Ακόμη και αν δεν υπάρχει «plan B» εφαρμόστε το…

Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, από τον Οίκο αξιολόγησης S&P, χθες, φέρνει πιθανότατα τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά στη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος…

Ακόμη και αν δεν υπάρχει «plan B» εφαρμόστε το…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει «plan B», η ώρα για να το… εφαρμόσουμε, έφθασε.

Η κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, που φέρεται να διετύπωσε κατά τις συζητήσεις του με τους οίκους Goldman Sachs, Deutsche Bank και Barclays, ίσως, από επικοινωνιακής και διαπραγματευτικής πλευράς, να ήταν η πλέον δόκιμη οδός.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, πρώτον ότι πριν καταλάβει τη σημερινή του θέση, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια είναι βαθύς γνώστης της τέχνης της επικοινωνίας και δεύτερον ότι στόχος των χθεσινών του προσπαθειών ήταν να πεισθούν οι εκπρόσωποι αυτών των χρηματοοικονομικών Οργανισμών, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιστροφή της παρούσας δημοσιονομικής της εικόνας.

Η ταχύτητα ωστόσο των εξελίξεων εμφανίζεται να αιφνιδίασε και τον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος την Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με την γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ , εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποβάθμιση της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης, μια ημέρα πριν ανακοινώσει η S&P ότι υποβαθμίζει ένα ακόμη σκαλοπάτι, στο επίπεδο του ΒΒΒ+, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Κατά συνέπεια, η ύπαρξη «plan B» και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο υιοθέτησής του, μπαίνει άμεσα στην ατζέντα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση να αποκρούσει αυτό που της ζητούν τόσο οι κοινοτικοί της εταίροι, όσο και οι αγορές, ήτοι να ανακοινώσει δραστική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, σαφώς μεγαλύτερη εκείνης που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010.

Ίσως, δεν είναι τυχαίο εξ’αλλου, ότι μόλις 48 ώρες μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώπιον της ΟΚΕ, ότι «φιλόδοξος δημοσιονομικός στόχος» του μεταβατικού προϋπολογισμού του 2010 είναι η μείωση του ελλείμματος «κατά σχεδόν 4 μονάδες του ΑΕΠ», στο επίπεδο του 9% (ούτε καν 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο «Bloomberg» υποστήριξε ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι κατά 4% το 2010, στο 8,7% του ΑΕΠ, από 12,7% που προβλέπεται ότι θα φθάσει εφέτος.

Ούτε όμως ακόμη και αυτή, η έμμεση υιοθέτηση ενός «plan B», ήτοι μέτρων εναλλακτικών εκείνων που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κατόρθωσαν να αποτρέψουν τη νέα ανακοίνωση της S&P, λίγη ώρα μετά.

Το σκεπτικό που διετύπωσε ο Οίκος, ήταν σαφές: Τα μέτρα δεν αρκούν. Φανείτε αποφασιστικότεροι.

Ίσως είναι καιρός να το πράξουμε…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v