Κινεζικό "colpo grosso" για έξοδο από την κρίση

Αν νομίζετε ότι ο Αλμούνια, ο Τρισέ και η ευρωζώνη έχουν προβλήματα με την Ελλάδα, ξανασκεφτείτε το. Στο ακριβό ευρώ και στο φθηνό δολάριο και γουάν έχουν τον νου τους...

Κινεζικό colpo grosso για έξοδο από την κρίση
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Αν νομίζετε ότι ο Αλμούνια, ο Τρισέ και η ευρωζώνη έχουν προβλήματα με την Ελλάδα, ξανασκεφτείτε το. Το ακριβό ευρώ, το φθηνό δολάριο και το γουάν είναι τα πραγματικά τους προβλήματα…

Σε έναν απίστευτο φαύλο κύκλο οικονομικής παράνοιας, που ως κύριο αποτέλεσμα θα έχει την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, εμφανίζεται να οδηγεί η προσπάθεια των ΗΠΑ να ξεφύγουν από τα "νύχια" της κρίσης, μέσω χαμηλών επιτοκίων και υψηλής κυκλοφορίας του χρήματος.

Αν και η διατήρηση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, στο επίπεδο του 0% - 0,25%, και η συνέχιση των μέτρων παροχής ρευστότητας στο εκεί πιστωτικό σύστημα έχουν ως κύριο στόχο την έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, που σήμερα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 10,2%, τελικά εμφανίζεται ότι λειτουργούν θετικότερα για την κινεζική παρά για την αμερικανική οικονομία.

Ο λόγος; Το γεγονός ότι η Κίνα από πέρυσι τον Ιούλιο έχει συνδέσει άτυπα το εθνικό της νόμισμα, γουάν, στο άρμα του δολαρίου στην ισοτιμία των 6,83 γουάν και καρπούται τα εμπορικά οφέλη από τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος, η σχέση του οποίου έναντι του ευρώ έχει διολισθήσει κατά 11%, από τον Μάρτιο έως σήμερα, προκαλώντας αλλεπάλληλες εκκλήσεις εκ μέρους του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ για "επαναβεβαίωση της πίστης των ΗΠΑ στο ισχυρό δολάριο".

Η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου, αν και θεωρητικά θα έπρεπε να υποβοηθά τις αμερικανικές εξαγωγές, τελικά ενισχύει την κινεζική οικονομία, η οποία κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους παρουσίασε αύξηση ΑΕΠ κατά 8,9%.

Η Κίνα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αγοραστή αμερικανικού χρέους παγκοσμίως, καθώς έχει τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 800 δισ. δολ. σε έντοκες εκδόσεις του αμερικανικού δημοσίου, μακράς ή και βραχύτερης διάρκειας, και ουσιαστικά είναι ο κύριος υποστηρικτής στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, την οποία τροφοδοτεί συνεχώς με κεφάλαια, μέσω των τοποθετήσεων αυτών.

Συνολικά, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης οδήγησαν τις ΗΠΑ στην έκδοση ομολόγων ύψους 1,9 τρισ. δολ. μόνο στη διάρκεια της δωδεκάμηνης οικονομικής χρήσης που έληξε τον Σεπτέμβριο, ενώ το αμερικανικό χρέος την τελευταία διετία εκτοξεύτηκε  στα 7 τρισ. δολ. από 4,34 τρισ. δολ, όπου διαμορφωνόταν τον Αύγουστο του 2007, γεγονός που συνέβαλε καταλυτικά στη σταδιακή διολίσθηση του νομίσματός τους.

Κατά την ίδια περίοδο, οι μαζικές πωλήσεις γουάν στις οποίες προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για να διατηρήσει την ισοτιμία σταθερή έναντι του δολαρίου στο επίπεδο των 6,83 γουάν δημιούργησαν πρωτοφανή παροχή ρευστότητας στην κινεζική οικονομία, αυξάνοντάς την κατά 29%, και οδήγησαν σε ταχύτερη ανάκαμψή της αλλά και σε εκτόξευση των τιμών των ακινήτων και της εκεί χρηματιστηριακής αγοράς, ο κυριότερος δείκτης της οποίας έκανε φέτος άλμα 74%.

Όλα αυτά, δε, αναμένεται να συνεχιστούν ακριβώς όπως έχουν σήμερα, τουλάχιστον μέχρις ότου αρχίσει να διαφαίνεται ουσιαστικότερη τάση ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, μειωθούν τα επίπεδα της ανεργίας και αποφασίσει η Federal Reserve ότι έφθασε ο καιρός να αυξήσει το κόστος του χρήματος, όπως μας διαβεβαίωσε έπειτα από σχετική συνεδρίαση στελεχών της στις 4 Νοεμβρίου.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v