Το λάθος μήνυμα και οι λάθος υποσχέσεις

Εάν το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει η κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές είναι ότι «ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί οπωσδήποτε», τότε μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι αυτό είναι το λάθος μήνυμα…

Το λάθος μήνυμα και οι λάθος υποσχέσεις
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Εάν το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει η κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές είναι ότι «ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί οπωσδήποτε», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, τότε μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ότι αυτό είναι το λάθος μήνυμα.

Είναι το λάθος μήνυμα, διότι είναι ο λάθος προϋπολογισμός.

Τους λόγους τους εξηγεί η ίδια η S&P, η οποία υποστηρίζει στην πρόσφατη ανακοίνωσή της για την Ελλάδα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το (σ.σ. θεωρητικό) επίπεδο του 12,7% φέτος σε 9,1% του ΑΕΠ το 2010 «δεν θεωρείται ικανή να μεταβάλει τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δυναμική» της χώρας.

Με άλλα λόγια μας λένε ότι αν αυτά είναι τα μέτρα που θέλετε να πάρετε για να περιορίσετε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τότε κάνετε λάθος. Δεν αρκούν.

Η μείωση του ελλείμματος πρέπει να είναι γενναία και να αφορά σε τέσσερις ή και πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ώστε να μας «πείσετε» σχετικά με τις πραγματικές σας προθέσεις.

Αυτό δεν μας είπε χθες και ο φίλτατος κ. Χ. Αλμούνια, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν και «νέα μέτρα» για να αντιμετωπιστούν «οι σοβαρές δημοσιονομικές προκλήσεις» με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα;

Αυτό δεν μας είπε μία ημέρα νωρίτερα και ο αντίστοιχα φίλτατος κ. Ζ. Κ. Τρισέ, λέγοντας ότι πρέπει να πάρουμε «θαρραλέα μέτρα» ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού;

Αντίστοιχα, αποτελεί «λάθος μήνυμα» προς τις αγορές η επισήμανση της κυβέρνησης ότι εάν χρειαστεί θα κατατεθεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός και ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, ενώ ακόμη δεν έχει καν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός που μόλις πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή.

Για ποιους ακριβώς λόγους είναι απαραίτητο να υποβάλλεται η χώρα στο «μαρτύριο της σταγόνας» και να κινδυνεύει με περαιτέρω υποβάθμιση η πιστοληπτική της ικανότητα, περιμένοντας έως τον Ιανουάριο οπότε η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ε.Ε., όπως μας λέγει ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Η παρούσα χρονική συγκυρία δεν είναι πρόσφορη;

Γιατί να μην κάνει τώρα η κυβέρνηση τη «γενναία πράξη» που της ζητούν τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αγορές, βασιζόμενη στην ακόμη νωπή, ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε;

Ακόμη και αν αυτή στηριζόταν, τουλάχιστον εν μέρει, στις «λάθος» υποσχέσεις

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v