Κοινοτικά κάλαντα ανήμερα των Φώτων

Με σηκωμένα τα μανίκια φθάνουν μεθαύριο στη χώρα μας οι κοινοτικοί που θα εξετάσουν το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα ακούσουν πράγματα που θα τους αρέσουν ή όχι;

Κοινοτικά κάλαντα ανήμερα των Φώτων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και ευτυχές το νέο έτος!

Έτσι νέο όπως είναι μάλιστα το έτος, ίσως θα ήταν σκόπιμο να μην το υποβάλουμε και σε ιδιαίτερες δοκιμασίες.

Να του δώσουμε λίγο χρόνο, δηλαδή, να ωριμάσει και να στηθεί στα πόδια του, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει ευχερέστερα στην κρίση, που του κληροδότησε το παλιό.

Η αρχή θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, από την κυβέρνηση, η οποία όπως αντιλαμβανόμεθα αποστέλλει σήμερα κιόλας το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες και υποδέχεται μεθαύριο, ανήμερα των Φώτων, κοινοτικούς "μουσαφίρηδες", που θα γνωμοδοτήσουν εάν το πρόγραμμα αυτό είναι της αρεσκείας τους ή όχι.

Εάν περιλαμβάνει, δηλαδή, τα απαραίτητα -μόνιμου χαρακτήρα- μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού μας ελλείμματος και μακροπρόθεσμα του χρέους και εν τέλει εάν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις μας για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την ανεργία και τον πληθωρισμό για την επόμενη τετραετία.

Ενδεχομένως, η άφιξή τους ανήμερα των Φώτων να είναι και σημαδιακή, αφού ήδη μας τα ψέλνουν πριν καλά-καλά πάρουν στα χέρια τους το περίφημο προσχέδιο του ελληνικού ΠΣΑ.

Λένε, για παράδειγμα, επικαλούμενοι στοιχεία του ΔΝΤ, ότι το έλλειμμα δεν θα διαμορφωθεί στο 12,7% του ΑΕΠ όπως έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου προ διμήνου στις Βρυξέλλες, αλλά ούτε και στο 12,5% όπως μας είπε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Θα πάει το έλλειμμα, λένε, στο 14,5% του ΑΕΠ.

Μάνι-μάνι, να σου οι πρώτες κόντρες.

Και να φανταστείτε ότι ούτε έχουν έρθει στη χώρα μας ακόμα οι άνθρωποι…

Ακόμη, πληροφορούμεθα ότι θα έχουν ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτιθέμεθα να μειώσουμε το έλλειμμα. Όπου και αν σταθεί αυτό τελικά.

Λένε, δηλαδή, αφού είναι να το μειώσετε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, μην το κάνετε όπως λέτε με το σύστημα 50-50, ήτοι ισομερώς μεταξύ δαπανών και εσόδων. Μην το κάνετε ούτε και με την αναλογία 40-60, όπως αντιπροτείνετε.

Αντίθετα, μας λένε οι άνθρωποι, κάνετε το με έμφαση στη μείωση των δαπανών.

Εκεί χωλαίνετε και εκεί πρέπει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας.

Μειώστε δηλαδή σημαντικά το κόστος λειτουργίας του κράτους.

Αυτό επιτάσσουν οι κοινοτικές σας υποχρεώσεις, αυτό ζητούν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης και εν τέλει αυτό είναι και το λογικό, για να μην κουβαλούν οι πολίτες σας και οι απόγονοί τους το δυσβάσταχτο σημερινό φορτίο του χρέους.

Ακόμη λένε ότι τα πράγματα δεν αντιστρέφονται με οριακές παρεμβάσεις, όπως η μείωση του κόστους στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και στα κινητά, επικαλούμενοι την εγκύκλιο που απέστειλε προ διημέρου στα υπουργεία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ή με την αύξηση της φορολογίας σε καιρό ύφεσης.

Θα πρέπει να πουλήσετε τα "ασημικά", ήτοι όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, κάπου 52 τον αριθμό, που σήμερα μόνο ελλείμματα παράγουν, αν βρεθεί δηλαδή κάποιος να τις πάρει..., και θα πρέπει να μειώσετε την παρουσία του κράτους στην οικονομία, απελευθερώνοντάς την, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει και ο ιδιωτικός τομέας.

Υπάρχουν επίσης και κάτι εκκρεμότητες με τα χρέη των νοσοκομείων, με τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ και άλλα πολλά, τα οποία χρήσιμο θα ήταν να τα κοιτάξετε…

Αυτά λένε οι άνθρωποι που θα υποδεχθούμε μεθαύριο, ανήμερα των Φώτων, και διερωτώνται εάν θέλουμε το 2010 να είναι μια δύσκολη ή μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας….

Η κυβέρνηση τι θέλει;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v