρόσκληση για την κατασκευή μιας νέας γενιάς αυθαίρετων κτισμάτων αποτελεί ο νέος γύρος «νομιμοποιήσεων» στον οποίο φέρεται προετοιμασμένο να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβάλλοντας «πράσινα τέλη».

Νέα γενιά αυθαιρέτων με «πράσινο τέλος»;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ανοιχτή πρόσκληση για την κατασκευή μιας νέας γενιάς αυθαίρετων κτισμάτων και ομολογία αδυναμίας εκ μέρους της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της παράνομης δόμησης αποτελεί ο νέος γύρος «νομιμοποιήσεων» στον οποίο φέρεται προετοιμασμένο να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβάλλοντας «πράσινα τέλη».

Οι πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας «Καθημερινή», για την παροχή της δυνατότητας νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων και ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή ενός «πράσινου τέλους», ήτοι ενός χρηματικού προστίμου, συνιστά άτακτη υποχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος από τις μέχρι τώρα θέσεις του περί πάταξης της αυθαίρετης δόμησης.

Συνιστά, επίσης, διαιώνιση του καθεστώτος αδικίας έναντι όσων πολιτών επιλέγουν τη νόμιμη οδό για την κατασκευή των οικιών τους και τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Πολιτείας και των ασφαλιστικών φορέων.

Συνιστά, τέλος, πρόσκληση προς όσους δεν έχουν αυθαιρετήσει έως τώρα να το πράξουν, καθώς επαναβεβαιώνει την πεποίθησή τους ότι η Πολιτεία στέκει αδύναμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατά τρόπο ορθολογικό, αλλά φροντίζει μόνον για την εισπρακτική πλευρά του ζητήματος.

Στον βαθμό που οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει επαναλάβει ακριβώς το ίδιο ατόπημα με εκείνο που διέπραξε η προηγούμενη πολιτική του ηγεσία, επί υπουργίας κ. Γ. Σουφλιά, τις πράξεις της οποίας έσπευσε να «παγώσει» η σημερινή υπουργός κ. Τ. Μπιρμπίλη.

Σε τι ακριβώς διαφέρει η μία ρύθμιση από την άλλη;

Στην επιβολή ενός «πράσινου τέλους» το οποίο θα προορίζεται για την αναβάθμιση περιοχών με περιβαλλοντικά προβλήματα, αντί το σχετικό ποσό να διατεθεί για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, είναι η απάντηση.

Και λοιπόν;

Υπό τις παρούσες συνθήκες δημοσιονομικής δυσπραγίας, ίσως η ρύθμιση Σουφλιά να ήταν προτιμότερη…

Ούτως ή άλλως, πώς ακριβώς θα αναβαθμιστούν οι περιοχές που αντιμετωπίζουν σήμερα περιβαλλοντικά προβλήματα; Μήπως προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις υφιστάμενων κτισμάτων με στόχο τη μείωση του τσιμέντου στις περιοχές αυτές;

Αυτό όμως που σίγουρα δεν διασφαλίζει η προωθούμενη ρύθμιση είναι η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.

Κάτι που θα γινόταν εάν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες και κατασκευαστές αυθαιρέτων είχαν εμπεδωμένη την πεποίθηση ότι τα ακίνητά τους κινδύνευαν με κατεδάφιση…

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v