Νικητής της πιστωτικής κρίσης οι τράπεζες;

Αν αναρωτιέστε ποιος πραγματικά διοικεί την Ευρώπη, παίζοντας ενδεχομένως καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, θα ήταν ίσως χρήσιμο να ρίχνατε μια ματιά στον... τραπεζικό κλάδο.

Νικητής της πιστωτικής κρίσης οι τράπεζες;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν αναρωτιέστε ποιος πραγματικά διοικεί την Ευρώπη, διαδραματίζοντας ενδεχομένως καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, θα ήταν ίσως χρήσιμο να ρίχνατε μια ματιά στον… τραπεζικό κλάδο.

Σήμερα, σχεδόν 15 μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την εκδήλωση της σημαντικότερης μεταπολεμικής πιστωτικής κρίσης παγκοσμίως, για την αντιμετώπιση της οποίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να δαπανήσουν περισσότερα από 5 τρισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για τραπεζικές διασώσεις, 15 ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν ενεργητικό υψηλότερο εκείνου των εθνικών οικονομιών στις οποίες εδρεύουν, έναντι 10 προ τριετίας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Θέλετε ορισμένα παραδείγματα;

Η γαλλική BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως βάσει ενεργητικού, διαθέτει στοιχεία ενεργητικού συνολικού ύψους 2,29 τρισ. ευρώ (3,5 τρισ. δολ.) ή ποσοστό 117% του ετήσιου ΑΕΠ της Γαλλίας.

Η βρετανική Barclays έχει ενεργητικό ύψους 2,6 τρισ. δολ. ή 108% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου και η ισπανική Santander διαθέτει ενεργητικό 1,08 τρισ. ευρώ ή περίπου το 100% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Συνολικά, 38 από τα 100 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν σήμερα σημαντικά υψηλότερο ενεργητικό απ' ό,τι πριν από ένα έτος, στην κορύφωση της πιστωτικής κρίσης, εξερχόμενα από αυτήν σαφώς ωφελημένα.

Η ευρωπαϊκή εκδοχή των "too big to fail banks", ήτοι των τραπεζών εκείνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα προ συστημικού κινδύνου, βρίσκεται δε στο απυρόβλητο έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποίησαν τα διαθέσιμα προγράμματα στήριξης του τραπεζικού τομέα, στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Αντίθετα, τράπεζες όπως η Commerzbank AG, η ING Groep NV και η Lloyds Banking Group Plc., που έχουν κάνει χρήση του προγράμματος στήριξης, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο συγκεκριμένων οδηγιών εκ μέρους της Κομισιόν να μειώσουν τα στοιχεία ενεργητικού που διαθέτουν, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να ωφελούνται από αυτό.

Ένα πρόγραμμα που ίσως έχει ήδη θέσει στα θεμέλια του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος τους σπόρους της επόμενης κρίσης, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα αμφίβολο εάν οι οικονομίες των "27" θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος ενός ενδεχόμενου νέου γύρου διασώσεων τραπεζών υπό κατάρρευση.

Κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank AG, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA και η UniCredit SpA, εμφανίζουν δείκτες επάρκειας κεφαλαίων χαμηλότερους του μέσου όρου, ενώ η αδυναμία περισσότερων τραπεζών αναμένεται να έρθει στην επιφάνεια ήδη από τον τρέχοντα μήνα, με τον τερματισμό των προγραμμάτων παροχής φθηνής ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ.

Μόνη ελπίδα ίσως, σε ζητήματα ευρύτερης εποπτείας του κινδύνου που αναλαμβάνει ο τραπεζικός τομέας στην Ε.Ε., η δημιουργία του European Systemic Risk Board, βάσει χθεσινής απόφασης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των "27".

Πρόκειται όμως για ένα "σώμα" που θα απαρτίζουν κεντρικοί τραπεζίτες και εκπρόσωποι των εθνικών ελεγκτικών αρχών, το οποίο μόλις δημιουργήθηκε και η αποτελεσματικότητά του μέλλει να αποδειχθεί…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v