«Σφυρίζοντας αδιάφορα» στις Βρυξέλλες…

Στις 1 - 2 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του Ecofin, η Ελλάδα θα δεχθεί για ακόμη μία φορά «επίπληξη» σχετικά με τη δημοσιονομική της εικόνα. Ποια θα είναι ακριβώς η «απάντησή μας»;

«Σφυρίζοντας αδιάφορα» στις Βρυξέλλες…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Διαφορετική «γλώσσα» και διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.

Δύο διαφορετικοί «κόσμοι», που χαρακτηρίζονται προφανώς από διαφορετικές προτεραιότητες.

Η δημοσιοποίηση χθες, εκ μέρους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, αποσπάσματος της έκθεσης που προετοίμασαν για την ελληνική οικονομία στελέχη της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, μέσω της οποίας η Ελλάδα «επιπλήττεται» σχετικά με την πορεία των δημοσίων οικονομικών της, φέρει μια κύρια παράμετρο.

Η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας στη διάρκεια του 2009, μέσω της μείωσης των εσόδων και της αύξησης των δαπανών του προϋπολογισμού, αποδίδεται μόνον εν μέρει στην τρέχουσα πιστωτική και οικονομική κρίση, ενώ καυτηριάζεται η ανεπάρκεια των μέτρων που έλαβαν οι Αρχές της χώρας για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει.

Με λίγα λόγια, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν απέδωσε και δεν αποδίδει τα «συμπεφωνημένα».

Ότι δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στη διαχείριση και στο «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών της πραγμάτων.

Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει το Bloomberg, η χώρα μας θα υπάρξει αποδέκτης «επίπληξης» στη διάρκεια της Συνόδου του Ecofin, επειδή απέτυχε να λάβει «αξιόπιστα και διατηρήσιμα» μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, πλησίον του πλαφόν του 3% ως προς το ΑΕΠ, κατά τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πράγματα λίγο-πολύ γνωστά, ίσως αναλογιστείτε, που απλώς προηγούνται χρονικά της διαδικασίας «επιτήρησης» που έπεται.

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, που το προσχέδιο της έκθεσης αυτής διέρρεε προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Ecofin στις 1 - 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και κατά συνέπεια θα υπάρξει αποδέκτης αυτών των κοινοτικών αιτιάσεων, αποτύπωνε τις σκέψεις και τις προθέσεις του έναντι της ελληνικής οικονομίας, με άρθρο του στο ένθετο «The Economist» της «Καθημερινής».

Σε αυτό αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος» για την αντιμετώπιση του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος είναι η «άμεση εφαρμογή ενός σοβαρού, οργανωμένου και συνεκτικού προγράμματος διαρθρωτικών παρεμβάσεων και αλλαγών».

Παρεμβάσεων «που θα διορθώνουν σοβαρές αναποτελεσματικότητες και στα δύο σκέλη του προϋπολογισμού, δηλαδή και στις δαπάνες και στα έσοδα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επίσης επισημαίνει ότι «χρειάζεται ένα νέο φορολογικό πλαίσιο για την ενίσχυση των εσόδων με δίκαιο τρόπο και ένα νέο πλαίσιο ελέγχου και κατάρτισης του προϋπολογισμού για την περιστολή της σπατάλης και την αναδιάταξη των δαπανών ώστε να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση δράσεων που συμβάλλουν στην αναδιανομή του εισοδήματος, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Ένα κόμμα που ανήλθε στην εξουσία μόλις προ 53 ημερών, και μάλιστα με τεράστιο προβάδισμα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, ασφαλώς και πρέπει να τιμήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ιδίως όταν αυτές αφορούν σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής του εισοδήματος.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο σήμερα, από τους κοινοτικούς μας εταίρους τουλάχιστον, δεν είναι αυτό.

Αυτοί, καλώς ή κακώς, μας μιλούν για μείωση των δαπανών και των ελλειμμάτων και εμείς απαντάμε με υποσχέσεις περί μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων ως προς αυτό και υποσχέσεις περί αναδιανομής του εισοδήματος.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι που θέλουν να «ακούσουν», σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v