Το μήνυμα και οι αποδέκτες…

Δύο ήσαν οι βασικοί αποδέκτες του χθεσινού μηνύματος του κ. Γ. Παπανδρέου. Οι ξένες αγορές χρήματος και κεφαλαίου και ο Έλληνας φορολογούμενος. Ιδίως, δε, εάν είναι δημόσιος υπάλληλος…

Το μήνυμα και οι αποδέκτες…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου περιέγραφε χθες την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με τα μελανότερα χρώματα, λέγοντας ότι αυτή βρίσκεται προ αδιεξόδου εξαιτίας του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, μια δράκα συνδικαλιστών καίριου οικονομικού υπουργείου απειλούσε με απεργία σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ενέκρινε την πληρωμή υπερωριών, οι οποίες μάλιστα σύμφωνα με στελέχη του ήσαν πλασματικές.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όσο ήσσονος σημασίας και αν αυτό χαρακτηρίζεται σε πρώτη ανάγνωση, είναι απολύτως ενδεικτικό αφενός των μαξιμαλιστικών διαθέσεων που εξακολουθεί να έχει το στελεχιακό προσωπικό του δημόσιου τομέα και αφετέρου της νοοτροπίας που συνεχίζει να το χαρακτηρίζει, ακόμη και υπό την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία.

Υπό το πρίσμα αυτό, το χθεσινό μήνυμα του κ. Παπανδρέου, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειάζεται για να ελεγχθεί το τεράστιο έλλειμμα και να επανέλθει η δημοσιονομική σταθερότητα, προφανώς δεν είχε μόνον ως αποδέκτη τον κ. Chris Pryce της Fitch ή τους απανταχού διαχειριστές κεφαλαίων που συνεχίζουν να ρευστοποιούν ελληνικά ομόλογα, αμφισβητώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για δημοσιονομική ευταξία.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που είχε κυρίως εγχώριους αποδέκτες.

Πρώτον, τη θάλασσα των δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους ζητείται να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους και να προετοιμαστούν ενδεχομένως και για σφίξιμο του ζωναριού και δεύτερον, όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και κουβαλούν στους ώμους τους τον «λογαριασμό» του Δημοσίου, ότι τα χρήματά τους θα πιάσουν τόπο και δεν θα σπαταληθούν.

Το σημείο δίχως επιστροφή έχει παρέλθει, εννοούσε χθες ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «δραστικό περιορισμό του ελλείμματος» και προαναγγέλλοντας την έναρξη ανοικτού κοινωνικού διαλόγου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της αδιαφάνειας και της σπατάλης.

Η επίκληση του παρόντος δημοσιονομικού αδιεξόδου από τον κ. Παπανδρέου, ως απειλής για την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974, αποτελεί μια ευθεία υπόμνηση ότι ο κίνδυνος παραπομπής σε καθεστώς καθ’ υπαγόρευσης οικονομικής πολιτικής από το ΔΝΤ είναι ορατός αλλά και ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειάζεται για να το αποφύγει…

Ό,τι και αν σημαίνει αυτό…

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v