Τράπεζες: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα;

Θα πίστευε κανείς ότι μετά την κατάρρευση 140 τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2009 στις ΗΠΑ το "σύστημα" θα λάμβανε μέτρα για την αποφυγή τυχόν επανάληψης ενός φαινομένου που κλόνισε τα θεμέλιά του;

Τράπεζες: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Θα πίστευε κανείς ότι μετά την κατάρρευση συνολικά 140 τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2009 στις ΗΠΑ και τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική ύφεση που γνώρισε η υφήλιος το "σύστημα" θα λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τυχόν επανάληψης ενός φαινομένου που κλόνισε τα θεμέλιά του;

"Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα" φαίνεται όμως αυτό να αναφωνεί, περίπου απνευστί, συνεχίζοντας ακριβώς στην ίδια πορεία, που το οδήγησε στο χείλος της καταστροφής.

Μολονότι 1,5 τρισ. δολ. από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων ξοδεύτηκαν πέρυσι για τη διάσωση των περίφημων Fannie Mae και Freddie Mac, ήτοι των δύο ημικρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων που αναχρηματοδοτούν τα δάνεια της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ, κανένα θεσμικό μέτρο δεν έχει ληφθεί ώστε οι δύο αυτοί οργανισμοί να μην επανέλθουν στη δεινή θέση που βρέθηκαν στη διάρκεια του 2009, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς δανείων μειωμένης εξασφάλισης subprime.

Συγκεκριμένα, από κοινού οι δύο φορείς εξακολουθούν να ελέγχουν ποσοστό περίπου 50% του συνόλου των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, ύψους 11,8 τρισ. δολ, ενώ στη διάρκεια του προηγούμενου έτους το μερίδιό τους ανέβηκε στο επίπεδο του 75% για όσα νέα στεγαστικά δάνεια χορηγήθηκαν, δεδομένης της απροθυμίας άλλων τραπεζών να χορηγήσουν προϊόντα στεγαστικής πίστης.

Τον Φεβρουάριο του 2003, ο Armando Falcon, στέλεχος του εποπτικού φορέα των δύο ιδρυμάτων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου με επιστολή του προς το αρμόδιο θεσμικό όργανο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι συνέτρεχε λόγος εκδήλωσης συστημικού κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περίπτωση που ένα εκ των δύο αυτών ιδρυμάτων κατέρρεε.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπους, χαρακτηρίζοντας τις επισημάνσεις επικίνδυνες για την πορεία της αγοράς, τον απέλυσε.

Πέντε χρόνια μετά, οι δύο φορείς γλίτωσαν το φάσμα της καταστροφής μόνο χάρη στη γενναία παρέμβαση του αμερικανικού δημοσίου.

Σήμερα, έναν χρόνο και πλέον μετά τη διάσωσή τους, η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια, με εξαίρεση ότι το μερίδιο αγοράς της Fannie Mae και της Freddie Mac έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Επιπρόσθετα, με απόφασή του στις 28 Δεκεμβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να άρει "πλαφόν" ύψους 200 δισ. δολ. για την περαιτέρω επιχορήγηση των δύο τραπεζών και η Federal Reserve επέκτεινε αντίστοιχο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης υποχρεώσεών τους έως τον Μάρτιο.

Πρόκειται για κινήσεις περίπου υποχρεωτικές εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να αναζωογονήσει τη στεγαστική αγορά και κατά προέκταση την οικονομία, αλλά που καθιστούν ακόμη κρισιμότερο τον ρόλο των δύο αυτών πιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών στην αγορά, ποιος θα σπεύσει αυτήν τη φορά στη διάσωσή τους και, κυριότερα, με τι κόστος;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v