Το δις εξαμαρτείν ουκ επενδυτή σοφού…

Εάν κάποιος σε εμπιστευτεί και χάσει, γιατί θα έπρεπε να επαναλάβει το ίδιο λάθος; Κατά συνέπεια, εμείς γιατί επικαλούμεθα συνωμοσίες και «βρόμικους πολέμους» εναντίον μας, όταν δεν «προτιμούν» τα ομόλογά μας;

Το δις εξαμαρτείν ουκ επενδυτή σοφού…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Προφανώς πρόκειται για μια τερατώδη παρεξήγηση.

Τα ομόλογα δεν τα αγοράζουν μόνον όσοι «παρκάρουν» τα χρήματά τους για 5 ή 10 ή περισσότερα χρόνια, ώστε το επίκεντρο της συζήτησης να είναι εάν η Ελλάδα θα κάνει «default» ή όχι.

Οι άνθρωποι ή οι όποιας μορφής οργανισμοί συλλογικών ή άλλων επενδύσεων που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε ομόλογα, το πράττουν ώστε να εξασφαλίσουν σχετικώς ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, τα οποία θα έχουν μια θετική ανταλλακτική αξία, πριν από την επίσημη ωρίμανσή τους.

Για παράδειγμα, κάποιος που αγόρασε ένα «χαρτί», έκδοσης Μαρτίου και αρχικής τιμής 100, τον Αύγουστο, όταν αυτό κόστιζε 112,5, και σήμερα το βλέπει να διαπραγματεύεται στα 94 - 95, είναι προφανές ότι χάνει.

Και μάλιστα χάνει από ομόλογα μίας χώρας της ζώνης του ευρώ, την οποία θεωρούσε ασφαλή.

Κατά συνέπεια γιατί απορούμε όταν αυτοί οι άνθρωποι ή οι οργανισμοί αρνούνται σήμερα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα;

Γιατί εφευρίσκουμε θεωρίες «συνωμοσίας», ότι δήθεν η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός «βρόμικου πολέμου» εκ μέρους των διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας;

Γιατί θεωρούμε «κερδοσκοπία» την εκτόξευση του spread μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου;

Premium είναι και μάλιστα premium ανασφάλειας.

Ανασφάλειας που προκύπτει από το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα 6 μηνών τους είπαμε ότι έχουμε το διπλάσιο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ από όσο τους είχαμε αρχικά πει.

Ανασφάλειας ότι δεν έχουμε ούτε τη βούληση αλλά ούτε τη δυνατότητα να μειώσουμε αυτό το έλλειμμα ταχύτερα και σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Οι άνθρωποι που μας δάνεισαν, μας λένε κάτι απλό.

Μην ανοίγεστε τόσο. Συμμαζευτείτε.

Μειώστε το έλλειμμά σας. Μειώστε τις δαπάνες σας. Μειώστε το χρέος σας.

Σας εμπιστευτήκαμε και σας δανείσαμε 300 δισ. ευρώ και σήμερα χάνουμε. Μην περιμένετε ότι θα τρέξουμε να αγοράσουμε και άλλο από το χρέος σας, εάν δεν μας δείξετε ότι η δημοσιονομική σας κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και μάλιστα άμεσα.

Όσο δε για τις «πιρουέτες» της τελευταίας στιγμής, ότι θα μειώσετε το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από το 12,7% όπου μας λέτε ότι θα φτάσει φέτος, στο 8,7% αντί του 9,1% που λέτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μέσω «one-off» αποκρατικοποιήσεων, ήτοι μη διατηρήσιμων μέτρων, μη χολοσκάτε. Δεν εντυπωσιαζόμαστε.

Ούτε μόνιμου χαρακτήρα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ούτε πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρετε.

Αυτά μας λένε οι ξένοι που κατέχουν σήμερα ελληνικό χρέος.

Εμείς, τι τους απαντάμε;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v